Musiki tarihimiz
Açıldığı günden beri akademisyen, araştırmacı, öğretmen, öğrenci, çocuk ve halkımızın okur olarak adresi Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine arada bir uğruyorum. Geçtiğimiz hafta içinde uzun yıllardır Samsun’da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan kadim dostum Muhammed Köksal ile kütüphanenin Cihannüma salonundaki devasa yer kürenin önünde pozumuzu verdikten sonra 19 Mayıs 2022 de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı ‘Saz ve Söz Türk Müziği Tarihi Sergisi’ni ziyaret ettik.
Aklınıza gelebilecek el yazması musiki kitabı, eski orijinal notalar, yüzyıllar öncesinden kalma çalgılar, geçmişin tanınmış üstatlarına ait şahsi eşyalar, ünlü bestecilerin çalgı aletleri, musiki geçmişimizle ilgili muhtelif objeler sergilenmiş.
Türk Klasik Müziği, Türk Tasavvuf Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Askeri Müziği, Türk Çok Sesli Klasik Müzik, Türk Popüler Müziği ve Türk Dünyası Müziği kategorilerini temsilen dönemin müzik aletlerini yakından görürken hayatta olmayan müzisyenlerle sınırlı tutulmuş serginin ilk olmasına şaşırdım.
Müzik kültürümüzün geçmişini de öğrendiğimiz serginin 15 Ağustos 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacağını belirtelim. Türk müziği ağırlık noktası olarak seçilirken Türk müziğinin önde gelen musiki âlimlerinden Farabi'nin, Urmiyeli Safiyüddn'in, Abdülkadir Meragi'nin, Dimitrius Cantemir'in, Nasır Abdülbaki Dede'nin birbirinden kıymetli el yazması musiki kitapları ile eski yüzyıllarda icat edilen nüzhe, mugni ve saz-ı murassa gibi artık kullanılmayan bazı enstrümanların örneklerini de görüyorsunuz. Muallim İsmail Hakkı Bey, Neyzen Emin Yazıcı, Tanburi Cemil Bey ile bestekâr Refik Fersan'ın eserlerinin kendi el yazıları ile orijinal notalarının sergilendiği bölümde Âşık Veysel'e ait saz, Urfalı Kazancı Bedih'e ait cümbüş, Âşık Mahzunî Şerif'in sazı, plak ve el yazısı notları, Nida Tüfekçi'ye ait saz, Çekiç Ali'ye ait saz ve plak, bozkırın tezenesi Neşet Ertaş'a ait saz ve el yazısı notlar sergilenirken popüler müziğimizde unutulmamış. Onları temsilen Melih Kibar, Müslüm Gürses, Cem Karaca, Kayahan, Yıldıray Çınar, Zeki Müren ve Barış Manço'ya ait eşyalar sergilenmiş.
Ziyaretçileri Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlisi tebessüm ve tatlı üslubuyla karşılayıp bilgilendiriyor. Eski bir halkla ilişkiler yöneticisi olarak serginin sunumunu özel gayretleriyle anlatanı çok sevdiğimi belirtmeliyim. Hiç şüphesiz sergide görev yapan diğerlerinin de vazifelerini bihakkın yerine getirdikleri vakidir ancak o gün bizi karşılayıp tek tek bıkmadan sıkılmadan yüzünü ekşitmeden anlatan Sümmani Karakaşoğlu’na çıkışta teşekkürümüzü unutmadık. Her ne kadar sergi Kültür ve Turizm Bakanlığının deruhtesinde olsa da Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin performansını da unutmamak lazım diye düşünürken sergi sorumlusu Emel Erdoğan’la ayaküstü görüşmemizde yapılan çalışmanın kültürümüze katkısının büyük olduğundan bahisle emeği geçenleri tebrik ederken hazırlanan sergi kataloğu için sözünü almayı ihmal edemezdik. Öyle de yaptık.
Türkiye’deki resmi ve özel müzelerin koleksiyonlarında yer alan obje ve eserlerin teşhir edildiği "Saz ve Söz Türk Müziği Tarihi" sergisine yolunuzu düşürmenizi diliyorum ve’s-selam.