Dolar (USD)
35.15
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2964.56
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Ocak 2015

Mülteciler için yeni vakıf ve dernekler kuruluyor

Türkiye'de internet kullanıcı sayısı son on yılda 2 milyondan 35 milyona ulaşarak yüzde 1750 oranında bir artış göstermiş. Bu rakamın her geçen gün artacağı düşünülüyor... Haber siteleri, bloglar, sosyal paylaşım ağları, resmi ve özel kurumların siteleri, ulusal/ yerel gazeteler, sanal alışveriş mekanlarıyla nerededeyse yaşamımızın tümünü kuşatan bir ortamdan bahsediyoruz. Muazzam bir bilgi akışı söz konusu.

Hemen her gün aralıksız milyonlarca insan, resim, bilgi, belge, haber hatta günlük yaşamının hemen her kesitini sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla anında diğer insanlarla paylaşma gereği hissediyor. Bu bakımdan sosyal medyanın sıklıkla araştırma ve eleştiri konusu edildiğine tanıklık ederiz. Elbette bu alanda yapılmış sıkıcı verilerle vaktinizi almak gibi bir niyetim yok. Bugün önümüzdeki hafta yardım vakfına dönüşecek olan bir gruptan bahsedeceğim.

Bana gönderdikleri bilgilere göre grup, manifestosunda "Türkiye için verilen çabanın öznesi olurken diğer yandan da anında merhem olma adına, insanımıza sahip çıkma adına çeşitli projeleri gerçekleştirir" diyor. Bu niyetle kendi aralarında irili ufaklı bir takım faaliyetler yapmışlar. Önümüzdeki hafta kurumsal bir kimliğe bürünecek olan bu vakfın adı Birlik ve Dayanışma. Vakfın başında ise Şakir Altıntaş var.

Gülay Göktürk, Abdurrahman Dilipak, Tuluyhan Uğurlu, Galip Ensarioğlu, Süleyman Özışık, Mustafa Öztürk,Cem Sancar,İlhami Işık,Faruk Aksoy gibi yazar, sanatçı ve siyaset dünyasından insanların katımıyla 8 Şubat günü Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak bir törenle vakfın temelleri atılacak.. Vakfın kurucularından Şakir Altıntaş, vakfın misyonunu şöyle özetliyor; Tek amacımız insan kardeşimizin yardımına koşmak bu anlamda siyasi ve ideolojik bir formatla yola çıkmış değiliz. Ve asla öyle bir formatta olmayacağız. Biz mülteciler konusuna kilitlendik. Bu konuda uzmanlaştık ve bunun için çaba sarf edeceğiz. Mültecilik konusunun daha uzunca bir zaman ülkemizin gündeminde olacağını düşünüyoruz bu anlamda bir Mülteci Bakanlığı'nın kurulmasını öneriyoruz. Sadece mülteciler için de değil biz insan olan her yerde olacağız. Çünkü bizim için önemli olan insandır. Mülteciler için gösterilen bu çabaları olumlu buluyorum. Şakir Altıntaşı'da tebrik ederim.

Bilirsiniz Türkiye vakıf kültürüne yabancı bir ülke değildir. Geçmişte o denli zengin ve çeşitli vakıf türleri vardı ki örneğin parasını düşüren çocuklar için kurulan vakıflardan tutun da sokak hayvanlarına varana kadar çok zengin bir vakıf geleneğimiz vardı. "İnsanların hayırlısı insanlara hayırlı olandır" düsturuyla hareket edildiğinden insanlar yetim çeyizi donatan vakıflar bile kurmuşlardı. Ne var ki bu kültür Cumhuriyet yıllarında merkeziyetçilik anlayışıyla çıkarılan bazı kanunlarla tasfiye dilmişti. Gelinen noktada eskisi kadar olmasa da vakıflar yeniden canlanmaya başladı. Bu sevindirici bir gelişme. Hangi ortamda olursa olsun mültecilere dönük vakıf, dernek ve organizasyonlar çoğalmalıdır.

***

Bu arada güzel bir haber de Sultanbeyli'den geldi. Mehmet Ali Kılıç Başkanlığında "Sultanbeyli Mültecilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" kuruldu. Sultanbeyli'de faaliyetlerine başlayacak olan dernek, mültecilerin sorunları hakkında çalışan bir insan hakları ve insani dayanışma derneği. Dernek ilk iş olarak Sultanbeyli Belediyesi'nin de katkılarıyla "Mülteciler Koordinasyon Merkezini" hayata geçirdi. Bu anlamlı organizasyona verdikleri katkıdan ötürü Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'i Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Söğütçü'yü ve Strateji Geliştirme Müdürü Halil İbrahim Akıncı'yı tebrik ederim. Umarım bu samimi gayretleri ve duyarlılıkları diğer belediyelere de örneklik teşkil eder. Suriyeli misafirlerimizin sorunlarını çözüm üretmek konusunda herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Çünkü onlar bizim misafirimiz ve başımızın tacıdır.

[email protected]

twitter.com/sivildemokrat