Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2431.51
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Nisan 2016

MEVCUTLA DEVAM YADA BAŞKANLIK!

Hukukçular Derneğinin gençlik kampında değişik fakültelerde öğrenim görmekte olan hukuk öğrencileri ile hasbihal etme imkanımız oldu. Değişik konuları konuştuk. Mavi Marmara bağlamında İsrail ilişkileri, Çözüm süreci ve başkanlık konusu ağırlıklı konulardı.

Başkanlık tartışması katılanların hukukçu olmaları nedeni ile hukuki perspektifte ağırlıklı olarak değerlendirildiğini fark ettim. Bu konuda daha önce de yazmış olmama rağmen tekrar gerektiğine kanaat getirdim.

Öncelikle 7 Haziran bize tekrar göstermiştir ki koalisyon ihtimali dahi bu ülkenin çarklarının durmasına yetmektedir. Birçok kurum ve kuruluşta hatırı sayılır bürokrat imza atmamış adeta ortadan kaybolmuştur. Bu ülke insanının kodları ile koalisyon sisteminin kodları uyuşmamaktadır. En zor süreçleri yaşamakta olduğumuz şu günlerde ülkenin neredeyse tüm komşuları arasında savaş var güneydoğuda terör örgütleri/istihbarat birimleri ile savaş sürüyor ancak kara haber tellallarının dışında ülkede genel bir rahatlık söz konusu.

Bir anayasa kitapçığının fırlatılması sonucu ülkenin kaosa sürüklendiği yıllardan Rus uçağının düşürüldüğü, her gün çatışmaların olduğu bir dönemdeyiz ve dev projeler aralıksız yürütülüyor. MKE Genel Müdürü de patenti bize ait olan silahı ABD'li bir firmaya kendi çıkarı için satarken yakalanıyor.

Kabul edelim ya da etmeyelim Sayın Recep Tayyip Erdoğan faktörü sayesinde Ak Parti büyük bir farkla diğer partilerin önünde. %41 oy aldığında diğer parti yönetimleri seviniyor! Mevcut sistem Sayın Cumhurbaşkanının gözetiminde falso vermeden ilerliyor. Ancak 7 Haziran gösterdi ki koalisyonlu dönemlere dönüş bu ülkede mümkün ve dönüldüğü anda da daha az oy almış partilerin talepleri ya sistemi tıkayacak ya da onlar ne derse onun olacağı (temsilde adaletin ortadan kalkacağı) bir modele dönüşüyor. Bu nedenle mevcut sistemin revizesi ya da başka bir sistem sadece ve sadece koalisyonun oluşturacağı sorunlardan kurtulmak için gerekli/elzem/zaruri vsu2026

Bu ortamda Ak Parti dışına koalisyona giden yolu kapatan bir düzenlemeyi kabul edecek başka bir siyasi oluşumun olmayacağı açık. Peki bu durumda ne yapılması gerekir. Benim önerim yapılacak değişik 2 dönem sonra uygulanacak şeklinde getirilmelidir. Bu sayede mevcut siyasi aktörler bu düzenlemeden etkilenmeyecekler bu esnada gerekli altyapı çalışmaları tamamlanabilecek ve Sayın Cumhurbaşkanı sonrası için doğabilecek koalisyon/kaos da ortadan kaldırılmış olacaktır.

Bunu Sayın Cumhurbaşkanı kabul eder mi? Sayın Özal ve Demirel zamanında kendilerinden sonrası için Başkanlık sistemini getirmeye çalışmış olsalardı şu anda biz bunu tartışmıyor olacaktık. Her ikisi de kendileri için istedikleri iddiası ile karşılaştılar ve girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Ayrıca 2 dönem sonra herkes bu seçime girebileceği şeklinde yapılacak bir düzenleme ile mevcut ve eski Cumhurbaşkanları da bu seçime girebilirler.

Başkanlık sistemi ile ilgili olarak belirttiğimiz değişiklik olur mu olmaz mı bilmiyorum. Ancak yasama kendi içinden çıkan yürütmenin tahakkümünden kurtarılmak zorundadır. Bu da yürütmenin yasama dışına çıkartılması ile olur. Yasama bu gün yürütmeye geçebilmek için bir ön adım olarak değerlendirilmektedir. Böyle olduğu müddetçe yasama içerisinde bulunan vekiller asli işleri olan vekalet görevini tam olarak yerine getirememektedirler.

Belirttiğimiz sistemde yargı ve güçlü meclis başkanlığı ile partilerin dar bölgede tek dereceli olarak yapılacak seçime parti kotaları ile girmeleri durumunda karşılıklı güç dengeleri ve denetleme ağı kurulmuş olacaktır ki bu sistemin devamını da sağlayacaktır. Son söz; eğer iddia edildiği üzere herkesin uzlaşacağı bir anayasa olacaksa bu ancak darbeler sonrasında mümkün olabilir. Demokratik toplumlarda bu oran %60'ı geçmez. Bu nedenle mükemmel ve herkesin uzlaşacağı bir anayasa vaadi veya teklifi gerçekçi değildir. Eğer %90 veya üzeri bir onaylama bekleniyor ise o zaman mevcutla devam ya da yeni bir darbe sonrası yeni bir anayasa yapmak gerekecektir. @CavitTatli