Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2308.81
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Metaverse'te İş ve Girişimcilik Fırsatları konuşuldu

Son dönemlerde çok tartışılan bir kavram var… Bu kavramı aktarmakta fayda var… Kısaca girişimcilik… Girişimcilik tamamen fikir edinmek, bu fikirleri uygulamak ve bu fikirleri bir işe dönüştürmekle ilgilidir. Girişimciliğin tanımını söylemesi ve anlaması bu kadar kolayken, girişimci olma süreci her zaman kolay değildir. Fikir almak kolay olabilir ama fikri icraata geçirmek kullanıcıları zorlayabilir. Yeni bir işe başlamak ciddi bir risk almaktadır. Bunun için oldukça yoğun bir çaba gerekmektedir. Yeni bir fikir bulmak ve bunu başarmak için gerçekte büyük beceri, tutku, tutarlılık, sabır ve bunu başarmak için finansal risk gerekir. Bu riskleri almak ve hedefe kenetlemek mühimdir.

Bu kapsamda dijital dünyada yeni fırsatlar ve imkânları araştırmak, bunları tespit etmek önemlidir. Tam bu noktada Türkiye’de de bu alanda dikkat çekici çalışmaların yapıldığının altını çizmemiz gerekir. Girişimci İş adamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen "Türkiye Girişimci Buluşması" ile "9. GİV Girişimcilik Ödülleri" geçen hafta gerçekleştirildi. Törende, 10 kategoride 14 ödül dağıtılırken Proje Fikir Ödülleri ve İş Planı Ödülleri kapsamında girişimci gençlere toplam 400 bin lira değerinde ödül takdim edildi.

Etkinlikte en dikkat çekilen husus "Metaverse’te İş ve Girişimcilik Fırsatları" paneliydi. Panelin moderatörlüğünü Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever üstlendi. Panelde MULTIVERSERA Teknoloji Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sefa Karcıoğlu ile Blokzincir ve Kripto Varlık Derneği Başkanı Avukat Oğuz Evren Kılıç ve bendeniz yer aldım.

BİDER Başkanı Şenol Vatansever, Metaverse'te tüketicilerin sosyal, eğlence, oyun, seyahat ve alışveriş gibi aktivitelere ilgi duyduğunu söyledi. Şirketlerin ise pazarlama kampanyası ve girişimleri, çalışanlar için öğrenme ve gelişim, toplantılar, etkinlikler ve konferanslar, ürün tasarımı ve dijital eşleştirme gibi uygulamaları kullandığını aktaran Vatansever, "Metaverse alanında 2022’nin ilk 5 ayında 120 milyar dolar yatırım yapıldı. 2021 yılında ise yatırım tutarı sadece 57 milyar dolardı. Bu yatırımlar büyük teknoloji şirketleri, risk ve özel sermayeleri tarafından gerçekleştirildi." dedi.

MULTIVERSERA Teknoloji Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sefa Karcıoğlu ise Metaverse’te girişimcilerin, kişisel verilere, özel hayatın gizliliğine, marka ve telif hakkı ile ilgili düzenlemelere uygun davranması gerektiğini anlattı. Aksi halde olası bir davada, beklediği gelirin çok daha fazlasını tazminat olarak ödemek zorunda kalabileceklerini vurgulayan Karcıoğlu, girişimcilerin, fikirlerini yatırımcı ya da bir başkası ile paylaşmadan önce mutlaka bir gizlilik sözleşmesi imzalatmasını, her görüştüğüne tüm ayrıntıları ile proje açıklanmamasını tavsiye etti.

Blokzincir ve Kripto Varlık Derneği Başkanı Avukat Oğuz Evren Kılıç da Metaverse'ün mutlaka regülasyonla düzenlenmesi gereken bir alan olduğunu söyledi. "İnsanların mağdur edilmemesi için bu hususta mutlaka düzenlemeler yapılmalı. Metaverse, gerek kamu gerek özel sektöründe büyük imkânlar sunuyor. Hukuk eğitiminde kurgusal duruşma ve benzeri pratik eğitimlerle kullanılabilecek olan Metaverse, yargılamaların uzaktan yapılabilir hale getirilmesini de daha etkinleştirecek. Ayrıca hukuk alanında faaliyet gösteren kurum ve şirketler arasında gerçek zamanlı ve etkileşimli eğitim, iletişim ve operasyon imkânları sunacak. Metaverse, ülkemizin öncüsü olması gereken yeni bir trend... Ülkemizim bu alanda küresel bir öncü olması için bu alanın ilk yasal düzenleyicilerinden de olması gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

Oldukça yoğun katılıma sahne olan bu tip etkinliklerin devamını diliyorum. Kalın sağlıcakla..


 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan