Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2016

MIŞIL MIŞIL UYUYAN ANNELER İÇİN 4 ÖNERİ

Anne olduktan sonra hanımların unuttuğu en önemli eylem 'uyku' olsa gereku2026 Öyle ya, minnacık bebeklerin gece uyanmaları, gün içindeki düzensiz uykuları, hatta zaman zaman yaşadığı uykusuzluk dönemleri anneleri uykudan uzak bir hale düşürebilir.

Bu hafta bebekler gibi, annelerin de mışıl mışıl uyuyabilmeleri için öneriler paylaşacağız sizlerleu2026

Rutin oluşturun

Küçük çocuklar değişikliklerden hoşlanmazlar. Ani değişimler, ön göremedikleri sürprizler onları tedirgin eder ve strese sokar. Bu sebeple günlük rutinlere bayılırlar. Aynı şeyleri, belli zamanlarda tekrar etmek güven duygularını geliştirir. Birazdan olacakları önceden biliyor olmak, kendilerini iyi hissetmelerine neden olur. Aynı hikayeyi tekrar tekrar okumanızı istemelerinin, aynı şarkıyı keyifle mırıldanmalarının nedeni budur.

Bu yüzden uyku, yemek, banyo gibi önemli gelişim araçlarını belli rutinlerle eşleştirmek çok önemlidir.

Çocuğunuzun uyku saati yaklaştığında "uyku rutinini" çocuğunuza yaşatmaya başlayın. Bu rutin, her gece aynı sırayla olmalıdır. Bir gece önce hikaye, sonra masaj olurken; diğer gece tam tersi olmamalıdır.

Ayrıca bu süreci çocuğunuzun hoşlandığı şeylerle süsleyebilirsiniz. Mesela yatmadan önce içeceği ılık sütü, değişik bardaklarla ya da süslü kamışlarla içirerek ya da bardağın üstüne "iyi geceler" mesajı yazarak rutini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Örnek olun

Erken yatmak ve erken kalkmak yetişkin dünyasının önemli hasletlerindendir. Çünkü biyolojik sistemimiz düzenli uykuya göre programlanmıştır.

Saat 23.00'de vücutta dinlenme ihtiyacı görülür. Özellikle yaz aylarında, yatsı zamanı sonrası uyumak biyolojik programımız için çok önemlidir.

Gece yarısı olduğunda melatonin hormonu salgılanmaya başlar. Melatonin, "büyüme" hormonudur. Büyüklerimizin ninnilerinde söylediği "uyusun da büyüsün" sözü tamamen bilimsel bir gerçektir. Küçük çocuklar boy uzaması, kilo artışı gibi daha belirgin gelişim aşamalarına uykuda devam ederken; yetişkinler için de saç, tırnak uzaması gibi büyümeler uyku esnasında olur.

Tüm gece dinlenen, yenilenen ve büyüyen vücut, saat 5.00'te, salgılanan hormonların etkisiyle uyanmaya başlar. Bu, sabah ezanı saatidir. Film, gezme, eğlence saatlerini değil de; namaz vakitlerini uyku ve uyanma zamanınız yapmış bir yetişkinseniz, hem çocuğunuzun sağlıklı gelişimini temin etmiş olursunuz, hem de ona kazandırmak istediğiniz pek çok davranışın örnekliğini teşkil edersiniz.

Ilık bir duş aldırın

Ilık su kasları gevşeten, vücudu rahatlatan bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar ılık bir duşun çocukların büyümesinde aktif rol oynadığını göstermiştir. Daha fazla yıkanan çocukların fiziksel gelişimi, daha az yıkanan yaşıtlarına göre ileride olmaktadır.

Aynı zamanda ılık duş, sıcak havalarda görülebilen ve rahat uykuyu engelleyen aşırı terleme, isilik, kaşıntı gibi rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.

Bununla birlikte uyku öncesi yapılan banyoda belli konulara dikkat etmek gerekir. Eğer normal zamanlarında yapılan banyolar gibi oyuncaklar ve köpüklerle bezenerek bir eğlence vaktine dönüşürse, çocuğun uykusunu getirmek yerine uykuyu kaçıran bir olaya dönüşebilir. Bu yüzden uyku öncesi banyosunun bir duş tarzında, şampuan ve sabun kullanılmadan, sadece rahatlatma amacıyla yapılması önemlidir.

Yine suyun gereğinden fazla sıcak ya da soğuk olması da çocuğun aşırı uyarılmasına neden olacaktır. Dirseğinizi değdirdiğinizde yakmayacak ve üşütmeyecek bir su ısısı olması gereken ayardır.

Suyun vücuttaki negatif elektriği alan bir özelliği de vardır. Çocuğunuzun gün içinde yaşadığı korku, stres, üzüntü gibi negatif duygular su ile nötrlenir. Böylelikle çocuğunuz tüm negatif elektriğini atmış ve bedenen rahatlamış olarak uykunun kollarına kendini bırakabilir.

Güvenli bir ortam sağlayın

Çocuğunuz gece uykusuna geçmekte zorlanıyor ya da uykudan sık sık uyanıyorsa, belli tedbirler alarak rahat uyumasını sağlayabilirsiniz.

Öncelikle çocuğunuzun uyuduğu alanı "güvenli alan" olarak algılaması çok önemlidir. Bunu sağlamak için çocuğunuzun uyuduğu odada onu huzursuz eden şeylerin olmamasına özen gösterin. Korktuğu ya da gördüğünde endişelendiğini bildiğiniz eşyaları ve nesneleri uyku odasından uzak tutun. Bazı çocuklar çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi gibi ev aletlerinin seslerinden korktukları için, bu aletlerin bulunduğu odada uyumak istemeyebilirler.

Bunun yanında çocuğunuzun "güvenlik eşyası" olarak algıladığı nesneler vardır. Bu kimi çocuk için oyuncak bir ayıyken, kimisi için bir emzik ya da biberon olabilir. Çocuğunuz gece uyandığında bu eşyayı yanında görmek istiyor, göremediğinde huzursuzlanıyor olabilir. Eğer istediği eşyayı yanında bulundurursanız, gece uyandığında onu görecek ve güvenle uykusuna devam edecektir.