Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
37.77
Gram Altın
2802.13
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2024

Mesleki ortaokullar ve beşeri sermaye varlığı

Ülkelerin kalkınma seviyelerini önemli derecede etkileyen eğitim, tüm dünya ülkeleri için stratejik bir öneme sahiptir. Kalkınma da amaç toplumda eşit gelir dağılımı, insanların hayat standartlarının yükselmesi ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinde devamlılıklarının sağlanmasıdır. Kalkınma politikaları uzun vadede eğitime yapılan niceliksel ve niteliksel yatırımlarla etkisini göstermektedir. Kalkınma ve eğitim arasındaki önemli ilişki, tüm dünya ülkelerinin kalkınma seviyelerini artırabilecek eğitimin hangi nitelik de olması gerektiği konusuna odaklanmalarını sağlamıştır. Bu nedenle kalkınma politikalarını etkileyecek eğitimin niteliği, insanların belli bilgi ve becerileri öğrenmeleriyle birlikte ülkelerin beşeri sermaye varlığına uygun olmalarıyla da ilişkilidir.

Beşeri sermaye, insanların bilgi, beceri ve diğer ekonomik faaliyetleriyle ilgili olarak önemli niteliklerin toplamı olarak değerlendirilmektedir. Ülkelerin ekonomik güçlerini fiziki sermayelerinin yanında beşeri sermaye varlıkları da oluşturmaktadır. Fiziki ve beşeri sermayenin birbirlerine uygun bir şekilde ortak bir noktada buluşmaları ülkelerin ekonomik gelişimlerini de önemli derecede artırmaktadır. Ülkelerin ekonomik gelişme unsurlarına fiziki sermaye etkisi, beşeri sermaye varlıklarının niteliksel kalitesinden geçmektedir. Beşeri sermaye varlığı doğrudan ve dolaylı olarak tüm alanları etkilemektedir. Beşeri sermaye varlığının temelini oluşturan genç nüfus oranı fazla olan ülkeler de iş gücüne mesleki eğitim yoluyla nitelik kazandırılarak ekonomik büyümeye katkı vermesi beklenmektedir.

Türkiye'de insan gücünü oluşturan genç nüfus oranın fazlalığı en önemli zenginlik kaynakları arasındadır. İnsan gücünün genç yaşta nitelikli mesleki eğitim alması ülke kaynaklarının verimli kullanılması ve kalkınma seviyelerinin artışına da önemli katkı sağlamaktadır. Mesleki eğitimin genç yaşta alınması Türkiye'de beşeri sermaye varlığına yapılan yatırımların etkinliğini de artırmaktadır. Bu alana yönelik Türkiye'de hazırlanan tüm kalkınma planlarında eğitim kalkınmanın en önemli unsuru olarak kabul edilmektedir. Kalkınma planlarında özellikle beşeri sermaye varlığına fayda sağlayacak nitelikli iş gücü yetiştirme konusu öncelikli çalışma alanı olarak değerlendirilmektedir.

Son yıllarda Türkiye’de lise seviyesinde niteliksel ve niceliksel yatırımlarla birlikte mesleki eğitim önemli derecede ivme kazanmıştır. Bu sayede mesleki eğitim programları yaygınlaşmış ve bu programlara talep de artmıştır. Mesleki eğitim kurumlarında insanların mesleki beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi, iç piyasada iş gücü verimliliğini arttırıcı bir etki yapmıştır. İşgücü verimliliğinin artışı da beşeri sermaye varlığının artışına önemli katkı vermektedir. Bu noktadan hareketle Türkiye'de beşeri sermaye varlığına katkı sağlayan özellikle erken yaşlarda alınacak mesleki eğitimin önemi ortaya çıkmıştır. Mesleki eğitimin daha alt yaş gruplarında verilmesi Türkiye’de uzun vadede mesleki işgücüne önemli katkı sağlayacaktır. İşgücünün artışı, üretimi etkileyerek fiziksel sermayenin de artmasını sağlayacaktır. Fiziksel sermaye açısından güçlü bir Türkiye’de dünya önemli bir ekonomik güç haline gelecektir.

Mesleki eğitimin daha alt yaş gruplarında verilmesi ve etkinliğinin artması için “Mesleki Ortaokullar” bu yıl itibariyle Türk eğitim sistemine katılmışlardır. Mesleki ortaokullarla birlikte ortaokul seviyesinde ki öğrencilerin mesleki farkındalıklarının oluşması da sağlanacaktır. Erken yaşta alınan mesleki eğitim, Türkiye’de nitelikli işgücü artışında önemli bir paya sahip olacaktır. Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri bünyesinde bu yıl eğitim vermeye başlayacak olan Türkiye'nin ilk meslek ortaokulları Bursa, Konya, Burdur ve Sivas illerinde eğitim öğretim faaliyetlerine başlayacaklardır. İlerleyen yıllarda tüm Türkiye’de mesleki ortaokul ve öğrenci sayısının tüm illerde artacağı da ortada ki önemli bir gerçektir. Türkiye'de mesleki ortaokulların açılmasının önemi ve gerekliliği de uzun vadede beşeri sermaye varlığının artışıyla ortaya çıkacaktır.

Yıllardır gerekliliğini ve açılmasını savunduğum meslek ortaokulları için ilk sloganı da ben yazmak istedim.

“Eğitimle Güçlenin, Mesleğinizle Büyüyün Geleceğin Ustaları"

Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.