Mutluluk mümkün mü?
İnsanın gerçekleştirmek istediği durumların başında mutlu olmak gelmektedir. Mutlu olmak arzusu, insanın ontolojik bir yönelimidir. İnsan, doğası gereği mutlu olmayı istemektedir. İnsanın mutluluk arzusu ve arayışı doğal olmasına rağmen, insan daha çok kendini mutsuz etmek konusunda başarılıdır. Kendini mutlu etme konusunda çok başarısız olan insan, bütün başarısızlıklarına ve hayal kırıklıklarına rağmen, mutlu olma arzu ve çabasından vazgeçmemektedir. Mutluluk arayışından vazgeçmemenin bizzat kendisi, belki insana hayatı anlamlı ve değerli kılmaktadır. Mutluluğun peşinde sürdürülen bir hayatın, insanın yaşam doyumunu ve kalitesini geliştirdiğini söylemek mümkündür. Mutluluk arzusu ve arayışı, insanın hayat dolu olmasını sağlayan ana motivasyon kaynağıdır.
Hayat zorluklarla, acılarla ve meydan okumalarla doludur. Zorluklar ve meydan okumaların kendisi, insan için mutsuzluk kaynağı değil, mutluluk kaynağı olmalıdır. Her zorluk ve meydan okuma, bizim mutluluk arayışımıza değerli bir katkı durumundadır. Zorlukları ve sorunları, mutsuzluğumuzun kaynağı olarak kurgulamak, aslında ontolojik olarak kendimize ve mutluluğa yabancılaşmak anlamına gelmektedir. Mutluluk arzusunu ve arayışını, günlük hayatımızın bütün faaliyetlerine entegre edecek bir yaşam stili oluşturma sorumluluğu ve göreviyle yüzyüze bulunmaktayız. Mutluluk yönelimli bir yaşam stili oluşturma konusunda akıl ve ahlak çerçevesinde bir yaşam stili oluşturamadığımız takdirde, mutluluğun bizden uzaklaşacağını söyleyebiliriz. Mutluluk, yaşam stilimizle ilgili bir durumdur. Yaşam stili ve mutluluk arasında sağlıklı ve verimli bir ilişki kurmadan mutluluk arayışını bizi tazeleyen bir tecrübe olarak gerçekleştiremeyiz.
Mutluluk, aslında insanın kendisini dünyaya, hayata ve doğaya sınırsız bir şekilde açmasıdır. Mutsuzluk, kendimizi sınırlara hapsetmemizden kaynaklanan bir verimsizlik halidir. Hayata, doğaya ve dünyaya kendini sınırsız olarak açan kişinin hayatında hep yaşayacağı ve yapacağı işleri vardır. Mutluluk, hayatta hep yeni ve çeşitli işler yapmayı gerektirmektedir. Her zaman yeni bir iş yapmaya çalışan insan, aslında faal olarak kendini mutlu eden insandır.
İnsan için en önemli mutluluk, hayatın kendisidir. Hayattan kaçmak, aslında mutluluktan kaçmaktır.Hayat ve mutluluk arasında özdeşlik ilişkisi vardır.Mutsuz olan insanların, aslında hayattan kaçan insanlar olduğunu söyleyebiliriz.Hayata her şeyimizle sarıldıkça, hayatın önümüze çok sayıda mutlu olmamıza katkı sunacak açık seçenek alanları çıkaracağını söyleyebiliriz.
Mutluluk, geçmişte kaybettiğimiz bir durum değildir. Hep geçmişe bakmak, hayatı geçmişte yaşadıklarımızdan ibaret görmek, aslında hayatı ve mutluluğu geçmişe gömmek demektir. Geçmişi hayatın ve mutluluğun mezar kazıcısı haline getirmek, mutluluk maceramızı sonlandırmak demektir. Mutluluk arayışı, hep ileriye bakmak ve geleceğe yönelmektir.
Mutluluk, bir seçim değil, süreçtir. Mutluluk süreci içinde birçok tercih yapılmaktadır, İsabetli tercihler olabileceği gibi hayal kırıklığı yaratan tercihler de olabilir. Tercihlerimiz, bizi mutsuz etmemelidir. Tercihlerimizin, mutluluk arayışımızda belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Tercihlerimiz sonunda yaşadığımız tecrübelerden gerçek anamda dersler ve düşünceler çıkarma, kendimizi yenileme konusunda güçlü bir irade oluşturmaya çalışmalıyız.
Mutluluk arayışı sürecinde önemli olan amaçlarımızın olmasıdır. Amaçlarımızı gerçekleştirmeye çalıştıkça, amaçlarımıza dört elle sarıldıkça daha büyük enerjiyle dolmakta, hayatı dolu dolu ve doya doya yaşamaktayız. Mutluluk, hayatı doya doya ve dolu dolu yaşamaktır. Amaç sahibi olmak, hayatı doya doya ve dolu dolu yaşamanın yoludur.
Amaç sahibi olmak, aynı zamanda yaptığımız işleri anlamlı kılmaktır. Bizim iyi insan olmamıza katkı sunan işler, anlamlı işlerdir.Hayatta önemli işler yapma duygusu ve kendini geliştirmeye çalışmak olgunluğu, mutluluğu mümkün hale getirmektedir.
Mutlu olmanın veya mutluluğu bulmanın sihirli bir formülü yoktur. Her bireyin mutluluk arayışı tecrübesi, kendisine özgüdür ve özeldir. Her birey, mutluluk arayışının yolcusu olabilir. Önemli olan mutluluk için bilgiyi, emeği, aklı ve fedakarlığı seferber etmektir.