Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2456.74
BIST 100
9775.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Kasım 2021

Namazın Dinimizdeki yeri ve önemi-1

Hiç şüphe yok ki herkesin, hararetle cevabını aradığı soruların en önemlilerinden biri de; “insanın niçin yaratıldığı ve nereden gelip nereye gittiği,” sorusudur. Peki bu önemli sorunun doğru cevabını kimden öğrenebiliriz? Elbette ki Rabbimizden. Çünkü insanı yaratan yani yoktan var eden O’dur. Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “Ben, cinleri ve insanları, ancak Bana ibadet etsinler, diye yarattım!” (Zâriyat 56) Bu önemli gerçeği anlatan başka âyet-i kerimeler de vardır, birkaçı mealen şöyledir:

“Hüküm yalnız Allah’ındır. O, size, Kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir.” (Yusuf 40)

“Ey insanlar! Hem sizi hem de sizden önceki insanları yaratan Rabbinize ibadet edin!” (Bakara 21)

“O’ndan başka ilah yoktur. Her şeyi yaratan O’dur. O halde yalnız O’na ibadet edin!” (Enam 102)

“Her kim, Rabbine kavuşmayı dilerse, sâlih bir amel işlesin ve Rabbine yaptığı ibadette hiç kimseyi ortak koşmasın!” (Kehf 110)

“Allah’a ibâdet edin ve hiçbir şeyi Allah’a ortak koşmayın!” (Nisa 36)

“Ancak Sana ibadet eder ve ancak Senden yardım dileriz.” (Fâtiha 5)

Binaenaleyh, yaradılış gayemiz ve asıl vazifemiz, Yüce Yaradanımız Allahü Teâlâ’ya ibâdet etmektir. Diğer işler, ibadetten sonra gelir. Dünya işleri; ibadetlerimizi rahat bir şekilde yerine getirmeye yardımcı olmakla, en azından ibadetlerimizi engellememekle bir mânâ ifade edebilir. Dolayısıyla abadetler, bütün işler yapıldıktan sonraya bırakılmaz, bilakis evvela ibadetler eda edilir. Çünkü yukarıdaki âyet-i kerimelere göre Allahü Teâlâ, bizi ibadet etmek için yaratmıştır ve asıl görevimiz ibadet etmektir.

“Boyun eğmek, itaat etmek ve emri yerine getirmek,” gibi manalara gelen ibadetin en önde geleni ise, şüphesiz Dinin direği olan namazdır. Namaz, Yüce Kitabımızın doksandan fazla âyet-i kerimesinde zikredilmiştir. Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“Şüphesiz namaz, müminlere, vakitle belirlenmiş olarak farz kılınmıştır.” (Nisa 103)

“Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım dileyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Bakara 153)

“Sabrederek ve namaz kılarak (Allah’tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah’a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.” (Bakara 45)

“Bütün namazları ve orta namazı muhafaza edin!” (Bakara 238)

“Oysa onlar, tevhid inancına yönelerek, dini yalnız Allah’a tahsis ederek O’na kulluk etmek, namazı kılmak ve zekâtı vermekle emr olunmuşlardır. İşte doğru din budur.” (Beyyine 5)

“Namazı kılın, zekâtı verin ve Allah’a samimiyetle bağlanın. O, sizin Mevlânızdır. O, ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır.” (Hacc 78)

Kuran-ı kerimde namazı ifade etmek üzere “zikr” kelimesinin yanı sıra “tesbîh” kelimesinin türevleri de kullanılmıştır. Bkz: (Ankebut 45) ve (Rûm 17).

Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem de namaz ile alakalı şöyle buyuruyor:

Namaz dinin direğidir. Namazı terkeden, dini yıkmış olur.” (Beyhakî)

“Hiç şüphe yok ki, kişi ile şirk ve küfür arasında namazı terk etmek vardır.” (Tirmizi)

Çocuk, yedi yaşına girince ona namaz kılmayı emredin!” (Tirmizi)

Namaz, bedenî ibadetlerin en üstünüdür. Eshab-ı kiramdan bir zat, Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve selleme; “amellerin en faziletlisinin hangisi olduğunu” sual edince, Efendimiz aleyhisselam; “namazdır,” buyurdu. O kişi; “sonra hangisidir,” diye sual edince, “sonra namazdır,” buyurdu. O kişi; “sonra hangisi” diye sual edince, üçüncü seferde de “namazdır,” buyurdu. (İbni Hibban)

“Hiç şüphe yok ki, beş vakit namaz, günahları temizler, tıpkı suyun kiri temizlediği gibi.” (Müslim)

“En faziletli amel, vaktinde kılınan namazdır.” (Buhari)

“Cennetin anahtarı namazdır.” (Ebu Davud-ı Tayalisi)

“Allah, beş vakit namazı (kullarına) farz kılmıştır. Kim abdesti güzelce alır, beş vakit namazı vaktinde kılar, rükûunu ve huşûunu tam yaparsa, bu kimseye Allah’ın onu bağışlayacağı (ve cennete koyacağına) dair ahdi (sözü) vardır. Böyle yapmayan kimseye ise, Allah’ın bir sözü yoktur. Dilerse onu bağışlar, dilerse ona azap eder.” (Ebû Dâvûd)

(Devamı haftaya…)hadhhhhuyemlak