Mobilya Sektöründe Kalifiye Eleman Açığı
Türkiye'nin ihracatta dış ticaret fazlası veren sanayi sektörlerinin başında gelen mobilya sektörü, mobilya üretiminde kalifiye eleman kaynağı sorunu yaşıyor.
Mobilya sektörü üretiminde kalifiye işgücü sorunu yaşarken, meslek liselerinin mobilya ile ilgili bölümleri gençler tarafından tercih edilmiyor.
Mobilya sektörü, üretimde yaşadığı usta açığını gidermek için kolları sıvadı. Mobilyacılar, imece usulü fon oluşturup meslek liselerinin mobilya bölümü öğrencilerine 3 yıl süreyle burs vermek için harekete geçti. Mobilya sektörü, burs projesi ile gençlerin meslek liselerinin mobilya bölümlerini tercih etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Mobilya bölümlerini seçecek meslek lisesi öğrencilere aylık 300 TL'lik bursu 3 yıl boyunca vermeyi hedeflediklerini belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Gürle; "Mezun olan öğrenciler okullarını bitirdiklerinde uygun maaşlarla işe başlayacaklar ve iş kaygısı yaşamayacaklar. Bu proje ile mobilya sektörümüz kalifiye eleman açığını kapatırken, meslek liselerinin mobilya bölümlerinin doluluk oranları artacak gençlerimiz iş sahibi olacak, işsizlik düşecek" dedi.
Türkiye, 2017 yılında 2 milyar 759 milyon dolarlık mobilya ihraç ederken, mobilya ithalatı 946 milyon dolarda kaldı. Mobilya sektörü, 2017 yılında 1 milyar 813 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Türkiye, 2023 yılında 6 milyar dolar mobilya ihracatı hedefliyor.
Türkiye, 2017 yılında 208 ülkeye mobilya ihraç ederken, ilk sırada 437 milyon dolarlık mobilya ihracatı ile Irak yer aldı. Zirvenin ikinci basamağında 198 milyon dolarlık mobilya ihracatı ile Almanya otururken, Suudi Arabistan, 186 milyon dolarlık Türk mobilyası tercih etti.
Ülkemizdeki meslek liselerinde 61 bölüm ve bu bölümlerle ilgili 225 dal bulunuyor. Günümüz teknolojisinin hızla gelişmesi gençlerin tercihlerini büyük ölçüde etkiliyor. Öğrenciler ilgi duydukları veya başarılı oldukları alanlardan çok iş bulma imkanı fazla olan bölümlere yöneliyor. En çok tercih edilen bölümlerin başında; uçak bakımı, muhasebe ve finansman, adalet, gıda teknolojisi, hasta ve yaşlı bakım hizmetleri, grafik ve fotoğraf, raylı sistem teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik u2013 elektronik teknolojisi, bilişim teknolojileri ve çocuk gelişimi ve eğitimi geliyor.
Yukarıda da ifade edildiği gibi meslek liselerinde mobilya bölümü pek tercih edilmiyor. Bu anlamda burs fikri bölümü özendirmek için son derece doğru bir adım.
Fakat Türkiye'de birkaç kurumsallaşmış mobilya firması dışında, şirket sahibi, çalışanlarını aile içinden seçiyor ya da vasıfsız eleman alıp kendi yetiştiriyor.
Bunun önüne geçebilmek için Almanya'dakine benzer bir sistem uygulanabilir. Yani ilgili sektörde istihdam edilebilmek için meslek lisesi diploması şartı getirilebilir. Böylelikle hem mesleğin kalitesi artar hem de ilgili bölümde okuyan öğrencilerin işsiz kalma riski büyük oranda azalır.
***
Not: Bundan iki yıl önce vatanı için canını veren 250 şehidimizi rahmetle,sevgiyle ve minnetle anıyoruz. 15 Temmuz gecesi büyük bir cesaretle sokaklara inen ve 4 bini gazi olan tüm vatandaşlarımıza Allah'tan uzun ve sağlıklı bir ömür dileriz.
Hepimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlu olsun.