Mühendis kadınlar en az erkekler kadar önyargılı
Bu yıl Dünya Kadınlar Günü'nde uluslararası işe alım danışmanlık şirketi Michael Page, Türkiye'deki mühendis kadınların sınırları ve önyargıları aşmanın yeni yollarını aramasına dikkat çekti.
Michael Page Mühendislik ve Tedarik Zinciri Direktörü Jülide Tunalı, iş hayatındaki kadın mühendis algısını, sektördeki konumlarını ve karşılaştıkları zorlukları, işveren ve adaylarla görüşmelere dayalı olarak değerlendirdi.
Mühendislik ve üretim sektöründe beyaz yakalı kadınların yoğunlukla tedarik zinciri, kalite, araştırma-geliştirme ve süreç mühendisliği alanlarında görev aldığını belirten Tunalı, "Geçmişte daha erkek egemen olduğu düşünülen pozisyonlardan birebir üretim ve tasarım gibi bölümlerde artık kadınlar da yer almaya başlıyor," diyor.
Kadınlar fiziki güç gerektirmeyen pozisyonlarda daha çok değerlendiriliyor.
Dijitalleşme ile ortaya çıkan farklı çalışma disiplinleri ile birlikte iş yerinde çeşitlilik konusu gündemde yerini koruyor. Şirketler bünyelerinde çeşitliliği desteklemek adına kadın adayları değerlendirmeye yöneliyor.
Diğer yandan, kadın iş gücü, makinelerin hakim olduğu ve fiziki güç gerektirdiği düşünülen pozisyonlarda değerlendirilmeyerek farklı uzmanlık alanlarına yönlendiriliyor. Günümüzde kadın mühendis adayların sayısı, satış ve ofis bazlı rollerde artıyor.
Sektörde kadın önyargısı sadece erkeklere özgü değil.
Erkekler kadar sektör içinde kadınların da kendilerine karşı önyargıları var. İnsan Kaynaklarında lider rolündeki kadınlar da mühendislik rolleri için kadın çalışan adaylar yerine erkek adayları tercih ediyor.
Bu noktada kadınların teşvik edilmesi ve erkek baskınlığının olduğu kimi roller için İK politikaları çerçevesinde kadınların desteklenmesinin gerekliliği ortaya çıkıyor.
Ülkelerin gelişmişlik seviyesi dahilinde kadınların özellikle doğum sonrası işe dönme ve iş gücü planlanması noktalarında liderlik rollerinde yer almalarını sağlamak gündemin öncelik sıralaması içerisinde bulunuyor.
Üretimde Erkekler, İK'da Kadınlar
Üretim pozisyonlarının maaş paketlerinde cinsiyet farkı kesinlikle gözetilmediğini belirten Tunalı,günümüzde birçok üretim rolü için halen erkeklerin tercih edildiğini dile getiriyor."Özellikle bakım onarım, üretim ve fabrika yönetimi rollerinde kadın mühendis profillerinin bir adım geride kaldığını söylememiz mümkün. Bununla beraber ağırlıklı olarak İK rollerinde kadınların sayıca lider konumunda olduğu gözlemleniyor."
Annelik uzun vadede kariyeri etkiliyor
Fabrika şartlarının yanı sıra mavi yaka ile direkt yönetici ve yönetilen konumunda çalışmak kimi zaman kadın mühendisler için uzun vadede annelik dolayısıyla kariyerde duraklamalara sebebiyet verebiliyor. Bu noktada İK politikalarının eğilimi, kadın mühendisleri daha az sorumlulukla daha kısa çalışma saatleri olan rollere yönlendirmek oluyor.
Şirketlerin çoğu zaman kadın çalışanların doğum sonrası işe dönüşüne imkan sağlamasına karşın konfor tercihleri nedeniyle bazen kadınların kariyerleri doğum sonrasında yavaşlıyor. Kariyerli anne mühendisler, yan hakları daha kuvvetli olan ilaç, enerji ve hızlı tüketim firmalarının plaza ortamında daha rahat çalışabiliyor. Bu sektörlerde doğum izni gibi yasal hakların yanı sıra kreş izni gibi ek haklar kadın çalışanların faydasına daha kolay sunuluyor.