Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Ekim 2015

MERKEZ BANKASI FAİZE DOKUNMADI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı toplantıda faizlere yine dokunmadı.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5'te, marjinal fonlama oranını 10,75'te, gecelik borçlanma faiz oranını da yüzde 7,25'te sabit tuttu.

TCMB açıklamasında, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadesi yer aldı.

ABD Merkez Bankası'nın faiz artışını 2016 yılına erteleyebileceği yönündeki beklentilerin güçlenmesiyle eli rahatlayan TCMB faiz indirimini enflasyonla ilişkilendirmeye devam ediyor.

Daha açık bir ifade ile siyasi otoritenin talebine rağmen enflasyonda iyileşme görülmeden faiz indirimi söz konusu olmayacak.

ÇİN'DE BÜYÜME YAVAŞLADI

Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,9 büyüdü.

Bizim için son derece yüksek olan bu veri küresel ekonomik krizin başlangıcından bu yana ulaşılan en düşük büyüme oranı olarak kayda geçti.

Çin ekonomisinde yavaşlama görülmesi gelişen ülke piyasalarının güçlü dolar baskısından kurtulmasına neden oluyor.

Çin ekonomisindeki duraksamayı yakından takip eden ABD Merkez Bankası'nın(FED) küresel durgunluğa sebebiyet vermemek için faiz artışına başlama tarihini erteleyebileceği ihtimali kuvvet kazanıyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'deki gelişmeler bütün ülkeleri etkiliyor.

Büyüme verisinin beklentilerin altında gelmesi petrol fiyatının düşmesine neden olurken dünya borsaları yükseliş kaydetti.

Borsa İstanbul da 80 bin puanı zorlarken dolar 2,87'ye kadar geriledi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI İHRACAT SAYILSIN MI?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamına alınması için çalıştıklarını söyleyerek gayrimenkul sektörüne müjdeyi verdi.

Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu çalışmaya karşı çıktı.

Çünkü yabancıya konut satışının döviz kazandırıcı hizmet kapsamında ihracat sayılması halinde yaklaşık 2,2 milyar liralık Katma Değer Vergisi(KDV) iadesi doğuyor.

Şöyle ki;

İnşaatçılar demir, çimento gibi malzemeleri KDV ödeyerek satın alıyor.

Ürettiklerini satarken de konutun bulunduğu bölgeye göre yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 oranında KDV tahsil ediyor.

Ödedikleri KDV tahsil edilenden fazla ise vergi iadesi söz konusu oluyor.

Yabancıya konut satışı ihracat sayılması halinde inşaatçılar KDV tahsil etmeyecekler, buna karşılık malzeme satın alırken ödedikleri KDV kendilerine iade edilecek.

Uzmanlar yıllık iade rakamının 2,2 milyar lirayı bulacağını ifade ediyorlar.

Maliyenin bu boyutta bir gelir kaybını göze alamayacağı anlaşılıyor.

Ayrıca böyle bir uygulamanın hülle satışlarına yol açabileceğini düşünenler de var.

[email protected]