Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.03
Gram Altın
2840.16
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Mircea Lucescu ve öğretmenlik

HATIRLAMAK çok zor olmasa gerek. 1988-1992 yılları arasında Piontek adında bir teknik direktör Futbol Milli Takımını çalıştırmıştı. Bugünkü Milli Takım bir günde bu seviyeye gelmedi. O zamanki TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) yöneticilerinin öngörüsünü ve emeğini unutmamak gerekiyor.

Piontek öğretmen işlevi görmüş, yanında Fatih Terim'i yetiştirmiştir. Fatih Terim'i anlatmaya gerek yok. Fatih Terim otuz (30) senedir gündemde ise bu boşuna değildir. Her yetişen genç futbolcunun amacı Fatih Terim gibi olmaktır. Bu da övünülecek bir tablodur. Bu tabloda Piontek'in emeğini saygı ile anmak isteriz.

Ülkemize gelen misafir antrenörler içinde Lucescu ayrıcalıkla bir yere sahiptir. Galatasaray'ı ve Beşiktaş'ı şampiyon yapmıştır. Galatasaray'a Avrupa Süper Kupası'nı kazandırmıştır. Avrupa'da büyük takımları çalıştırma şansını yakalamıştır. Futbolculuğun ve antrenörlük hayatı başarılarla doludur. Birçok genç futbolcuyu büyük takımlara kazandırmış, çok sayıda oyuncunun önünü açmıştır.

Ömrünün sonbaharında Lucescu ülkemize gelmiş, Milli Takım'ın başına geçmiştir. Lucescu yaptıkları ile başarılı bir öğretmeni andırmaktadır. Bu seçkin öğretmen antrenörden yararlanmak, bilgisinden istifade etmek elzemdir. Gençlerimiz ve yetenekli futbolcularımız bu bilge antrenörden çok şey öğrenebilir. Onun yanında geleceğin antrenörlerini yetiştirme şansımız vardır.

ki Lecuscu Türk Milleti'ni seviyor. Milli Takım'a genç oyuncuların gelmesini istiyor. Zaman zaman bu konuda duygularını dile getiriyor. Çok önemli tespitlerde bulunuyor. Genç oyuncuları motive edecek sözler sarfediyor, demeçler veriyor. Belli ki bir öngörüsü var.

Lucescu'nun Milli Takım'a gelmesi fırsat bilinip yanında geleceğin antrenörleri yetişsin. Lucescu'dan başarı beklemek hakkımız ama onun bilgisinden ve görgüsünden yararlanabiliriz. Bugünden gençlere yatırım yapsak sonuçlarını seneler sonra alabiliriz. Burada gençlerimizi devreye sokup Lucescu'nun öğrencisi yapmalıyız.

İrlanda maçını izledik. Gençler çoğunlukta olmakla birlikte istenilen düzeye henüz varamadıklarını gördük. Karadağ maçında istenilen seviyede olmadığımız görüldü. Karadağ çok üst düzeyde bir takım değil ama ona karşı üstünlük kuramadık. Demek ki her kademede problemlerimiz var demektir.

Agresif oynamalıyız ama geriyi boş bırakmamalıyız. Hücum zenginliğimiz az. Futbol anlayışı yönünden Avrupa'yı yakalamadık. Bir de kazandığımız skoru koruyamıyoruz. Lecuscu hocadan gelecek adına yararlanmalıyız. Yoksa başarı konusunda hayal kırıklığı yaşayabiliriz.

Yusuf Yazıcı istikbal vadediyor. Trabzon'da oynadığı 25 maçta 5 gol attı,4 asistle 9 gole katkı sağladı. Ayrıca kendisi A Milli Takım kadrosuna alındı. Avrupa kulüpleri kendisini dikkatle izliyor.

Fenerbahçe'de başkanlık seçimleri var. Seçim çalışmaları seviyeli ve uygar bir tarzda cereyan ediyor.

Başa dönersek Lucescu'yu öğretmen olarak kabul edelim. Onun bilgisinden ve birikiminden yararlanalım.

Sonuç: "Futbol ve genelde spor yetenek, öğretmen arar. Bu alandaki yatırımı doğru insanlara yapalım."