Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
28 Kasım 2015

MERKEZ, FAİZE DOKUNMADI

Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri beklendiği gibi değiştirmedi.

Bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını yüzde 7,5'te, marjinal fonlama oranını yüzde 10,75'te, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7,25'te sabit tuttu.

PPK açıklamasında, "Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir'' denildi.

Merkez, faizle ilgili adım atmak için enflasyondaki seyri takip ediyor.

Ayrıca ABD Merkez Bankası'nın(FED) Aralık ayındaki kritik faiz toplantısından çıkacak karara göre pozisyonunu belirleyeceğinin de işaretini veriyor.

9 AYDA 12,6 MİLYAR DOLAR GELDİ

Ekonomi Bakanlığı'nın Eylül ayına ilişkin 'Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni'ne göre uluslararası net doğrudan yatırım girişi yüzde 5,5 artarak 791 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde ise uluslararası net doğrudan yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3 artışla 12 milyar 604 milyon doları buldu.

Yılın 9 ayında toplam 9 milyar 334 milyon dolar olan sermaye girişinin 3 milyar 303 milyon doları mali aracı kuruluşların faaliyetleri, 3 milyar 230 milyon doları imalat sanayi, 1 milyar 329 milyon doları enerji sektöründen kaynaklandı.

Ocak-Eylül döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 55'i AB ülkeleri kaynaklı oldu.

Eylül'de 214 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 11 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştirak etti.

Ocak-Eylül döneminde 3 bin 576 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu.

Böylece eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 39 bin 396'ya ulaştı.

6 bin 425 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Yabancı sermayeli şirketlerin kurulması ve dışarıdan kaynak transfer etmeleri ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Özellikle istihdam yaratan ve döviz kazandıran alanlarda faaliyet göstermeleri halinde bu katkı katlanacaktır.

KOBİ'lere İHRACAT KOLAYLIĞI

Milletlerarası Ticaret Odası, Dünya Bankası ve OECD'nin desteğiyle kurulan ve merkezi İstanbul olan Dünya KOBİ Forumu Vakfı adına lobi faaliyetinde bulunacak.

Vakfın başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, istihdamın yüzde 60'ını sağlayan KOBİ'ler için başta finansmana erişim olmak üzere önemli kararlara öncülük yapacağını belirterek,"Gümrüklerde günlerce süren işlemlerin basitleştirilerek KOBİ'lerin bir kaç saat içinde ihracat yapabileceği ortamı oluşturmaya çalıştıklarını'' söyledi.

Sağlıklı büyümeyi gerçekleştirmek ve cari açık derdinden kurtulmak için ihracatın önündeki başta bürokrasi olmak üzere tüm engeller kaldırılmalıdır.

Dış koşulların da olumsuz etkisiyle son yıllarda kan kaybeden ihracatın toparlanması gerekiyor.

Bu bakımdan Hisarcıklıoğlu'nun 'bir kaç saat içinde ihracat yapılabilecek ortamın oluşmasına' yönelik çalışması desteklenmelidir.

[email protected]