Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Ekim 2024

Milli Eğitim Akademisi

10.10. 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında MEB’e bağlı “Millî Eğitim Akademisi” kurulacağına ve gerekli görülen yerlerde Akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezlerinin açılabileceğine yönelik bir düzenleme yapıldı.

Yapılan bu düzenleme tartışmaları da beraberinde getirdi. Kimileri yeni yasa ile öğretmen adaylarının motivasyonlarının azalacağını ve öğretmenlik mesleğine adım atmadan önce birçok engelle karşılaşacaklarını dillendirirken kimileri de eğitim fakültelerinin başarısız olduğu düşünülüyorsa, neden aynı akademisyenlerin akademide ders vereceklerini sorguladı.

Hatta AK Partili olmayan öğretmenleri elemek için bir araç olarak kullanılacağını öne süren milletvekilleri bile oldu.

Bu tür eleştirilerin bilgi yetersizliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. O yüzden öncelikle Akademi hakkında biraz bilgi vereyim.

Öncelikle öğretmen adayları, öğretmenlik alanına kaynak teşkil eden bir yükseköğretim programını tamamladıklarında Akademi aracılığıyla yükseköğretimde aldıkları eğitimleri tamamlayacak nitelikte “Mesleğe Hazırlık Eğitimine” alınacak.

Akademide mesleğe hazırlamaya yönelik verilen eğitimlerde; öğretmenlik meslek bilgisi ve özel alan bilgisi başta olmak üzere bir öğretmende olması gereken bütün yeterlikler esas alınarak yürütülecek teorik ve uygulamalı dersler yoluyla öğretmen adaylarının en iyi şekilde yetiştirilmesi hedefleniyor.

Hazırlık eğitiminin süresi, her bir dönemi 10-14 hafta olan 4 dönemlik bir süreyi kapsıyor. Bu süre en uzun hâliyle 14 ay, en kısa hâliyle ise 10 aydır.

Üniversitelerin Eğitim Fakülteleri ile Eğitim Fakülteleri dışında öğretmen yetiştiren bölümlerinden mezun olan öğretmen adayı için bu süre 3 dönem olarak uygulanacak. Bu bölümler için hazırlık eğitiminin süresi en az 30 hafta en çok 42 hafta olacaktır.

Akademi dönemlerinin en az birinde bir okulda ders ya da sınıf sorumluluğu olmaksızın uygulama deneyimi kazanması, bir meslektaşının yanında derslere girmesi de planlanmış.

Hazırlık eğitimine ÖSYM tarafından yapılacak olan sınav puanı üstünlüğüne göre alım yapılacaktır.

Hazırlık eğitimine alınacak adayların sayısı, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmeyecek şekilde planlanacak. Dolayısıyla örneğin 20 bin kadro alınmış ise ÖSYM tarafından yapılacak olan sınav puanı üstünlüğüne göre 20 bin öğretmen alınacak ve akademiyi başarı ile tamamlayan herkes atanacak.

Hazırlık eğitiminde teorik dersler için en az iki yazılı sınav düşünülüyor. Yazılı sınavların ortalaması 60 ve üzeri olanlar başarılı sayılacak. Ortalamanın 60’ın altında olması hâlinde adaya bir kez daha sınav uygulanacak bu sınavdan 60 ve üzerinde alanlar önceki sınav sonuçlarına bakılmaksızın başarılı olacaklardır.

Uygulama sürecinde uygulama öğretmeni, uygulamanın yapıldığı eğitim kurumunun müdürü ve Akademi eğitim personeli bu süreci yakından takip edecek ve öğretmen adayına danışmanlık yapacaklardır.

Öğretmen adayları üstlendiği görevin bütün aşamalarını deneyimledikten sonra hazırlık eğitiminde edinilen bilgi, beceri, tutum ve davranışların eğitim öğretim ortamına yansıtılmasındaki başarı düzeyini belirlemek amacıyla üç defa değerlendirmeye tabi tutulacaklar ve her değerlendirme sonucunda da kendilerine geri bildirim verilecek.

Birinci aşama değerlendirmenin %20’si, ikinci aşama değerlendirmenin %30’u ve nihai aşama olan üçüncü değerlendirmenin ise %50’si alınarak geçme notu belirlenecektir.

Değerlendirmenin aşamalı olmasının nedeni, öğretmenin yetişme sürecinde olması ve ilk uygulamalarda heyecan vb. nedenlerle istediği performansı sergileyemeyeceği düşüncesinden hareketle düşünülmüş.

İşin esası, hazırlık eğitiminde başarılı olan her öğretmen adayı atanacaktır. Akademi başarı puanı sadece atanacağı ilin belirlenmesi içindir. O yüzdendir ki burada torpil aramak beyhudedir.

Akademinin eğitim kalitesini arttıracağını düşünüyorum. Hatta ileride buradan daha kaliteli eğitim yöneticilerinin de çıkacağını umut ediyorum.