Modernizm, kadına hediye mi?
Modern yaşamın kadını nasıl özgürleştirdiğine ilişkin ne kadar da çok tumturaklı methiyeler dinlemişizdir?
Kadına dair her kelam edenin modernizmin, kadınlık tarihinin başına konmuş devasa bir talih kuşu olduğunu söylemesini de mütemadiyen duymuşuzdur!
İyi hoş da, adımıza nutuklar irad edenlerden önce -kadın milleti olarak- modern dünyada kadınlığın ne menem bir şey olduğunu bizler yorumlasak!
Kadın giyimi, özgürleşmesi, iş hayatına, siyasete dahil olmasını modernizmle eş tutup her bir nimet için hamdü sena bekleyenler bir kez de kadın taifesini dinleseu2026
Modern dünyada kadın olmanın kadınlığa verilmiş, kutsanması zorunlu bir hediye olduğu kanaatini taşıyanlardan değilim.
Nasıl olayım ki?
Bir erkek kadar iş yerinde bir kadın kadar evde çalışmak, hamilelik, bebek-çocuk bakımı/eğitimi ile zorunlu hizmete tabi tutulmak, eve dair bilumum iş ve işleyişin yegane sorumlusu olmak nedense pek lütuf gibi görünmüyor!
Ne tam Batılı ne tam Doğulu bir toplumun fertlerinin Doğu ve Batının kadında görmeyi murat ettikleri her bir alametle zorunlu tuttukları kadınlar olarak aldığımız hediye olabilir mi!?
Osmanlı modernleşmesiyle pusulasını Doğudan Batıya çevirmesine karşılık Araf'ta bir toplum, kültür devşirmekten başka sona ulaşmamış yapının kadınları, bunun ağır işçilikten zor olduğunu söylese ne dersiniz?
"Çirkin kadın yoktur bakımsız kadın vardır" mottosundan "kariyer de yaparım çocuk da" ilkesini de yüklenerek ilerleyen kadın sorumluluğu için 'çok kolay' diyebilir miyiz?
Geçtiğimiz günlerde okuduğum evlere şenlik bir röportajdan bahsedip çıtayı ne kadar yükselttiklerine dikkat çekersem sanırım beni daha iyi anlarsınız!
"80 yaşında da fit bir nine olabilirsiniz" başlık halkla ilişkiler ürünü röportajın muhatabı pilates hocasının, 80 yaşında da incecik olabilmek için pilatesi adres göstermesi, geldiğimiz noktaya dair güncel bir ipucu!
Annelik ve ev kadınlığının artık değer içermediği modern zamanda, mezara bile fit girebilmenin formülünü dikte eden algı, ezadan başka neyle tanımlanabilir?
Hem fit hem hamarat, para kazanan, bakımlı, spor yapan, eşini her ortamda başarıyla temsil eden, etraftaki her rakibeyle yarışacak kadar formda ve güzel kadın ideali, modern çağın ikiz imgesi, postmodernizmin koyu bir laneti değil midir?
Dünya kadınlar günü vesilesiyle yapılan kadın başlıklı etkiliklerin savrulduğu yer bile modern zamanın kadını her vesileyle sömürüp nemalanmaya çalışmasının en somut örneği.
Mersin-Tarsus Belediyesi'nin, dünya kadınlar günü münasebetiyle 18-25 yaş arasındaki kızlar arasında düzenlemeye kalkıştığı güzellik yarışması, kadınla ilgili absürt duruma iyi bir numunedir.
Sözde kadın meselesinin gündeme getirilmesine sebep böyle bir günün, beden tacirleri için yeni fırsatlar anlamına gelmesi ne acı verici ve trajikomiktir değil mi?
Twitter.com/sabihadogann