Meslek lisesi memleket meselesi
Mesleki eğitim, bir ülkenin kalkınmasında ve geleceğe dönük planlarında çok önemli bir yere sahiptir. Mesleki eğitim, ülkeler için üretim noktasında gerekli olan personelin ihtiyacı ve özellikle mesleğin gerektirdiği beceriye sahip olarak eğitim alan bireylerin, iş hayatına entegrasyonuna katkı sağlayan bir eğitimdir.
Millet olarak önemini pek kavrayamadığımız ve ikinci planda tuttuğumuz mesleki eğitim, Milli Eğitim Bakanlığımızın hazırladığı ve açıkladığı, 2023 Eğitim Vizyon belgesindeki geleceğe yönelik yapılacak uygulamalarla toplum gözünde hak ettiği yere ulaşacaktır. 2023 Eğitim Vizyon belgesiyle mesleki eğitimle her seferin de yaptığımız en önemli hata olan sorunların tekrar tekrar tespiti bırakılmış, hali hazırda mesleki eğitim için kronikleşen sorunların çözümü için adımlar atılmıştır. Mesleki eğitimle ilgili belirlenen gerçekçi yaklaşımlar ve uygulamalar, mesleki eğitimle ilgili sorunların çözümünü kolaylaştıracak ve daha nitelikli bir mesleki eğitim verilmesini sağlayacaktır.
2023 Eğitim Vizyon belgesinde mesleki eğitimle ilgili sorunların ne kadar akılcı ve çözüme yönelik olarak kurgulanmış olduğunu görmekteyiz. Sorun üretmek yerine akılcı yöntemler ve en önemlisi de sektör işbirliğini esas alan bir anlayışla, mesleki eğitim mezunları için istihdam alanları oluşturulması ve mesleki eğitimin ülke ekonomisine gerekli katkıyı sağlaması için yol haritası çizilmiştir. Vizyon belgesinin açıklanmasıyla birlikte kısa zaman da uygulama da ortaya çıkan başarı, mesleki eğitimle ilgili hedeflenen kazanımlara ulaşılacağını bize göstermektedir.
Mesleki eğitimde hedeflenen kazanımlar ve mesleki eğitimi sektörün ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için sistem, neredeyse yeniden kurgulanmıştır. Kurgulanan yeni mesleki eğitim sistemi, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Mesleki eğitimle ilgili neler yapıldığını ve neler yapılmak istendiğini detaya girmeden incelersek…
Esnek müfredat programlarıyla bölgenin ihtiyacı olan istihdam gücünün sağlanması ve küresel şartlara uygun olarak yeni alanların da mesleki eğitime katılması amaçlanmıştır. “Ne önemi var” demeyin, bölge şartlarına uygun olmayan yerlerde verilen mesleki eğitimin bireye ve sektöre hiçbir faydası yoktur. Esnek müfredat programları sayesinde bölgenin niteliğine uygun programlar yapılarak, gerekli olan mesleki alanlar üzerinden eğitimler verilecektir. Bu eğitimler mesleki eğitim ve sektör ilişkisini güçlendirerek bölgedeki işsizlik oranını düşürecek ve nitelikli elemanlarla üretim kalitesinin artmasını sağlayacaktır.
Mesleki eğitim almış bireylerin sorunlarından biri olan uygulamada sektörün ihtiyacına göre yeterli olmadıkları ve bireye tekrar uygulamalı bir eğitim vermenin sektör açısından hem masraf, hem de zaman kaybı olacağı ortaya konulmuştur. Bakanlık, mesleki eğitimdeki bu uygulama eksikliğiyle ilgili sorunu çözebilmek için de yapıcı ve gerçekçi bir çözüm planı ortaya koyarak uygulamaya geçirmiştir. Mesleki eğitim veren kurumlarımız da üretim kapasitesini artırmak ve öğrencinin uygulamada daha fazla zaman harcamasını sağlamak için bütün atölye ve laboratuvarları modern şekilde güncellenmiştir. Uygulamalı eğitimi güçlendirmek ve üretim için gerekli olan rekabet şartlarını artırmak için döner sermaye üzerindeki hazine kesintisini mesleki eğitim veren kurumlarımız da %1’e düşürmüştür. 12. sınıfta 10 ay verilen iş yeri eğitiminin ise 11.sınıfa kaydırılması ve 12 aya çıkarılması konusunda planlama yapılmaktadır. Ayrıca mesleki eğitim verilen kurumların eğitim kalitelerini artırmak için sistematik olarak izlenmesi ve gerekli görüldüğünde iyileştirilmesine yönelik çalışmaları da devam ettirmektedir.
Mesleki eğitimin bağlı bulunduğu sektörlerle iş birliğinde olması, olmazsa olmazıdır. Mesleki eğitim almış mezunların, sektörler de işe başlayarak üretime katılması, hem bireyi hem de sektörün gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Bu bağlamda öğrenci ve öğretmen gelişimine öncelik vererek mesleki eğitim alan öğrencilere sektörde %100 iş garantisi sunmak için sektörlerle işbirliği içerisinde çalışmalar yapılmaktadır. Farklı alanlarda iş hacmi yüksek olan sektörlerle ikili anlaşmalar imzalanarak öğrencinin mesleki eğitim aldıktan sonra “Nasıl iş bulacağım?” sorusu çözülmeye başlanmıştır.
Sektörün ve toplumun ihtiyaçlarının ortaya çıkardığı yeni mesleki alanlarda ise çağa uygun mesleki eğitim okulları açılarak sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemiz için de çok önemli olan ve son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdiğimiz Savunma Sistemlerine Yönelik ilk Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi açılmış ve bunun gibi yeni alanlarda eğitim verecek birçok okul hizmete sunulmuştur.
Mesleki eğitim yoluyla sosyal entegrasyon ve kamu diplomasisine katkı sağlama amacı da güdülmüştür. Mesleki eğitim alan öğrencilerin alanlarında uzmanlaşmaları için yurtdışında eğitimleri programlanmıştır. Sosyal uyumu sağlamak için de denetimli serbestlikten yararlanan hükümlülerin sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla mesleki eğitimlerini verme ve belgelendirmeleri işlemleri için protokol imzalanmıştır. Sporun gelişimine katkı sağlamak amacıyla da voleybol federasyonuyla protokol yapılarak spor faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için de çalışmalar başlatılmıştır. Mesleki eğitimin en büyük sorunlardan biri olan nitelikli mezunların başka sektörlere kaymasını önlemek için de özlük ve maddi haklarının düzeltilmesi için bakanlıklar nezdinde çalışmalarını yürütmektedir.
Meslek Lisesi, memleket meselesidir. Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak gören siyasilerimiz ve bürokratlarımızın bu alan üzerinde yoğun mesai harcamaları, mesleki eğitimin geleceği adına bize umut vermektedir.
Mesleki eğitimin ihtiyacı olan yol haritasının sabırla uygulanmasıyla birlikte ihtiyacımız olan üretim artarak ülke şaha kalkacaktır.