Meydan ve Kitap
Tarihu00ee Beyazıt Meydanı, meydanlar arasında zannederim ki en şanslı, en bahtlı olanlardandır. Niçin? Çünkü her sene Ramazan'ı doya doya yaşıyor. Öyle talihli bir meydan ki, arkasını Türkiye'nin en eski üniversitesine, ilim yuvasına dayamış. Karşısında sade ve asu00eel duruşuyla Beyazıt Camiiu2026 Hemen sağında Hat Eserleri Müzesi var ki içinde binbir güzelliği saklar. Solunda ise kitap cenneti Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve bitişiğinde kitap kurtlarının vazgeçilmez mekanı Sahaflar Çarşısıu2026 Böyle entelektüel bir meydanın, sanırım dünyada eşi benzeri yok. İşte bu güzide meydan, Ramazanın ilk gününden itibaren çok değerli bir kültür faaliyetine ev sahipliği yapıyor. 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, bütün coşkusu, heyecanı ve sevecenliği ile bu alanda devam ediyor.
Fuar, her yıl beklenen bir şölen. Yayıncılar dört gözle bu mevsimi kollar durur. Hatta bir çok yayınevi biliyorum ki bu fuar için yeni kitaplarını hazırlar, okuyucuya sürprizler yapar. Her gün fuar alanında yayınevlerinin standlarında oturan yazarlar, okuyucularıyla tanışır, sohbet eder ve onlara kitap imzalar. Bu buluşma iki taraf içinde çok önemlidir. Tanışma çoğu zaman kalıcı bir arkadaşlığa, hatta dostluğa dönüşüyor. Okuyucu, tanıdığı ve kendisiyle sohbet ettiği yazarın kitaplarını daha bir özenerek ve önem vererek okuyor. Fuarın hizmetleri çok, yakından görmek gerek. Ama unutulmaması gereken en renkli bölümlerinden biri de Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan "Ramazan Sohbetleri"dir. Perşembe günü açılış sohbetini yaptım ve edebiyatçılarımızın Ramazan intibalarını, hatıralarını ve düşüncelerini dinleyicilerle paylaştım. Bugün de kısmet olursa saat 14.00'ten itibaren Çağrı Yayınları standında olacağım ve gelen dostlarla sohbet ederek kitaplarımı imzalayacağım.
Masamın üstü altı, sağı ve solu, tanıtılmayı bekleyen kitaplarla dolu. Aralarında öyle değerli eserler var ki, her biri için müstakil yazılar kaleme almak istiyorum. Bu hakkımı başka yazılara saklayarak fuar dolayısıyla kitaplardan, kısaca ve genel olarak bahsedeyim. En azından fuarı gezecek okuyuculara bir yararı olabilir. İşte okunmasında fayda gördüğüm kitaplardan bazılarının isimleri, yazarları ve yayıncıları şöyle: Türk Çiçek Kültürü Üzerine Cevat Rüştü'den Bir Güldeste - Hazırlayan: Nazım H. Polat (Ötüken), Rasim Özdenören'e Armağan - Editörler: Fahri Tuna, Ercan Yılmaz, Hüseyin Yorulmaz. (Değişim), Vahdet-i Vücud u2013 Ferit Kam (Kapı), Yahya Kemal'in İstanbul'u ve Devamı - Sadettin Ökten (Ötüken), Sarmaşık - Serpil Akgül (Gece Kitaplığı), Çanakkale Muharebeleri Kronolojisi - Hülya Toker - Mustafa Toker (Alfa), Hz. Muhammed ve Hadisleri - Abdülbaki Gölpınarlı (Kapı), Çanakkale - Bilsen u00c2şık Olursun - Özhan Eren (Alfa), Divanname (Geleneksel Türk Müziğinde Divanlar) - Levent Öztürk (Ötüken), Rıza Tevfik'ten Kızı Munise Hanım'a Mektuplar - Abdullah Uçman (Kubbealtı), SöyleSen u2013 Ahmet Telli (Everest), Vidin Kalesi (Tuna Boyu'ndaki İnci) - Mahri Aydın (Ötüken), Aynaya Yazılan Mektuplar - Şenol Tombaş (Halk Edebiyatı Dergisi Yay.), Siyaset ve İktisat (Yusuf Akçura), Hazırlayan: Erol Kılınç (Ötüken), Siyaset ve Tasavvuf (Osmanlı Siyasi Düşüncesinde Tasavvufun Tezahürleri) - Özkan Öztürk (Dergah), Cennetin Son Saatleri - Bahtiyar Aslan (Ötüken), Ahmet Midhat Efendi ve Edebiyat - H. Harika Durgun (Dergah), Geçmişin Aynasında - Hatice Bilen Buğra (Ötüken), 20 Yüzyıl Türk Halk Şairleri - Emir Kalkan, (Ötüken), Hikaye ve Romanlarında Ahmet Midhat Efendi (Ötüken), Din Neden Gereklidir - Emre Dorman (Nesil), Gülhatmi - Kudret Ayşe Yılmaz (Ötüken), Efendimizle İlk Buluşma - Dr. Hilal Kara- Abdullah Kara (Nesil), Türk Basınında Bediüzaman ve Risale-i Nur - Hasan Köksal - Ömer Faruk Paksu (Nesil), Sevdikleri Kadardır İnsanlar - Mehmet Kara (Nesil), Türk Tarihinin Bağlantıları - Murat Kavaklı (Ötüken Neşriyat), Akrebin Kıskacından - Ahmet Özkılınç (Nesil), Direnç ve Özgürlük - Mine Alpay Gün (Beyan), Saadet Şehri Malatya - Şevket Başıböyük (Beyan), Tasavvufu00ee Şiir Şerhleri Feyzü'l-Kemal ve Mir'atü'l Kemal u2013 Hüseyin Vassaf (Dergah Yayınları), Dersaadette Ramazan Akşamları - Dursun Gürlek (Kubbealtı), Dersaadette Bayram Sabahları u2013 Dursun Gürlek (Kubbealtı).
Ömrümüzün en güzel ve hayırlı zamanlarını Ramazanlarda yaşıyoruz. Ama inanın hem ibadet hem de kitapla geçirilen Ramazan günleri ve geceleri, çok daha bereketli, çok daha verimli ve iyi geçiyor. Kitap fuarlarında ve kitapevlerinde buluşmak ümidi ve hasretiyle bütün okuyucularıma hayırlı Ramazanlar diliyorum.