Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2307.07
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Mart 2023

​Merhaba Ey Şehr-i Ramazan!..

İnşaallahü Teâlâ; önümüzdeki çarşambayı perşembeye bağlayan gece, ilk teravihimizi kılıp ilk sahurumuza kalkacağız...

Allah’a hamd û senalar olsun ki bir kere daha onbir ayın sultanı; rahmet, mağfiret ve bereket ayı Ramazan-ı şerifin manevî iklimini teneffüs etmeye başladık.

Ramazan-ı şerif orucu, hicret-i Nebeviyyenin ikinci yılında, Kıble’nin Beytü’l-Makdis’ten Kâbe tarafına çevrilişinden ve Bedir savaşından sonra Şaban-ı şerif ayında farz kılındı. Konu ile alakalı âyet-i kerimelerde şöyle buyurulmaktadır:

“Ey iman edenler! Sizden önceki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç tutmak yazıldı (farz kılındı). Olur ki bu sayede takvâya erersiniz.

(Farz kılınan oruç,) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde (oruç tutar. İhtiyarlığından veya tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan dolayı) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere, (her güne karşılık) bir yoksulu (sabah-akşam) doyuracak bir fidye vermesi (gerekli)dir. Kim de gönülden gelerek (daha fazla) bir ihsanda bulunursa bu, onun için daha hayırlıdır. Bununla beraber (zor da olsa, işin önemini) bilirseniz, oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır.

(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kuran; insanlara hidayet (doğru yol) rehberi, doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda(ki Kadir gecesinde) indirildi. Sizden kim (mazereti olmaksızın) bu ay(ın ilk hilâlin)e erişirse hemen orucunu tutsun, kim de hasta veya seferde (olup da yer) ise, tutmadığı günler sayısınca (câiz olan) başka günlerde (orucunu kazâ etsin). Allah sizin hakkınızda kolaylık ister, zorluk istemez. Bu da, o sayıyı (kazâ ile) tamamlamanız ve size yol göstermesine karşılık Allah’ın yüceliğini tanımanız içindir. Olur ki (düşünür de) şükredersiniz. ” (Bakara 183-185)

Konu ile alakalı hadis-i şeriflerde de, şöyle buyurulmaktadır:

“Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü Teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir gecesinin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.” (Nesai)

“Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz.” (Tirmizi)

“İslam; kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.” (Müslim)

Mübarek Ramazan ayı, çok şerefli ve çok kıymetli bir zaman dilimidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevab, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur, Cehennemden âzât olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

Bu ayda, emri altında bulunan kişilerin işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur ve Cehennemden âzât olurlar. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz; esirleri âzât eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu kıymetli zaman dilimini, elden geldiği kadar ibadet ve taatle geçirmelidir. Allahü Teâlânın razı olduğu işleri bolca yapmalıdır. Bu mübarek ayı, âhireti kazanmak için büyük fırsat bilmelidir. Bu öyle müstesna bir ay ki; Kur’an-ı kerim bu mübarek ayda nâzil oldu. Bin aydan daha hayırlı olan mübarek Kadir gecesi de bu aydadır...

Ramazan-ı şerifte; iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi. Hurma ile iftar etmek ve iftar edince: “Zehebez-zama’ vebtellet’il-urûk ve sebete’l-ecr inşâallahü teâlâ” duasını okumak da sünnettir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan