Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.01
Gram Altın
2987.26
BIST 100
9504.33
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Temmuz 2022

Merkez Bankası Politika faizini 7'nce kez sabit tuttu

TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14 düzeyinde sabit tuttu. Böylelikle faiz oranında 7. kez üst üste değişikliğe gidilmemiş oldu. Beklentiler de bu doğrultuda olduğu için, kararın açıklanmasıyla birlikte geçen yıllarda olduğu gibi döviz kurlarında belirgin bir dalgalanma kaydedilmedi. O yüzden faiz oranından ziyade toplantı metninde yer alan ifadeler merak ediliyordu.

Bir önceki metinle karşılaştırdığımızda ‘Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır.’ ifadesinde ilk kez ‘resesyon’ vurgusunu görüyoruz.

Ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız ülkelerde yılın ikinci yarısında beklenen resesyonun Türkiye’yi de olumsuz yönde etkileyeceği tahmin ediliyor. Haziran ayına ait toplantı metninde ‘jeopolitik riskler yılın ilk yarısında olumsuz yönde gerçekleşmiş, dünyada iktisadi faaliyetin zayıflamasına sebep olmuştur.’ ifadesi, 2022 yılının ilk yarısında büyümeyi negatif yönde etkileyen gelişmelere yer verilirken Temmuz ayı metnin de ise bu gidişatın yılın ikinci yarısında da devam edeceği öngörülmüş.

Temmuz ayı metnine yeni giren bir başka ifade ise ‘gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar’ söyleminde geçen işgücü piyasalarındaki katılıklar oldu. Bu ifade ülkemizde işgücü piyasasının yeterince esnek olmadığı ve yeni istihdam oluşturmanın da oldukça maliyetli olduğu anlamına geliyor. Bu da üretim açısından olumsuz bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Çalışma çağındaki nüfus göz önüne alındığında, üretimin yeterli düzeyde olmaması ve ürettiğimizden fazla tükettiğimiz için enflasyon artıyor.

‘İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. ...Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.’ söylemindeki kredi sözcüğü yine yeni eklenen ifadelerden bir tanesi. Buradan, ilave tedbir olarak kredi düzenlemelerinin ön plana çıkacağını anlıyoruz.

‘Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır’ cümlesi son toplantı metinlerinde yer alan bir ifade. Yılın ilk yarısına bakıldığında ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen hem iç hem de dış gelişmeler yaşandı. Ukrayna-Rusya gerilimi, buna bağlı olarak enerji fiyatlarının yükselmesi, resesyon beklentisi, diğer ülke merkez bankalarının faiz oranlarını artırması ve doların küresel çapta değer kazanması, döviz kurlarındaki artışın üretici fiyatlarını yükseltmesi ve bunun sonucunda enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi bu olumsuz unsurların başında geliyor. Bu yüzden metinde geçen gerekmesi durumunda ifadesi dikkat çekiyor.