Merkez Bankası karını katladı
Merkez Bankası 2014 bilançosuna göre brüt karını 10,1 milyar liraya yükseltti.
2013 karı 5,9 milyar liraydı.
Merkez en fazla geliri döviz alım satımından elde etti.
Bu işlemden 6 milyar 94 milyon gelir sağlayan Merkez'in ikinci önemli gelir kalemi faizden oldu.
Net faiz geliri 5 milyar 336 milyon lirayı aştı, elde ettiği kar nedeniyle Hazine'ye 1 milyar 461 milyon lira vergi ödedi.
Ayrıca Hazine'ye temettü olarak 5,8 milyar lira kaynak aktardı.
Böylece vergi ve temettü adı altında Hazine'ye aktarılan kaynak tutarı 7 milyar 262 milyon lirayı buldu.
Kurlardaki dalgalanmalar piyasaları sarsarken ve şirketlerin borç yükünü arttırırken Merkez Bankası karını katlıyor.
DÜNYA BANKASI UYARDI
Dünya Bankası Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e çekti, enflasyon tahminini de yüzde 7 olarak açıkladı.
Dünya Bankası yayımladığı bilgi notunda, enerji fiyatlarındaki düşüş ve zayıf iç talebin cari açığı azalmasına yardımcı olduğu, ancak TL'nin değer kaybetmesiyle enflasyon üzerindeki etkisinin beklenenden daha az olacağı vurgulanarak enflasyondaki düşmenin yavaşlayacağı belirtildi.
Ayrıca Banka ekonomide güvenin yeniden tesisi için seçim sonrasında reformların hızla uygulanması gerektiğini dile getirdi.
Hükümet de enflasyonu kontrol altına almak ve büyümeyi hızlandırmak için sık aralıklarla paketler açıklayarak yapısal reformları hayata geçirmek istiyor
YUNANİSTAN'IN NOTU YİNE DÜŞTÜ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's(S&P) Yunanistan'ın "B-" seviyesindeki kredi notunu, borçlanmanın "sürdürülemez" hale geleceği gerekçesiyle "CCC+"ya düşürdü, görünümünü "negatif"te bıraktı.
Ülkenin içinde bulunduğu durumdan kapsamlı bir ekonomik reform programı veya ek finansman olmadan kurtulamayacağını belirten S&P, raporunda şu ifadelere yer verdi:
"Not indirimi Yunanistan'ın borçlarını ödeyebilme gücünün elverişli finansal, ekonomik ve ticari şartlara bağlı olduğu görüşümüzü yansıtıyor."
S&P, Yunanistan'ın kredi notunu 29 Ocak'ta "negatif" izlemeye alırken, 6 Şubat'ta "B"den "B-"ye düşürmüştü.
Bir diğer derecelendirme kuruluşu Fitch de 28 Mart'ta yaptığı değerlendirme ile Yunanistan'ın yabancı ve yerli para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "B"den "CCC"ye indirmişti.
Moody's ise "Caa 1" seviyesindeki kredi notunu 6 Şubat'tan bu yana "negatif" izlemede tutuyor.
Yunanistan aylardır AB ve IMF ile yeni kredi dilimlerinin serbest bırakılmasını sağlayacak ekonomik reformlar üzerinde sürdürdüğü müzakerelerin uzaması sebebiyle zor durumda.
Devletlerin hesapsız kitapsız borç yükü altına girmemeleri gerekir.
Aksi halde böyle iktisadi bağımsızlığına gölge düşüren dış müdahalelere maruz kalırlar.