Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
04 Aralık 2015

MISIR ŞURUBUNA DİKKAT!

Geçtiğimiz günlerde bisküvi ve şekerlemelerde giderek daha fazla mısır şurubunun kullanıldığını belirtmiş, öncelikle bazı ünlü firmaların da pancar şekeri yerine mısır şurubuna yöneldiğini anlatmıştık.

ÇEŞİTLİ ADLARLA KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Halk arasında nişasta bazlı şeker (NBŞ) olarak bilinen mısır şurubu adlı tatlandırıcı, satın aldığımız ambalajlı ürünlerde değişik isimlerle karşımıza çıkıyor. Bu sebeple dikkatli olmak ve ürün etiketini iyi okumak gerekiyor. İçindekiler bölümünde; mısır şurubu, glikoz şurubu, früktoz şurubu, yüksek früktozlu mısır şurubu gibi adlar yazıyorsa bu ürünlerden uzak durmamız gerekiyor.

HANGİ GIDALARA KONUYOR?

u00b7 İçtiğimiz kolada ve gazozda,

u00b7 Meyve suyunda,

u00b7 Yediğimiz çikolatada,

u00b7 Tatlılarda,

u00b7 Pasta ve keklerde olmak üzere pek çok üründe, mısırdan elde edilen tatlandırıcı kullanılıyor.

NİÇİN TERCİH EDİLİYOR?

Evet, mısır şurubunun maalesef özellikle her ambalajlı ürünlerde kullanımı rutin haline geldi. Gıda firmaları mısır şurubunu tercih ediyorlar. Çünkü;

u00b7 Öncelikle mısır şurubunun maliyeti düşük. Yani şekere oranla ucuza mal oluyor.

u00b7 Tatlandırıcı gücü yüksek. Az miktarda konulduğunda bile yüksek tatlılık verebiliyor.

u00b7 Ayrıca mısır şurubu, ürünün raf ömrünü uzatıyor. Market ürünlerinin kolay bozulmaması, tatlıların kısa sürede şekerlenmemesi aslında bu yüzdendir.

u00b7 Tokluk hissi uyandırmıyor. Üreticilerin de işine geliyor.

ZARARI NASIL?

Mısır şurubunu zararlı kılan ise früktozun % 80 oranında olması. Nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz früktoza dönüştürülüyor. Mısır şurubu, % 80 oranında früktoz, % 20 glikozdan oluşuyor.

İnce bağırsaktan emilerek karaciğere gelen früktoz metabolize edilmek için insüline gerek duymuyor. Bu bir avantaj gibi görünse de değişik metabolik süreçler için vücut çok az früktoz kullanabiliyor. Geri kalan tüm früktoz ise yağa dönüşüyor. Üstelik tatlandırıcılar arasında en hızlı yağa dönüşen de früktozdur.

Mısır şurubu vücutta leptin hormonunun tutulumunu azalttığı için açlık duygusu kontrol edilemiyor. Leptin bize doyduğumuzu bildiren son derece önemli bir hormon.

ZARARLARI NE?

Mısır şurubu iç organlarımıza zararlar veriyor, adeta tahrip ediyor. İşte yol açtığı başlıca hastalıklar;

u00b7 Obezite

u00b7 Diyabet

u00b7 Pankreas kanseri.