Mina, Volkswagen Ve Düşündürdükleri
Volkswagen emisyon hilesi nedeni ile dünya genelinde ciddi bir ticari itibar kaybına uğradı mı?
Diğer Alman ürünleri de bundan etkilendi mi?
VW'nin emisyon hilesine bakıp diğer ülkeler; bunlar ABD'ye hile yapılmışsa bize haydi haydi yapılmıştır dedi mi?
Türkiye'deki yetkililer bu konuda açıklama yapıp tüketicileri korumak adına inceleme başlattıklarını yada bu "küresel ticari ahlaksızlığın" bizim tüketicilerimize de yapılmışsa hesabını soracaklarını söylediler mi?
Böyle bir hileye neden başvurmuşlardır? Sadece Alman mühendisler mi var dünyada?
Bir anıu2026
Almanya'nın kuzeyinde bulunan limanlarda sipariş üzerine tüm dünyaya gemi yapılır. Çanakkale savaşının kazanılmasına vesile olan Nusret Mayın Gemisi de bu tersanelerde yapılmıştır. Yıllar önce bu tersanelerde çalışan bir gurbetçimiz Türkiye'de özel bir firma için üretilen gemilerle ilgili yaşadıklarını anlatmıştı. Diğer ülke mühendisleri kontrollere gelir ve tüm gemiyi en ince ayrıntısı ile incelerler bundan dolayı da bu gemilere her türlü özen gösterilir. Bizim gemileri kontrole gelen mühendisler ise gerekli kontrolleri yapmadığı için bizim Türk firmanın gemilerin yapımında gerekli özenin gösterilmediğini ve gerekli malzemelerin en azından diğer firmalara yapılanlar kadar kullanılmadığını ifade etmişti.
Mina'da şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı ile ilgili karışıklık hala giderilemedi. En azından kafalarda soru işaretleri hala devam ediyor. Olayların neden yaşandığı ve de bir daha yaşanmaması ile ilgili neler yapılabilir konusunda çalışma yapılıyor mu? Yapılıyorsa ne tür çalışma yapılıyor bilmiyoruz. Ama unutturulmaması gerekiyor.
Her iki olayın benzer yönü Alman firmada Suudi yetkililer de birkaç kişiyi görevden aldı. Tazminat ödeyeceklerini belirttiler ve olayı kapatma yolunu seçtiler.
Her iki olayda da Türkiye'nin tavrı ne oldu? Haç organizasyonunu bize verin biz yapalım. VW ile ilgili ise bizim tüketicilerimizi koruyucu herhangi bir girişim varsa da şu ana kadar bir açıklama yok.
Türkiye'den ithal ettikleri domateslerden 4 tane çürük çıksa ortalığı ayağa kaldıran AB ülke yetkililerine karşılık bizim yetkililerimiz de bizim tüketicilerimizi korumak zorundadır. Hac ibadeti için kutsal mekanlara giden hacılarımızın hayatı oradaki yetkililere emanettir. Eğer hacılarımızın başına bir şey gelmişse bunu siyasi mesajların dışında ciddi şekilde masaya yatırmak ve ilgililerle bir daha bunun yaşanmaması için girişimde bulunmak yetkililerimizin sorunudur.
Yetkilerimizi kanunların verdiğini ve yerine getirmediğimiz zaman sorumluluklarımızın olması da Hukuk Devleti ilkesinin gereğidir. Her iki olay ile ilgilide ilgili kurum ve kuruluş ve kişilerin bu toplumu aydınlatma sorumlulukları vardır. Gazetelere verilen beyanlar değil bu konuda ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Aksi takdirde sosyal medyada "trafik kazalarını önleyemeyen, işçi kazalarında en önde olan ülke oradaki organizasyonu nasıl yapacak" yorumları ile yüzleşmek zorunda kalırsınız. @CavitTatli