Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.60
Gram Altın
2481.03
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Metaverse ile gerçeklikten kaçış mümkün mü?

Bilindiği üzere Metaverse, üç boyutlu, çok duyusal bir deneyim ile karakterize edilen sanal gerçeklik dünyasıdır. Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine göre sürekli olarak büyür ve gelişir. Önümüzdeki yıllarda insanlar tamamen sanal olarak Metaverse'ye girebilecek; artırılmış ve karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle etkileşime girebilecektir. Metaverse, kimliğin, nesnelerin, geçmişin, ödemelerin ve yetkilerin sürekliliğini destekleyen ve her biri bireysel olarak etkin bir şekilde sınırsız sayıda kullanıcı tarafından eşzamanlı olarak deneyimlenebilen, kalıcı, gerçek zamanlı oluşturulmuş 3D dünyalar ve simülasyonlardan oluşan geniş bir ağ olduğu için gerçeklik algısını değiştirecek düzeydedir.

Metaverse’nin yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeklikle kopuşa neden olacağını ifade edebilmek mümkündür. Gerçek dünyayla yüzleşmek yerine Metaverse'de vakit geçirenler bağımlılık sorunuyla karşı karşıya kalacaklardır. İnsanlar mümkün olan her şekilde gerçeklikten kaçmayı severler ve onlara bunu çevrimiçi yapma imkanı sunmak, kalıcı bir şekilde olmasa da çok sayıda insanın bu teknolojiyle birlikte bu kaçışa geçeceğine işaret etmektedir. Dünya ve toplum ne olursa olsun, gerçek dünya ve toplum da o olacaktır. Metaverse, bazı sosyal sorunlara neden olabilecektir. Metaverse reklamcılığı ve dijital ürünler şu anda oldukça ütopik görülebilir; ancak Metaversehiper gerçekçi bir deneyimsel makineye dönüştüğünde bireylerin alışkanlıkları da değişecek, reel hayattan kopuş hızlanacak; bireylerin iş ve eğitim süreçlerine adaptasyonu bozulacaktır. Yani gerçek dünyada ve sanal dünyada aynı anda yaşamak gerçekten farklı bir duygu olsa da olumsuz bir hayal dünyasındaysanız bu durum gerçek dünyanızı da engelleyebilecektir.

Metaverse; Facebook ve diğer sosyal medya mecraların gibi gerçeklik duygusunu kaybettirecek ve algıları dönüştürecek bir potansiyele sahip. Metaverse gerçeklik algımız için bir tehdit olabilir. Özellikle sanal ortamda çok daha yoğun şekilde vakit geçiren bağımlılar için tehlike çanları daha hızlı çalabilir. Ne kadar gelişeceğini bilmediğimiz için bu konu hakkında kesin bir şey söyleyebilmek oldukça zordur. Leeds Üniversitesi tarafından yürütülen ve 20 dakika boyunca sanal gerçeklik gözlüğü kullanan çocukların gerçek nesnelerin mesafelerini anlamakta zorlandıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Son yıllarda, medya teknolojilerinin kötüye kullanılması, hepimizi sahte haberlerden ve derin sahtekarlıklardan botnet'lere ve trol çiftliklerine kadar çarpıtmalara ve yanlış bilgilere karşı savunmasız hale getirmiştir. Ayrıca Metaverse'in çevrimiçi oyun tanımını bulanıklaştırdığı ve aynı zamanda internet kullanıcılarının keşfetmesi için kaçışçı bir alternatif gerçeklik yarattığı açıktır. Bu durum zamanla gerçeklik algısının ters yüz olacağı ve ister istemez bireylerin bu dünyada bir boşluğa sürükleneceğini de söyleyebilmek mümkündür. Lüks markalar artık gelirlerinin neredeyse yarısını yalnızca dijital ürünler satarak elde ediyor. Markaların Metaverse’de temsiliyetinin başlamasıyla birlikte sanal ticaretin boyutu da değişecek, bu durum avatarlara alınan ürünlerle beraber gerçeklik algısında da bir kayboluş meydana getirebilecektir.