Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2307.17
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Kasım 2021

​Namazın Dinimizdeki yeri ve önemi-2

Dinimizde namazın önemi çok büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.” (Taberani)

“Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez.” (Taberani)

“Namazı doğru kılanın, ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları dökülür.” (İ.Ahmed)

“Namaz dinin direğidir, terk eden dinini yıkmış olur.” (Beyheki)

“Bizimle kâfir arasındaki fark namazdır.” (Nesai)

“Namaz kılmayan, kıyamette, Allahü Teâlâyı kızgın olarak bulur.” (Bezzar)

“Namazı kasten bırakanın ibadetleri kabul olmaz ve namaza başlayana kadar Allahü Teâlânın himayesinden uzak kalır.” (Ebu Nuaym)

Namaz kılmak böyle büyük ve önemli bir ibadet olduğu için terk edilmesi de çok büyük günahtır. Yukarıdaki hadis-i şerifleri, Ehl-i sünnet âlimleri şöyle açıklamışlardır: Namaz kılmayana kâfir denmez. Fakat namaz, çok mühim bir ibadet olduğu için, namaz kılmayanın imanla ölmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Çünkü namaz kılmayanın kalbi kararır, diğer günahları işlemekten çekinmez. Günahlar da insanı küfre sürükler. Bu bakımdan her ne şart altında olursa olsun muhakkak namazı kılmak gerekir!

Namaz kılmak ve diğer ibadetleri yapmak ancak müminlere kolay gelir. Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz bunlar, Allah’a huşû ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir. Onlar kesinlikle rablerine kavuşacaklarını ve O’na döneceklerini bilen kimselerdir.” (Bekara 145-146)Binaenaleyhnamaz kılmamak, iman zayıflığından ileri gelir. İmanın kuvvetli olmasının alameti, dinimizin emirlerine severek ve isteyerek uymaktır. Namaz kılmamanın ne kadar büyük günah olduğunu bilen kişi, hasta olsa bile, mutlaka namazını kılar. Çünkü ateşin yaktığını bilen kimse, kendini nasıl ateşe atar? Cehennemden kaçan, Cenneti isteyen namaz kılmaz mı? Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Cenneti isteyip de, Allah’ın yasakladıklarından kaçınmayan, isteğinde yalancıdır.” (Beyheki)

Kuran-ı kerimde mutlak biçimde namaz emrine defalarca yer verildiği gibi bazı âyet-i kerimelerde çeşitli üsluplarla namazın önemine işaret edilerek namaz kılanlardan övgü ile söz edilmiştir. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Bu (Kur'an), Ümmü'l-kura (Mekke) ve çevresindekileri uyarman için sana indirdiğimiz ve kendinden öncekileri doğrulayıcı mübarek bir kitaptır. Âhirete inananlar buna da inanırlar ve onlar namazlarını hakkıyla kılmaya devam ederler.”

“Onlar ki, namazlarını gereği üzre devamlı kılarlar; emanetlerine ve verdikleri söze riayet ederler.” (Müminun 9)

“Gerçekten insan pek tahammülsüz bir tabiatta yaratılmıştır. Başına bir fenalık geldi mi sızlanır durur. Ama ona bir nimet nasip olursa kendisinden başkasını yararlandırmaz. Ancak namazlarını devamlı kılanlar böyle değildir.” (Mearic 19-23)

Yüce Kitabımız’da namazı ciddiye almayıp özünden uzaklaşanlar ise, yerilmiştir. Âyet-i kerimede buyuruldu ki:

“Vay haline o namaz kılanların ki. Onlar namazlarının özünden uzaktırlar. Onlar halka gösteriş yaparlar. Hayra da engel olurlar.” (Maun 4-7)

Birçok âyet-i kerimede ise, namaz ile birlikte ‘ikame’ kelimesi ve türevleri kullanılarak; “vaktinde, eksiksiz bir biçimde, erkânına riayet edilerek ve devamlı olarak kılınması” gereğine dikkat çekilmiştir. Âyet-i kerimelerde buyuruldu ki:

“Namazı ikame edin (dosdoğru kılın,) zekâtı verin. Önceden kendiniz için ne hayır yaparsanız onu Allah katında bulursunuz. Şüphesiz Allah yaptıklarınızı eksiksiz görür.” (Bekara 110)

“Şüphe yok ki iman edip dünya ve âhiret için yararlı şeyler yapanlar, namazı ikame edenler (dosdoğru kılanlar) ve zekât verenlerin rableri katında ecirleri vardır; onlara ne korku vardır ne de üzüleceklerdir.” (Bekara 277)

“Sizin velîniz ancak Allah’tır, peygamberidir, bir de Allah’ın emrine boyun eğerek namazı ikame eden (dosdoğru kılan,) zekâtı veren müminlerdir.” (Mâide 55)

“Müminler o kimselerdir ki, Allah’ın adı anıldığında yürekleri titrer, kendilerine Allah’ın âyetleri okunduğunda bu onların imanlarını arttırır. Onlar yalnızca rablerine güvenirler. Namazlarını ikame ederler (dosdoğru kılarlar), kendilerine verdiğimiz şeylerden bir kısmını Allah yolunda harcarlar.” (Enfal 2-3)

(Devamı haftaya…)

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan