Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2422.58
BIST 100
9737.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2020

Merzifon'da Aşk Kütüğünü Yakmak!..

28 Şubat sonrasında merhum Necmettin Erbakan’a yasaklı olduğu dönemde medya ilişkilerinin sağlıklı devamı için yapılan çalışmaya Akif Gülle’nin şahsımı da dâhil etmesiyle Merzifon ve Merzifonlularla tanışma ve görüşmem başlamıştı. Akif Gülle 22. Dönem Amasya Milletvekili seçildiğinde danışmanlığı görevini ifa ediyordum. Onunla hafta sonları Amasya’nın ilçe ve köylerinde partili partisiz insanlarla buluşmamız sonrası yorgun-argın döndüğümüz Merzifon’da arkadaşlarla ülke meseleleri başta olmak üzere siyasetin gündemi derin yorumlarla, ateşli konuşmaların arasına gece yemekleri de ekleniyordu. O günlerde görüştüklerimizin samimiyeti, fedakârlıkları, evlerini ve sofralarını açmalarıyla oluşan dostlukların hayatıma mutluluk kattığını söylemeliyim. O kadar çok gidip geldiğim, köy, mahalle, cadde ve sokaklarında dolaştığım Merzifon’da Kara Mustafa Paşa Camii ve etrafındaki bedesten, tarihi hamam gibi mekânları ve Gümüş beldesinde meftun ‘Garip Hafız’ı öğrenmiştim.

Evliya Çelebi 1647 de on gün kaldığı Merzifon'da şehrin tarihi, ekonomik ve sosyal durumunu anlattığı ‘Seyahatname ’de

“Tövbe yâ Rabbi hatâ yoluna gittiklerime

Bilip ettiklerime, bilmeyip ettiklerime”

mısralarını yazan Şeyh Abdürrahim Rumî’den ve mezarından bahsedip, saygı duyulan din âlimi ve mutasavvıf olduğunu zikretmiş.

Abdürrahim Rumî, Türk dilini en iyi kullanan şairlerin önde gelenlerinden. Yaşadığı dönemin güçlü şairlerinden birisi olmasına rağmen kitaplara, dergilere ve antolojilere girmemesini Merzifon'dan ayrılmak istemeyişine bağlayanlar haksız sayılmazlar. Bu konuda Bursalı Mehmet Tahir Bey' in Osmanlı Müellifleri kitabında ‘şiirlerinden ele geçirilen sâdece şu beyittir ki sehl-i mümteni kabilindendir’ diye anılan şu ünlü beyti dilinin sadeliği, fikrini açıklamasındaki ustalık ve ahenk bakımından şairliği hakkında bilgi verdiği belirtilmektedir.

Muvahhit ve mümin olduğuna şahitlik ettiğimiz Akif Gülle’nin kırk yıllık hayat arkadaşı Nuriye Gülle’nin vefatı dolayısıyla son görevimizi ifa etmek üzere hanımımla 22 Kasım 2020 Pazar günü cenaze namazının kılınacağı Merzifon Kara Mustafa Paşa Camii kalabalıktı. Sevenler, dostlar, kardeşler, arkadaşlar helallik vermeye gelmişlerdi. Cami bahçesinde eda ettiğimiz ikindi namazını müteakip cemaatin fiziki mesafeyi koruması için meydanda kılınan cenaze namazı sonrası defin yerinin yakın mesafede olduğunu bu nedenle arabamızın park yerinde durmasını söyleyen Mahmut Şimşek ve eşi her zamanki gibi bizi yalnız bırakmamıştı.

1458 senesi Kasım ayı başlarında bu dünyadan ayrılan Şeyh Abdürrahim Rumî’yle aynı ayda komşu gönderdiğimiz bacımızın defini esnasında Merzifonlu hafızlarımızın okuduğu Kur’an-Kerim’le kabrinin nur ile dolması temennilerimizle aileye ve sevenlerine başsağlığı dileklerimizi ileterek mahalleye ve yakınındaki camiye adını veren Şeyh Abdürrahim Rumî’nin ruhaniyetinden ‘Özür Dilenerek’ hüzünle Ankara’ya döndüğümde ‘Merzifonlu Şeyh Abdürrahim Rumî’ hakkında yapılan araştırmalardan kırpıntı bilgileri paylaşmak isterim.

Abdürrahim Nizameddin, Merzifon medreselerinde öğrenim yaptıktan sonra Osmancık'ta Fatih Sultan Mehmed’in hocası müderris Akşemsettin ile dostluk kurar. Bir rivayete göre Amasya'da medrese öğrenimi sırasında tanışan âlimlerin ‘mürşid-i kâmil’ aradıkları, Horasan'da Şeyh Zeyneddin Ebu Bekir Muhammed’in dergâhına gitmek için yola koyulmaları menkıbe olarak anlatılır. Akşemsettin’in Halep'e geldiği gece gördüğü rüya üzerine kendisinin manen ‘Hacı Bayram Velî’ye bağlı olduğunu anlayıp Ankara'ya döndüğü, Abdürrahim Rumî’nin Mısır'da Şeyh Zeyneddin Hafî ile buluşup dostluğuna ve takdirlerine mazhar olması, şeyhinin ondaki kabiliyet, dürüstlük ve samimiyetten ötürü 1428 yılında

“Bir aşk kütüğün yaktık

Diyâr-ı Rum'a attık”

beyti ile icazetnamesini vermesi teferruatlı olarak anlatılmaktadır. Merzifon'a döndüğü zaman ünü bütün Anadolu'ya yayılmıştı. Ondan ders almak, aydınlanmak için gelenler çoğalmıştır.

Anlatanlardan seçtiğim bir cümle; “Güzel kokulu mezarları Merzifon’da ziyaret yeridir”