Moiz Kohen Tekinalp
"Moiz Kohen Tekinalp, kısa adı ile Tekin Alp, 1883'te Serez'de, bir hahamın oğlu olarak Yahudi bir aile içinde Moiz Kohen adıyla dünyaya geldi. Gazeteci, yazar, avukat, tüccardı.İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye oldu. Selanik'te çıkan Asır adlı Türkçe gazetede yazılar yazdı.
Balkan Savaşı'ndan sonra İstanbul'a geldi. İsmini Munis Tekinalp olarak değiştirdi. Türkiye'deki Yahudileri Türkleşmeye ikna etme amaçlı yazılar yazdı. 1961 yılında tedavi amacıyla gittiği Fransa'nın Nice kentinde öldü.
"Kohen", Yahudi din adamı yani "Haham" anlamına gelmektedir.
"Kemalizm" adlı kitabı nedeniyle "Kemalizm' in Kurucusu" ve ideologu sayılmaktadır.
Liz Behmoaras'a göre; "Kemalizm" kitabında ve bu konuyla ilgili düşüncelerinde samimidir. Kemalistler, Moiz Kohen' in iyi bir Kemalist olduğunu düşünürler. Tarihçilerin çoğu, bu kitabı son derece ciddiye alınması gereken bir inceleme olarak görür.
Yine, Liz Behmoaras'a göre; Kürt olup da "Türkçülüğün Esasları" nı yazan Ziya Gökalp ile "Türkçülük", "Türk Ruhu" adlı kitapları kaleme alan Moiz Kohen'in buluşması, Moiz Kohen' in, Ziya Gökalp'i bir Kabalist olarak görüyor olması nedeniyledir.
Kabalizm; bilindiği gibi "Yahudi Tasavvufu" dur.
Türkiye'de "Moiz Kohen, Emanuel Karasu ve Haim Naum Siyonist dava uğrunda üçlü oluşturmuşlardı.
Dünyadaki, ilk "Türkçüler" de Leon Kohen ve Herman Vanbery isimli Yahudilerdi.
Acaba, Yahudiler, Türkçülüğe neden bu denli merak sarmışlardır?
Jön Türklerle ilişkilerine daha Selanik'teyken başlayan ve buradaki Mason Locasına kayıtlı bulunan Moiz Kohen-Tekin Alp, Siyonizm'e büyük ilgi duydu. Hamburg'da toplanan IX. Siyonist Kongresine Selanik delegesi olarak katıldı. Bu kongrede uzunca bir konuşma yaptı. Siyonizm'in Osmanlıcılıkla birleşmesini savundu.
Moiz Kohen, daha sonra, tam bir "Pantürkist" oldu. "Tekin Alp" takma adıyla Türkçülük ve Pantürkizm konularında makale ve kitaplar yazdı.
Moiz Kohen, kendisini "Pantürkizm" e yani "Türk Birliği" ne adamıştı.
Birçok araştırmacı Moiz Kohen'in Türkçülük hareketine ilgisini kuşkuyla karşılamıştır.
Moiz Kohen' in Türkçülük hareketini Siyonist emeller adına istismar ettiği şeklinde görüşler de ileri sürülmüştür
Moiz Kohen' in Türkçülük hareketini istismar etmekle bir taşla iki kuş vurmak istediği tahmin edilmektedir. Onun amacı bir yandan, ırk duygularını tahrik ederek Türklerle-Arapları birbirlerine düşman ederek ayrıştırmak, Türklerin ilgi alanını Filistin üzerinden uzaklaştırmak ve burada Yahudilere özgürlük alanı açmak; diğer yandan da, gelişen Türkçülük hareketini "İslam Düşmanı" bir konuma sokarak Türkleri İslam'a düşman etmeye çalışmaktı.
CHP' den iki kez aday olmuş olmasına rağmen "Varlık Vergisi" ne maruz kalmaktan kurtulamamıştır. Varlık Vergisini ödeyebilmek için evini satmak zorunda bırakılmış, ancak Aşkale'ye sürgün olmamıştır.
Ünlü "Türkçü" Moiz Kohen, hayatının son günlerinde "Musevi Mucizesi" isimli bir kitap tasarlıyordu.