Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Kasım 2018

Milli Eğitim’de 2023 vizyonu ve Fatih Projesi

MEB 2023 Vizyonunu açıkladı. Olumlu ve olumsuz yönleri yazılıyor, konuşuluyor. Kanaatimce MEB’in 2023 Vizyonunda motor güç FATİH Projesi olacak. Bu konuda umut verici veriler var elimizde. Mesela, bu yıl dördüncüsü yapılan FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi.

Bakan Ziya Selçuk’un büyük önem verdiği bu zirve, bu yıl dördüncü kez, Ankara’da ATO Congresium’da gerçekleştirildi. Sayın Selçuk, şu önemli vurguyu yapmıştı zirvede: “Millî Eğitim Bakanlığının bundan sonraki teknoloji yaklaşımı, süreç tabanlı, işlevleri dikkate alan ama teknolojinin amaçsallığı ve araçsallığı arasındaki dengeyi gözeten, içerik üzerinde yoğunlaşan, herhangi bir teknolojik uygulamayı icraata geçirmeden önce bu teknolojinin gerektirdiği öğretmen eğitimi, öğrenci eğitimi, müfredat hazırlıkları vesaire tamamladıktan sonra sistemi teknoloji ile karşılaştırmayı zaruret olarak görüyoruz.”

Ziya Selçuk’un bahsettiği zaruretin gereğini MEB’in teknolojiden sorumlu organı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) yerine getirecek. Bahsettiğimiz FATİH ETZ ise, işlerin yolunda olduğuna bir delil.

Kabul edelim, çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış bir eğitim sisteminin inşasında, teknolojinin yeri tartışılamaz. Bu yolda, dünyanın çeşitli merkezlerinde teknolojiyle kenetlenmiş pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği de biliniyor: ASU-GSV Summit (ABD), Future Edtech (İngiltere), NewSchools Summit (ABD), Edtech X Europe (İngiltere), Education Technology Strategy (Kanada), Edtech Summit Africa, vb. gibi.

İlk kez 2015’te yapılan FATİH ETZ bu zirvelerin arasında önemli bir mevki edinmiş durumda. İlkinde 12 konu başlığı altında 50’ye yakın bildiri yer almış. Bu sayı 2016’da 16 konu başlığı altında 70 bildiriye, 2017’de ise 17 konuda 80 bildiriye çıkmış. Bu yılki zirvede ise 20’yi aşkın konuda 160 bildiri sunulmuş. 40 oturum, 80 atölye ve çok sayıda panel yapılmış. Bu arada 60’a yakın eğitim ve teknoloji firması yer almış.

Beş bin kişinin katıldığı bu zirvede şu konular masaya yatırılmış: Kodlama, Kod Eğitimi, Geleceğin Teknolojik Sınıfları, Oyun Tabanlı Öğrenme, Oyunlaştırma, Eğitimde Mobil Öğrenme, “e-İçerik Geliştirme, Üç Boyutlu Teknolojiler, Eğitimde Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı, Eğitimde Etkin ET Kullanımı, Eğitimde Engelsiz Bilişim, STEM, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Robotik Eğitimi, Teknoloji Destekli Öğretmen Mesleki Gelişimi, Uzaktan Eğitim, Nesnelerin İnterneti, Öğrenci Merkezli Eğitimde Teknoloji Destekli Başarılı Uygulamalar, Göç ve Acil Durumlarda Eğitim, Eğitim Teknolojileri ve Uygulamaları, Dil Öğretiminde Teknoloji Kullanımı, Yapay Zekâ, Bilişim Etiği, Eğitim ve Sosyal Medya.

Uluslararası bir boyut taşıyan FATİH ETZ’ye dünyanın çeşitli ülkelerinden eğitim teknolojileri alanında öncü olan akademisyen, üst düzey yönetici ve eğitim teknologları da katılmış.

MEB adına zirveden sorumlu olan YEĞİTEK’in Genel Müdürü Anıl Yılmaz, bizim en başta dikkatlere sunduğumuz “2023 Vizyonunda motor gücün FATİH Projesi olacağı” ana fikrimizi destekleyici şu ifadeleri kullanmış konuşmasında: “FATİH büyük bir hamledir. Sadece bir yazılım, donanım ya da altyapı hamlesi değil, bir eğitim teknolojileri hamlesidir. Bunun anlamı; öğretmen ve öğrencilerimiz başta olmak üzere bütün paydaşlara faydalı olmaktır. Bugün 18 milyon öğrencimizin bilgi birikimlerini ve yeteneklerini üretime dönüştürebilmesi ve değer sahibi vasıflı bireyler olabilmeleri için teknolojiyi bir araç olarak aktif biçimde kullanmaları kaçınılmazdır.”

Yazımızın başında 2023 için demiştik ama görünen o ki FATİH Projesi 2053 hatta 2071 Türkiye’sinin de motor gücü olacak mahiyette bir eğitim yatırımıdır.