Dolar (USD)
34.50
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2965.16
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
22 Haziran 2015

MHP ile koalisyon mümkün mü?

7 Haziran genel seçimleri sonuçlarına göre dört partinin hiçbiri tek başına hükümet kuramamaktadır. Bu sonuçlara göre Ak Parti'nin olmadığı hiçbir hükümet formülü mümkün olmadığı gibi, muhtemelde değildir. MHP, CHP ve HDP, Ak Parti'nin merkezde olduğu yeni bir hükümet kompozisyonuna göre konumlarını ve politikalarını belirlemek durumundadırlar.

7 Haziran akşamı seçim sonuçları belirginleşmeye başladığı saatlerde MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli, kameralar önüne çıkıp diğer siyasi partilere koalisyon konusunda öğütler verdi ve MHP'nin muhalefet partisi olarak kalacağını ifade etti. Bahçeli'nin seçim akşamından bugüne kadar kullanmış olduğu dil, suçlayıcı, kırıcı ve çatışmacı nitelik taşımaktadır. MHP sözcüleri, Ak Parti, HDP ve CHP'ye karşı küçümseyici, kışkırtıcı ve karalayıcı ifadelerde bulunmaya özellikle dikkat etmektedirler.

Koalisyon senaryolarının havada uçuştuğu bugünlerde Ak Parti-MHP koalisyonu en çok konuşulan senaryoların başında olmaktadır. Koalisyon kurma çılgınlığının bir salgın halini aldığı şu anda, koalisyon formülleri ile koalisyon efsanelerinin iç içe geçtiğini söyleyebiliriz. Şu anda siyaset arenasında gerçek ile kurguyu birbirinden ayırmanın imkansız olduğu bir durum ile karşı karşıyayız. MHP-Ak parti koalisyonu şeklindeki senaryonun ne kadarının gerçek, ne kadarının kurgu olduğunu bilemiyoruz. Bu formülün kamuoyunda yoğun olarak tartışılması, MHP'nin gündeme daha çok gelmesine ve bu partinin ülke siyasetindeki yerine dair önemli ipuçları vermesini sağladı.

MHP, Ak Parti'nin koalisyon kuracağı en yakın parti kurgusunu kendi lehine çevirmeye çalışmaktadır. Seçimin birinci partisi havasına giren MHP, seçimin gerçek birincisi olan Ak Parti'ye had bildirme cüretini kendisine misyon edinmiş bir edayla haeket etmektedir. MHP'nin Ak Parti'yle koalisyon kurmak için öne sürdüğü şartlar, aslında Ak Parti'yi bitirmeye, küçültmeye ve değersizleştirmeye yöneliktir. MHP'nin Ak Parti'ye karşı cüretkar oluşunun arkasında, bu partinin Ak Parti'nin kendisine mahkum olduğu şeklindeki gerçek dışı siyasi algı dünyası bulunmaktadır. MHP, Ak Parti'yi koalisyon yapmaya mecbur ve mahkum bir parti olarak konumlandırmakta ve koalisyon tartışması üzerinden Türkiye'nin en büyük partisini bitirmeye ve elini kolunu bağlamaya çalışmaktadır.

MHP, Ak Parti'yi bitirmenin ötesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı etkisizleştirmeyi, yalnızlaştırmayı ve itibarsızlaştırmayı tek gündem haline getirmiş projelerin aracı olan bir siyasi yapı görüntüsü vermektedir. Cumhurbaşkanı'nın sarayı terk edip köşke dönmesini talep eden MHP, aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bitirme projesinin taşıyıcısı olduğunu deklare etmiş bulunmaktadır.

Türkiye tarihinin seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı'na karşı hasmane tutumunu koalisyon kurma şartı olarak ileri sürmenin ve kırmızı çizgi haline getirmenin demokrasiyle bağdaşır bir yanı olmadığı açıktır. MHP, 17-25 Aralık operasyonlarının yeniden gündeme gelmesinde ısrar etmektedir. MHP'nin 17-25 Aralık operasyonlarına yaklaşımı, demokrasi açısından sorunludur. MHP, 17-25 Aralık operasyonlarını devlet içine kümelenmiş otonom bir yapının yolsuzluk maskesi altında demokratik yolla seçilmiş olan hükümete karşı giriştiği bir darbe girişimi olarak görmemektedir. Bilakis MHP, 17-25 Aralık darbe girişimini bir kart olarak Ak Parti'ye ve Cumhurbaşkanı'na karşı kullanmaya çalışmaktadır. 17-25 Aralık darbe girişimine karşı demokratik bir siyasi duruşa sahip olmayan bir siyasi yapıyla Ak Parti'nin koalisyon kurması, Ak Parti'nin kendi varoluş nedenini inkar etmesi olarak yorumlanacağı açıktır.

MHP, Kürt karşıtlığı ve şiddet sarmalı üzerinden kendini var eden bir partidir. Başka bir ifade ile Kürt sorununun var ettiği reaksiyoner bir yapıdır. MHP, Kürt sorununun var ettiği bir Türk partisidir. Reaksiyoner nasyonalist bir parti olarak MHP, Ak Parti'ye ve onun yürüttüğü çözüm süreci projesine karşıdır. MHP, sürekli olarak Ak Parti'yi Türkiye'yi bölmek isteyen terör örgütünün ortağı ve Büyük Ortadoğu projesinin uygulayıcısı olarak görmektedir. MHP, Ak Parti ve HDP'nin önünü kesmeyi, onları siyasi açıdan zayıflatmayı kendisine temel politika ve program edinmiş bir partidir.

MHP'nin reaksiyoner nasyonalizmine karşı Ak Parti, bütün milliyetçilikleri reddetmiş, ayağının altına almış bir Türkiye partisidir. MHP, Türk partisi olma iddiasında iken, Ak Parti ise bir Türkiye partisidir. Ak Parti ve MHP arasındaki temel fark budur.MHP, Ak Parti'nin bir Türkiye partisi olmasından çok rahatsızdır. Etnik milliyetçi bir parti olarak MHP, Ak Parti'nin Türkiye partisi konumunu kabul etmemekte ve yüzde elli iki oyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meşruiyetini yok saymaktadır. Bahçeli'nin Erdoğan'la görüşmem şeklindeki tutumu, MHP'nin Cumhurbaşkanı'nı meşru görmediğinin bir yansımasıdır.

MHP'nin AK Parti ve Cumhurbaşkanı hakkındaki ötekileştirici tutumu, söylemi ve politikası, MHP'nin Ak Parti'nin koalisyon partneri olmasının önünde engel oluşturmaktadır. MHP, HDP, Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a engel olmanın dışında ortaya bir siyaset tarzı koymuş değildir. Bu kısır siyaset tarzına sahip bir partiyle koalisyon yapmanın, bir Türkiye partisi olan Ak Parti'ye telafisi imkansız zararlar vermesi kuvvetle muhtemeldir. MHP'nin ciddi bir koalisyon seçeneğinde partner olması için siyasi söylemini yenilemesi ve bir Türkiye partisi olarak davranması gerekmektedir.