Dolar (USD)
34.55
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3000.26
BIST 100
9476.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Eylül 2022

Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan daha düşürdü

TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 13’ten yüzde 12’ye indirdi. Kararın açıklanmasıyla birlikte dolar kuru 20 Aralık 2021 tarihinde görülen 18,36 TL zirvesini aşarak 18,40 TL seviyesinin üzerine çıktı. Böylece enflasyon ile faiz arasındaki fark 68,2 puan oldu.

Beklentiler ağırlıklı olarak faiz oranının sabit tutulacağı yönündeydi. Çünkü Ağustos ayı PPK toplantı metninde mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğu ifadesi ile faiz oranında bir süre değişikliğe gidilmeyeceği mesajı verilmişti.

Elbette reel faizin eksi 68,2 olduğu bir dönemde faiz artışının çok fazla bir etkisi olmayacaktı. Faiz indirimi kararı ise önümüzdeki döneme dair çok net olmasa da bir sinyal veriyor. Son iki toplantıda faiz indirimi yapılmasının ardından bazı uzmanlar, bu indirimlerin seçimlere kadar devam edeceğini öngörüyorlar. Yıl sonuna kadar üç karar daha açıklanacak. Eğer her toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılırsa 2023 yılına tek haneli faiz oranıyla girmiş olacağız.

Öte yandan yine geçen aya ait toplantı metninde 100 baz puanlık faiz indirimine gerekçe olarak üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmesi gösterilmişti. Son bir ay içinde açıklanan başta sanayi üretimi ve iç talep göstergelerinde yavaşlamanın devam ettiği görülüyordu. Bu nedenle Eylül ayı PPK toplantısında faiz indirimi bekleyenler de mevcuttu.

Bu ayki toplantı metninde yer alan … Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler azalan dış talebin etkisiyle iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir… ifadesi Ağustos ayı toplantı metninde de olduğu gibi yine faiz indirimi ile büyümeyi desteklemek amaçlanmış.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte turizm gelirleri büyümeye önemli bir katkı sağlayacak. Ancak dördüncü çeyrekte özellikle ihracat partneri olan ülkelerde beklenen resesyon, Türkiye ekonomisine de olumsuz yönde yansıyabilir. Normal şartlarda dış talepte bir zayıflama olduğunda iç piyasa krediler aracılığıyla canlandırılırdı. Ancak hem düşen alım gücü hem de kredilerin ağırlıklı olarak yatırım amaçlı verilmesi nedeniyle iç talepte de bir hareketlilik beklenmiyor.