Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
01 Ekim 2013

Müjgan Cunbur

Bazı şahsiyetler vardır ki, bir enstitü, akademi ve kültür merkezi gibi çalışır. 25 Eylül Çarşamba günü ebedu00ee aleme göç eden, tanınmış bilim insanı ve yazma eser uzmanı Dr. Fatma Müjgan Cunbur da böyle bir deryaydı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kütüphanesinde başlayıp Milli Kütüphane Genel Müdürlüğü'ne uzanan yaklaşık 60 yıllık meslek hayatında pek çok araştırma ve katalog projesinde yer almış, önemli yayınlara imza atmıştı.

Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu projesinde üst düzey sorumlu olarak bulunan ve bir dönem Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Kürsüsü'nde dersler de veren Cunbur, bir yandan Yunus Emre, Fuzuli ve Karacaoğlan gibi büyük şairlerimizin biyografilerini yazıp şiirlerini yayımlarken bir yandan da Türk Kadın Yazarlar Bibliyografyası, Farabi Bibliyografyası ve Ali Kuşçu Bibliyografyası gibi bilim tarihimize eşsiz kaynaklar kazandırmıştır.

Müjgan Cunbur, kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı olarak 12 Ocak 1926 tarihinde İstanbul Fatih'te dünyaya geldi. Temel eğitiminden sonra Ankara II. Ortaokul'da okudu. Ankara Kız Lisesi'nden 1944'te, Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1948'de mezun oldu. "Gülşehru00ee ve Mantıku't Tayr'ı" konulu teziyle doktorasını 1952'de verdi. İlk görevi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi'nde yazma eserlerin musannifliğidir. 1954'te Millu00ee Kütüphane kütüphaneciliğine tayin edildi. Sırasıyla Yazmalar, Nadir Eserler Bölümü'nü kurmak üzere bu bölümün şefliğine ve Mikrofilm Arşivi'ni geliştirmek üzere Mikrofilm uzmanlığına getirildi. 1957'de başlayan bu görevi 1959'a kadar devam etti. 1959-1960 yıllarında bir yıl Milli Kütüphane Müdür Vekilliği yaptı. Bu görevden istifa etti. Uzman olarak eski görevine döndü. Adnan Ötüken'in Kültür Müsteşarı olması üzerine ikinci defa Milli Kütüphane Müdürlüğü'ne tayin edildi. Milli Kütüphane Genel Müdürlük olunca, unvanı 1965'te Milli Kütüphane Genel Müdürü olarak değiştirildi. 1978'de Kültür Bakanlığı Müşavirliği'ne atandı. Türkiye Kütüphanelerindeki Yazma Eserlerin Kataloglarının Hazırlanması Projesi'nde Anadolu'daki yazma eserlerin sorumluluğu verildi. Bir ekibin başında yazma eserlerin kataloglarını hazırlamak üzere Amasya ve Antalya'daki kütüphanelerde geceli gündüzlü çalıştı. Hep çalıştı, çabaladı ve kutsal bir gayretin, ulvu00ee bir gayenin sahibi oldu.

Müjgan Cunbur, 1980'de Milli kütüphane binasının inşaatının bitirilmesi için Bakanlık Müşaviri kadrosunda Milli Kütüphane Müdür Vekilliği'ne getirildi. 1984'te Milli Kütüphane Başkanı olarak görev unvanı değişen Cunbur, bu arada ilk bilgisayar donanımını sağladı. 1986'da kendi isteğiyle emekli oldu. 1960-1982 yılları arasında öğretim görevlisi olarak Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Bölümü'nde Yazma Eser Bibliyografya Müracaat Eserleri derslerini okuttu. Atatürk Kültür Dil ve Tarih yüksek Kurumu'na bağlı Atatürk Kültür Merkezi'ne aslu00ee üye seçilen Cunbur, 1983-1992 yılları arasında üç dönem Başkan olarak görev yaptı. Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi'nde görev aldı.

Yazı hayatı 1948'de Kırşehir gazetesinde "Üç Kırşehirli Dost" başlıklı yazıyla başlamıştı. Az sayıda kaleme aldığı şiirleri ve makaleleri bazı dergilerde yayımlandı. Türk edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanındı. Yurt içinde ve yurt dışında kongre, sempozyum, seminer, panel ve ilmu00ee toplantılara katılıp bildiriler sundu. Türk Folkloru, Türkiye Milli Kültür Vakfı, İLESAM, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu ve ESKADER'den ödüller aldı. Bir çok ilmu00ee kurumun üyesiydi.

Müjgan Cunbur ömrü yazı yazmakla, araştırma yapmakla, eser vermekle geçmiş bir alimeydi. Bütün eserlerinin tam bir dökümünü yapmak kolay değil. Onun öncelikle bibliyografya çalışmalarını anmak gerekiyor. İşte bu eserler: Türk Kadın Yazarlarının Eserleri, Fuzu00fblu00ee Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi, Farabi Bibliyografyası (İsmet Binark, Necmeddin Sefercioğlu ile), Ali Kuşçu Bibliyografyası, Ömer Seyfettin Bibliyografyası, Ahmet Haşim Bibliyografyası, Yahya Kemal Beyatlı Bibliyografyası. Hazırladığı kataloglar: Atatürk'ün Özel Kütüphanesi Kataloğu, Milli Kütüphane Yazmalar Kataloğu (Dursun Kaya, N. Ünver ile), Türkiye Basmaları Toplu Kataloğu (D. Kaya ile), Türk Dil Kurumu Kütüphanesi Yazma Eserler Kataloğu (D. Kaya, N. Ünver, H. Yılmaz ile). Ayrıca Başakların Sesi Türk Halk Şairleri Hayat ve Eserleri (1966), Türk Kadınının Şiiri (Neriman Saryal ile). Yunus Emre'de Namaz, Yunus Emre'nin Gönlü, Karacaoğlan-Hayatı ve Şiirleri, Ölümünün 20. Yılında Ord. Prof. Dr. Sadri Maksudi Arsal, Atatürk ve Milli Kültür, Milli Mücadele'de Türk Kadını (İ. Enginün, C. Özdemir'le), Anadolu'nun Bütünleşmesinde Ahmed Yesevi'nin Yeri, Türk Kadını İçin isimli eserlerde imzası var. Hazırladığı eserler arasında Fuzu00fblu00ee Divanı, Yeni Hayat ve Doğru Yol (Ziya Gökalp) ile Son Asır Türk Şairleri de bulunuyor. Örnek insan Müjgan Cunbur'u rahmetle anıyorum.