Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2281.87
BIST 100
8995.08
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Temmuz 2022

Melilla katliamı

Geçtiğimiz hafta Cuma sabahı çoğunluğu sahra altı denen “Kara Afrika” diye de adlandırılan Somali, Cubuti, Çad, Nijer yahut Sudan’ın iç bölgelerinden geldikleri tahmin edilen 2 bin civarında göçmen Melilla’ya girmeye çalıştılar. Melilla, Fas’ın kıyı şeridinde olmasına karşın İspanya’ya ait bir toprak parçasıdır. Melilla’ya ve böylece de İspanya’ya girmek için yüksekliği 10 metreyi bulan ve dikenlerle etrafı sarılmış tellerden atlayan insanlara Fas güvenlik güçleri silahlı müdahalede bulundu. Melilla tarafına geçen göçmenlere de İspanya Jandarması ve Ulusal Polisi tarafından uygulanan polis şiddeti sonucunda en az 60 göçmen yaralandı. Yaşanan kaosta onlarca göçmen can verdi. Kimi vurularak, kimi tellerden düşerek, kimi de izdiham nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşanan olaylarda ölen insan sayısıyla alakalı her kurum farklı sayı verdiğinden net bir bilgi yok. Olayların hemen sonrasına ait Al Jazeera ‘nın yayınladığı görüntülerde düz bir zemin üzerinde yatan yüzlerce göçmen görülüyordu. Hareketsiz yatan onlarca göçmenle birlikte, bedenlerin arasında sıkışıp kalmış olanlar, çaresizce can çekişenler, kan içinde kalanlar ekranlara yansıdı. Tüm olup biteni izleyen, izlemekle yetinmeyip sağ kalanları sopalarla döven, tıbbi yardımı bile isteye geciktiren Fas’ın güvenlik güçlerinin vahşiliği hafızalara kazındı.

100 binden fazla Ukraynalıya bağırlarını açan, Afrika’ya karşı tavizsiz karşı çıkan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, onlarca göçmenin hunharca öldürüldüğü katliama ilişkin 'polisin mükemmel iş çıkardığı ve sorunun çok iyi sonuçla çözüldüğü'nü ve Fas ile iyi bir iş çıkardıklarını gururla paylaşabiliyordu.

Avrupa Birliği’nin göç sorununa eklektik. Yunanistan ile İspanya’nın Avrupa Birliği için ileri karakol görevi gördüklerini, verilen talimatlar içerisinde birliğin değerlerine gölge düşürmeyecek şekilde şiddet uygulayarak göçmenleri uzak tutmak için görevlendirildiklerini söylemek abartı sayılmaz. Yunanistan göçmen botlarını zıpkınlayıp batırarak, sığınmacıları dövüp, soyup sınırın öte tarafına atarak görevini yerine getiriyor. Sınırı geçenleri iste toplama kamplarına alıp belirsiz akıbetlerini kurgulamakla meşgul oluyorlar. Daha bugün (1 Temmuz 2022) Yunan unsurları tarafından Türkiye’ye itilen botta doğum yapan Kamerunlu Havol Cepta’yı hastaneye kaldırıp sahip çıkan yine Türkiye Devleti oldu. İspanya’da çaktırmadan aynı görevi yapıyor.

Peki Fas’ın yaptığı nedir? İspanya topraklarına geçmesinler diye göçmenlerin üzerine ateş açmak nedir? Sudan’dan Libya’ya, oradan Cezayir’e ve son olarak Fas’a gelip Batı’ya gitmeye çalışan çaresiz insanlara Fas’ın ölümcül tepkisinin nedeni nedir? Efendisinin rahatı için kardeşlerinin canına kıyan ev köleliği ruhuna işlemiş, sömürge yönetici kıvamını çoktan tutturmuş olan Fas iktidarını kınıyorum. Fas’ın kralının ve yöneticilerinin, komşusu Cezayir’in yetiştirdiği büyük düşünür Malik Bin Nebi’nin, “Avrupalı, Doğu’ya, medenileştirmek için değil sömürgeleştirmek için gelmiştir.” dediğini bilmez. Çünkü Fas, en başından itibaren sömürülmeye kendini açık tutmuş bir devlettir.

Sahra altı denilen coğrafya Afrika’nın kuş uçmaz kervan geçmez denilebilecek bölgeleridir. Yüzlerce yıl önce Afrika’ya çöken Batılıların korkusuyla Afrika’nın iç kesimlerine kaçan insanların oluşturduğu coğrafyalardır oralar. İnsan yaşamına elverişsizdir. Ot bitmez. Batı’nın yağmacı, saldırgan tutumundan dolayı çöllere kaçan insanların şimdi de oralardan çıkmasına müsaade edilmiyor. Afrika’daki yoksulluğun, yolsuzluğun ve zayıf iktidarların sorumlusu Batı’dır. Geçen yıl yalnızca Akdeniz’de 2014’ten bu yana 20 binden fazla insan boğularak can verdi. Kara Afrika’nın Batı’dan alacağı maddi ve manevi alacak elbet bir gün bir şekilde kapanacaktır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan