Meyve veren ağaç ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi
Baştan söyleyeyim. Meclis'te görüşmeleri hızlı bir şeklide devam eden ve bu gece ilk turu tamamlanacak olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçiş Anayasa değişikliğinin Recep Tayyip Erdoğan için çıkarıldığını söyleyenler yalan söylüyor. Türkiye 5 bin yıllık geleneğine sahip dünyanın kadim devletlerinden biridir. Bu unutulmasın. O nedenle kişiler için sistem değişmez. Tam tersi sistem değişikliğinin vakti gelmiştir.
Doğru iş yapmak önemlidir. Fakat doğru işin doğru zamanda doğru zeminde ve doğru harmanda yapılması gerekir. Aksi takdirde doğru işte yapsanız başaramazsınız. Eğer bugün Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçiliyorsa bu Recep Tayyip Erdoğan için değil, Recep Tayyip Erdoğan gibi biri olduğu için yapılıyor.
Bundan önce neden yapılamıyordu? Parlamento muhabiri idim 2000 yılında. Devlet aklının yarısı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresini uzatmak için 5+5 formülünü Meclis'e getirdi. Her şey olumlu giderken o dönem de Fazilet Partisi bile ikiye bölündü. Erbakan Hoca Demirel'in formülüne destek verdi. Abdullah Gül ekibi tersine oynadı. Ama Demirel asıl darbeyi Mesut Yılmaz'dan yedi. Çünkü Mesut Yılmaz kendisi Cumhurbaşkanı olmak istiyordu. Elindeki argümanlara göre de kendini güçlü hissediyordu. Fakat aday bile olmadı. Çünkü birileri 'Çankaya yokuşunu çıkmaya nefesin yetmez' deyince öylece kaldı.
Bizde devlet aklına sır ermez. Şeytana pabucunu ters giydirir.
Dört gecedir Meclis'teyim. Sanmayın görüşmeleri seyrediyorum. Kulislerdeyim. Zaten Meclis'teki görüşmeler şekli bir kuralı yerine getirmek içindir. Usul yerine getirilir. Meclis'e gelmeden temel bellidir. Burada onaylanır. Genel Kurul'da ki hararetli tartışmaların başka manası vardır. O tartışmalar biraz vatandaşa mesajdır, biraz varlığını hissettirmedir, biraz da orda bulunmanın hakkını verme duygusudur. Birde parti olmanın gereğidir. Biz buna halk dilinde 'Meyve veren ağaç taşlanır' demiyor muyuz?
Getirilen sistemin aksaklıkları yok mu? Dünyanın en mükemmel işleri bile eleştiriye ve hatalara açıktır. Eksiklik ve aksaklıklardan arınmış değildir. Fakat bugün Cumhurbaşkanlığı Sistemi lazımsa getirilir.
Unutulmasın, bugün için Türkiye'nin tek parça görünümüne ihtiyaç vardır. Dünya yeniden kurulurken çok parçalı ve çok sesli bir yapı Türkiye'nin faydasına değildir. Kurucu güç olamazsanız siz kurulan olursunuz. Meclis'te ilk tur görüşmeleri tamamlanmakta olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi Türkiye'nin yeniden kurulan dünyada kurucu güç olması için fırsattır.
Bazıları karşı çıkma adına 'Tamam Cumhurbaşkanlığı Sistemi Recep Tayyip Erdoğan varken iyi işler. Ama sonrası kötü niyetlilerin eline geçerse?' Doğru soru, fakat cevaplar yanlış. Şu an hem içerde, hem dışarı da Türkiye'nin karar mercilerinin ortak olmasında yarar vardır. Masada farklı sesler çıkmamalıdır. Gücümüz ve etkinliğimiz bölünür. Daha bir yıl önce aynı kadrolardan gelen Başbakan ve ekibinin tutumu ortada. Herkes kendince doğru yapıyordu. Fakat memlekete yanlış oluyordu.
Uzatmayalım. Cumhurbaşkanlığı Sistemi:
1-Artık Cumhurbaşkanlığı makamı sorumsuz yetkili olmaktan çıkıp doğrudan milleti dikkate alarak hizmet etmeye mecbur kalacak.
2-Bundan böyle dünya karşısında tek muhatap bulacak. Bu Türkiye'nin elinin her alanda güçlenmesini sağlayacak.
3-Meclis özellikle yürütmeyi yakından ilgilendiren tüzük-yönetmelik ayarındaki yasalar çıkarmaktan kurtulacak. Ülkeyi ilgilendiren daha etkin yasaları çıkarmak için çalışacak.
Şimdilik bu kadaru2026
Kalın sağlıcaklau2026