Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2324.56
BIST 100
9142.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Aralık 2019

Muhafazakâr camiayı kadın düşmanlığı bitirecek!

Efendim, geçen hafta yukarıdaki cümleyi tweet olarak paylaştığımda kızılca kıyamet koptu. RT ve fav’lar onay veya destek değil görünürlüğünü artırarak linç eden kişilerin sayısını artırarak küfürbaz ve hakaretçi ekibi güçlendirme amacına hizmet etmişti.

Sözde dindar/muhafazakâr bu grup -genelini erkekler oluşturmaktaydı, en azından profilleri o şekilde oluşturulmuştu- hadsiz, sınırsız hakaretlerini sıralayıp linç girişimini sürdürdüklerinde aslında bu tezimi onaylamış oluyorlardı.

Edep ve ahlak sınırları olmayan, kadınlara yönelik en ağır ifadeleri rahatlıkla kullanabilen bu grup, aynı zamanda aileyi kurtarma timi üyeleri oldukları iddiasını savunurken kadınları da aileyi bitiren cins olarak genelliyordu.

Savunduklarıyla saldırdıklarının aslında aynı cephede olduğunu bilmeyen belki de bilmek işlerine gelmeyen büyük bir güruh…

Kimler mi var içlerinde, yani bu grup kimlerden müteşekkildi?

Dindar/muhafazakâr iddiasındaki bir kısım adamlar, yeni kurulan partilerin organizatörleri, radikal eğilimler içerindekiler, hayat boyu nafaka örgütlenmesine bir şekilde dâhil olmuşlar ile bu platformu farklı amaçları için yönlendiren liderler, Kuytulcu vs cemaati gibi yeni nesil FETÖ’cü tipler ve çok çok az sayıda bunların propagandalarına, dolduruşlarına kapılmış iyi niyetli sade vatandaşlar/dindarlar…

“Aile yıkılıyor” diyerek, kutsallarımız arasında yer alan önemli bir kurumu savunma adı altında girişilmiş bir tür iktidarı zayıflatma girişimine safiyane duygularla dâhil olmuş dindarlar/muhafazakârlar bu girişimlerin arka planını okumaya çalışmak yerine etkili ve kışkırtıcı sloganlara teslim olmayı tercih etmiş durumdalar.

Sosyal medyanın toplumu harekete geçirme gücünü daha evvel çeşitli şekillerde test edip ölçen algı operatörleri, toplumsal kaynaşma veya kışkırtma noktası üzerinden yeni bir buluşma noktası oluşturup saldırıya geçmeyi artık rutine bağladılar. Az bir taraftar oluşturma potansiyeline sahip her konu üzerinde bir tür sosyal medya lobiciliği yapan bu tipler, oluşturdukları grubu bir süre sonra istedikleri gibi yönlendirip formatlamaya başlıyor.

Nedense bu tür sosyal medya örgütlenmelerinin eleştirisi bir süre sonra iktidar üzerine odaklanırken suçlunun adresi olarak iktidarı göstermekten çekinmiyor. Hatta ne çekinmesi, esas niyeti bu olduğunu ustalıkla gizlemeyi başarıyor, diyebiliriz.

Bu saldırıda kimi zaman iktidarın tamamını veya liderini hedef göstermektense amaca ulaşacak daha akılcı bir yolu tercih ediyorlar. Tüm iktidarı/partiyi/lideri hatalı göstermek yerine direkt veya sembolik olarak bu yapı ve kişilerle bağlı kurum/kişi/eylem üzerine saldırı girişimlerini sistematik olarak yürütüyor.

Kutsal veya tartışılmaz değerler üzerinden oluşturulan konum kimi zaman şekil değiştirerek emeklilikte yaşa takılanlar, süresiz nafaka, 6284 gibi konular üzerinden sürdürülürken kimi zaman da münferit hadiseler üzerinden oluşturulan algıyla kitleler etki altına alınıp yönlendirilmeye çalışılıyor.

Sosyal medyada artık iyice örgütlenerek taraftar sağlamış bu grup, tartışılmaz kanaat önderi ilan ettikleri bir kadının her sözünü, yazısını ilahi tartışılmaz buyruk gibi durup düşünmeden büyük bir aşkla sosyal medya gruplarından paylaşıyor.

Enteresandır, hadisleri bile inceleyen, sağlamlığından emin olamam diyen kimileri, bu kadının her ifadesini -hâşâ ayet gibi- tartışmaya dahi açmadan, araştırmadan sorgusuz sualsiz kesin buyruk gibi büyük bir vecdle, soluksuz ayakta alkışlarken arkasındaki yığınlar da onlara eşlik ediyor!

Tiwitter.com/sabihadogann

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan