Mitinglerin devri bitiyor mu ?
Miting: Siyasi veya sosyal bir hedefe ulaşmak için kitleyi uyarmak, halkın dikkatini çekmek, taraftar kazanmak veya gövde gösterisi yapmak maksadıyla, genellikle meydanlarda yapılan planlı programlı toplantı.
Anlamına teoride daha iyi yaşadığımız bir fikir eyleminin toplu şekilde reaksiyonu da diyebiliriz. Ömrümün uzun bir dönemini aktif siyaset ile geçirmiş biri olarak, mitinglerin miadını doldurduğunu düşünüyorum. sanayi toplumundan teknoloji ve dijital dünyaya gözünü açan nesilleri, siyasi bir partinin toplantısı için meydanlarda toplamak artık zorlaşıyor.
Siyasal kampanya sürecinin önemli ve yoğun faaliyetlerinden biri mitinglerdir. Siyasal kampanyaların, tarihsel süreci içerisinde içeriği ve yapısı değişikliğe uğramakla birlikte mitingler halen kampanya sürecinin ayrılmaz bir parçası olabilir.
Bir Toplumsal hareketin tarihi anatomisinde başlatılan protesto mitinglerine simge bir örnek Sultanahmet Mitingidir.15 Mayıs 1919'da özellikle de İstanbul’da Darülfûnun öğrenci ve hocalarının da etkisiyle toplantılar ve mitingler düzenlenmiştir. Fatih, Üsküdar, Kadıköy ve Sultanahmet mitingleri hafızalarda yer etmiş önemli mitinglerdir. Bu mitinglerde halk aydınlatılmakla birlikte, Milli Mücadele yolunda önemli bir kamuoyu oluşturulmuştur.
Bu coğrafyada miting hareketleri belli dönemlerde çok etkili olmuş ,bir milletin uyanışına vesile olmuş. Özellikle milli mücadele ve sonraki dönemlerde siyasi arenada en çok başvurulan metod olmuştur.Toplum hafızasında yer alan efsane mitingleri de unutmamak lazım
*Yenikapı 15 temmuz mitingi (5 milyon)
*Cemal Abdel Nasır'ın cenaze töreni, Kahire, 1970 (5 milyon)
* Cubs World geçit töreni, Chicago, 2016 (5 milyon)
* Ayetullah Humeyni'nin cenaze töreni, İran, 1989 (10 milyon)
Bu kalabalıkları bir araya getiren güç , ortak idealler ve mücadeledir.
Siyasal kampanyalar üzerinde önemli bir yeri olmasına rağmen, Türkiye’de mitinglerin seçmenlerin siyasal tercihine etkilerine yönelik çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada, siyasi partilerin düzenlediği mitinglerin seçmenler üzerindeki etkileri farklı parametreler çerçevesinde analiz edilmeye çalışılmaktadır.
Yığınların hareketi her zaman suistimale açıktır. kalabalığın dışında yer alan bilinç sahibi birinin bir yığını istediği gibi yönlendirmesi ve yönetmesi mümkündür. kalabalıkların asıl maksadının düşünmek olmadığı ve olamayacağı da göz önünde bulundurulduğunda bir kalabalığı, bir düşünce etrafında toplamanın sonra onu
yönetmenin en kolay sürecidir.
Kalabalık güç demektir.
Kalabalıklar;
Sözün gücünün bittiği,
Gücün sözünün başladığı
yerdir aynı zamanda. zira kalabalıklarda söz olmaz. sözün yerini slogan, düşünmenin yerini tâbi olmak alır.
Dijital devrim ve sosyal medyanın gücü, artık ne anketlerde tesirli ne de mitinglerde. Çünkü yeni çağın iletişimi artık sokak, kahvehane veya gazete değil. İletişim öyle kolay ki bir parti liderinin tüm gün proğramına ulaşmak bir tuş kadar yakın. Dijital platformlar ve farklı tv kanalları siyasi ve sosyal pek çok konuda proğram seçeneği sunuyor . Eskiden bir açık oturumu tüm ülke heyecanla beklerdik.
Mitingler artık sosyal medya odalarında oluyor. Tartışma proğramları, dijital platformlarda katılımcıları ile buluşuyor. Artık o eski seçim kahvehaneleri de seçim büroları da tarihte nostalji olarak yerini aldı. Seçmenleriniz sizi sayfanızdan takip edip takdir ediyor veya eleştiriyor. Miting alanına taşınacak ne sistemli üye ne de seçmen kaldı. Her şey gibi bireyselleşti, dijitalleşti. Yakında parti teşkilatları da anlamını yitirecek zaten mevcudiyeti artık tartışılır durumda.
Günümüzde bireyler birçok toplumsal pratiği, hareketi internet ve dijital teknolojiden faydalanarak yapmakta, kısa sürede, daha fazla kitleye erişebilmektedir.
Z kuşağı diye adlandırılan yeni nesil,çeşitli dijital platformlarda iletişime geçip, örgütlenebilmekte ve bu platformlarda haberleşip aynı anda meydanları doldurabilmektedir. Bu, dijital platformların kitleyi harekete geçirmekte azimsanamayacak gücüdür. Bu minvalde, herhangi bir olay vesilesi ile internet kullanıcılarının anında etkileşime girdiği görülmektedir.
Sanal dünyanın, gerçek dünyayı ele geçirdiği artık su götürmez bir gerçek ve bunda pandeminin payı azımsanamayacak kadar fazla. Pandeminin yarattığı yeni dünya düzeninde, yeni nesil siyaset dijital platformlarda şekillenmiştir. Artık çevrimiçi ve çevrimdışı (parti içi ve halka yönelik)siyaset dinamikleri, dijital platformlara taşindigindan beri siyaset, gençlerin de bu alana ilgisini arttırmıştır. Tabiri caizse apolitik gençlik, yerini politik genç seçmen kitlesine bırakmıştır. Önem kazanan bir diğer husus dijital platformların kullanılması kadar "nasıl "kullanıldığıdır.
Etkili üslup,
Bilimsel veriler ile dayanaklandirmak,
Samimi ve realist olmak
Fikir sahibi olmak
Dijital dünyada siyaseti güçlendirecektir.
Sonuç olarak; yeni nesil siyaset meydanlarda değil,dijital dünyada hayat bulacaktır
Buna hazır mıyız?