Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
08 Nisan 2024

Mesleki eğitim ve nitelikli iş gücü

Küreselleşmeyle birlikte uluslararası rekabet koşulları, mal ve hizmet üretiminde gerekli kalitenin sağlanması için nitelikli insan gücü yetiştirme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Nitelikli insan gücü yetiştirme ihtiyacı da eğitim üzerindeki baskıyı bir hayli artırmıştır.

Günümüzde üretim sistemlerinin gelişimi, teknolojik gelişmeler ve yeni becerilerin ortaya çıkması, ülkelerin eğitim politikalarını kalkınma seviyelerini artıracak nitelikli insan gücü yetiştirmeye odaklı hale getirmiştir. Uygulanan eğitim politikalarının amacı, ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşması için eğitim sistemini belirlenen hedeflere uygun hale getirmektir. Kalkınma hedeflerine ulaşılmasıyla uzun vadede ortaya çıkacak olan toplumsal değişimin başrol oyuncusu da eğitim olacaktır.

Toplumsal değişimin kalıcılığının sağlanması için okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm eğitim seviyelerinde ülkenin kalkınma hedeflerine dönük nitelikli bir eğitim planına ihtiyaç vardır. Eğitim planlamalarının ihtiyaçlara uygun bir şekilde sürdürülebilmesi ülkelerin gelişmişlik seviyesini olumlu etkilediği gibi ekonomik kalkınma verilerini de yükseltmektedir. Bu bağlamda ekonomik kalkınmaya ve toplumsal yapıya olumlu etkisi düşünüldüğünde eğitim politikalarının mesleki eğitim üzerinde yoğunlaşması gerekmektedir. Mesleki eğitim, diğer eğitim türlerine nazaran nitelikli iş gücü oluşturması bakımından büyük önem taşımaktadır. Mesleki eğitim dışındaki eğitimler ülke kalkınmasına altyapı oluştururken bu altyapının geliştirilmesi ekonomik kalkınmanın da hızlandırıcısı olan mesleki eğitime bağlıdır. Mesleki eğitim bireylere mesleki yeterlilik kazandırmanın yanında toplumsal işbirliği için de önemli bir araç rolü üstlenmektedir. Bilgi, beceri öğretimi, nitelikli insan gücü, üretim verimliliği, iş gücü ihtiyacının karşılanması, işsizliğin azalması, mal ve hizmetlerde kalite artışı, piyasalarda rekabet gücünün artması, kaynakların faydalı kullanımı ve istikrarlı bir iktisadi kalkınmanın desteklenmesi gibi birçok alanda mesleki eğitimin etkisi ve faydası vardır.

Türkiye’de eğitimde demokratikleşme adımlarıyla birlikte mesleki eğitimin ana taşıyıcıları olan meslek liselerine uygulanan katsayı uygulamasının kaldırılması, ülkemizde mesleki eğitimin itibarını artırmış ve önünü açmıştır. Eğitimde demokratikleşmeyle birlikte artan nüfusun nitelikli iş gücü haline getirilmesi doğrultusunda güçlü mesleki eğitim politikaları planlanmış ve uygulamaya koyulmuştur. Mesleki eğitime yapılan yatırımlar ve uygulanan mesleki eğitim politikalarıyla mesleki eğitim nicelik ve nitelik yönünden yükselmiştir. Mesleki eğitim okulları Türkiye’de uzun yıllar sonra akademik olarak yüksek puanla tercih edilen okul türleri arasına girmiştir. Uzun vadede emek piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü temin sorununun da çözümüne yönelik adımlar atılmıştır. Nitelikli iş gücünün ön plana çıkartılması, üretim, verimlilik, ürün verme yeteneği, verilen emeğe ve yapılan masrafa oranla üretilen miktar artışı gibi konularda mesleki eğitim Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlayacaktır.

Türkiye’nin uluslararası piyasada rekabet edebilme becerisi için son yıllarda yaygın ve kitle eğitimi olarak da mesleki eğitim politikası izlenmiştir. Türkiye’de nitelik bakımından yüksek mesleki eğitim kurumları, uygulanan mesleki eğitim politikasıyla uyumlu bir şekilde eğitim sistemine dâhil edilmiştir. Türkiye’nin önemli kurumları içerisinde açılan mesleki eğitim okullarıyla akademik başarısı yüksek öğrencilerin mesleki eğitime yönelmeleri sağlanmıştır. Yaratıcı ve yenilikçi beyinlerin mesleki eğitime yönlendirilmesi ve yükseköğrenimlerini bu alan üzerinde tamamlamaları uzun vadede ülkemizde üretilen mal ve hizmet kalitesini de önemli derecede yükseltecektir. Son dönemlerde Türkiye’de sanayi ve teknoloji alanında uygulanan mesleki eğitim politikası birçok sermaye sahibi kesimi mesleki eğitim çevresinde birleştiren önemli bir nitelik kazanmıştır. Bu bağlamda uygulanan mesleki eğitim politikalarıyla birlikte mesleki eğitim okulları ve sektör arasında üretim ve nitelikli iş gücü ihtiyacının çözümüne yönelik önemli adımlar atılmıştır. Mesleki eğitim okullarında teknoloji, kalite, üretim artışı, müfredat güncelleme, beceri eğitimi, staj planlamaları, işbaşı eğitim ve meslek öğretmenlerinin gelişim eğitimleri iş gücü piyasasına uygun bir şekilde planlanmıştır.

Türkiye’de mesleki eğitim politikalarının devamlılığı nitelikli iş gücüne yaptığı olumlu katkıyla birlikte ekonomik kalkınma seviyesinde de artış sağlayacaktır.

Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.