Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2502.96
BIST 100
9454.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Haziran 2020

Merdivenden atılan, anne değil insanlıktı!

Fiyatı yüksek olduğu için kızına istediği ayakkabıyı alamaması nedeniyle öz evladı tarafından merdivenlerden itilen bir annenin ıstırap dolu görüntüleri sosyal medyada defalarca defalarca paylaşılarak zihinlerimize yerleştirildi!

Görüntülerin altında küfredenler, eleştirenler, anneyi suçlayanlar, televizyon ya da sosyal medyayı kabahatli gösterenler, eğitim sistemini mesul tutanlar, beddua edenler yığınla yorum yaptılar. Bu yorumlardaki içerikler farklı olsa da aslında hepsinde gizli bir korku vardı. Kendi çocuklarından, bir gün böyle muamele ile karşılaşmaktan duyulan büyük ama örtük endişe…

Korkunun ecele faydası yok! İnsan olarak toplum olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmediğimiz her alanda bir sorun, boşluk peyda olur ve bunu bir kötülük, yanlış ile sarıp sarmalar, doldurur!

İşte gördüğümüz bu vaka, aslında yıllardır sinyallerini veren, bizim de ara ara başta sosyal medya olmak üzere her platformda dile getirdiğimiz bir sorunun işaret fişeklerinden! Örneğin son iki yazımı gençlik üzerine bu sebeple kaleme almış, sosyal medyada sıralı tweetleri işte bu probleme, gelmek üzere olan bu tehlikeye dikkat çekmek için atmıştım.

Şimdi gelelim suçlunun kim/kimler olduğu meselesine…

Böyle ciddi ve önemli bir toplumsal meselede tek bir suçlunun olabileceğini aklı selim kaç kişi düşünebilir? Sadece televizyonu/sosyal medyayı ya da eğitim sistemini, çevreyi, anneyi suçlayarak yapılan kişinin kendini temize çıkarmak, vicdanını rahatlatma girişiminden başka ne olabilir?

Başkalarını, sistemi, çağı, iletişim araçlarını yani bizimle direkt bağı olmayan bize sorumluluk yüklemeyen, bizi temize çıkaran, hatta mağduriyet oluşturan bu yolla hangi toplumsal meseleyi çözebilirsiniz? Bu yol, kendi iç dünyanızda konuşmaya başlayan “sorumlusunuz” sesini susturmanın gizli bir çözümünden başkası değildir.

Sen, ey merdivenden atılan anne videosunun altına kendin dışında herkesi, her şeyi suçlayan yorumlar yazan kişi; sen bugüne dek gençlik için, toplum için, milletin için, gelecek nesiler için, ailen için, çocuğun için ne yaptın ne ürettin, neye emek verdin?

Toplum için, gelecek inşası için gönüllü çalışmayı boş uğraş, zaman kaybı gören; para almadığı hiçbir işin altına elini koymayan kişi, senin bu görüntüdeki payın nedir hiç düşündün mü?

Her kazanımı para ile eş tutan, kazancın yoksa sırt çevirip giden insan, gençlerin böyle hırslı, bencil, öfkeli, hedonist olmasında senin payın olmadığı zannına nasıl kapılırsın?

Tek suçlu televizyon yayınları deyip her fırsatta toplumu ifsat eden yapımlardan şikâyet edip ağlarken bu yapımların reyting rekorları kırıp yıllarca ekranlarda kalmasını sağlayan kişi, senin kabahatin yok mu?

Buradaki suçlu olarak tek saniye bile görüşmeden anneyi işaret eden insan; babaların çocuk eğitiminde, terbiyesinde, aile huzurunun sağlanmasında hiç mi etkisi, etkinliği, sorumluluğu bulunmaz; sadece bu anlayışa sahip babaların sorumsuz, bencil, hırçın çocuklar ordusunu artıracağını hiç düşünmez misin?

Evi, aileyi, çocuğu, eğitimi, huzuru, disiplini sadece annenin üzerine yıkıp babayı sadece para kazanan kişi olarak sınıflandırıp ailenin içerisinden çıkarırsan kontrolsüz, sevgiye aç, güven

duygusunu tatmin edememiş, madde ile doyumun peşinde koşan gençlerin sayısını artıracağını bilmez misin?

Sen, ben, biz; merdivenden atılan anne videosundaki suçun kabahati biraz da belki de en fazla bizlere ait! Sen, ben, biz; bu toplum, millet, gençlik için ne yaptık ne ürettik, hangi aidiyeti, değeri, misyonu yükledik de bunları bekliyoruz?

Hepimiz suçluyuz! Hepimizin eli, annenin sırtına dokunarak merdivenden ittiren gücün bir parçası! O anneyi hep birlikte hepimiz yuvarladık!

Twitter.com/sabihadogann