Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2482.53
BIST 100
9494.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ekim 2022

Melhame-i Kübrâ veya Kıyâmet Savaşı!..-2

Yazımızın geçen haftaki bölümünün sonunda özetle şöyle demiştik: (Âhir zamanda Müslümanlar ile Rumlar yani Batılı Haçlılar ortak bir zafere imza atacaklar. Ancak daha sonra birbirleriyle savaşacaklar…) Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Kıyametten önce gerçekleşecek altı şeyi sayıyorum: Ölümüm, sonra Beytu’l-Makdis’in fethedilmesi, sonra aranızda koyunlar arasındaki salgın ölümleri andıran çokça ölümlerin olması, sonra malın oldukça artması, öyle ki bir kişiye yüz dinar dahi verilecek olsa yine razı olmaz. Sonra Arap evlerinden girmedik hiçbir ev bırakmayacak olan bir fitne, sonra sizler ile Ben-i Asfar (sarışın oğulları, Batılı Haçlılar) arasında bir antlaşma olacak. Onlar bu antlaşmayı bozacaklar. Onlar; her birisinin altında on iki bin asker bulunan seksen sancak altında (960,000 kişilik bir ordu ile) size saldıracaklardır.” (Buhari 3176)

“Sizler Rumlarla (Batılı Haçlılarla) güvenli bir barış yapacaksınız. Siz onlar birlikte, arkanızdan saldıran başka bir düşmanla savaşacaksınız. Zafer kazanıp, ganimet mallarını alarak savaştan sâlimen çıkacaksınız. Sonra savaştan dönüp de tepeleri bulunan bir Merc’e (geniş meraya) varacaksınız. Orada haçlılardan bir adam, haçı yukarı kaldırarak; “haç galip geldi,” diyecek! Müslümanlardan bir adam da kızarak, kalkıp o haçı kıracak. İşte o zaman Rumlar, aranızdaki barışı bozarak sizinle büyük bir savaş (Melhame-i Kübrâ) yapmak üzere toplanacaklardır.” (Ebu Davud 4292)

Konu ile alakalı başka bir hadis-i şerifte ise, şöyle buyurulmaktadır:

“Rumlar, (Halep yakınlarındaki) “A’mâk” ve “Dâbık” isimli yerlere inmedikçe kıyamet kopmaz. Onlara karşı Medine’den bir ordu çıkar. Bunlar o gün arz ehlinin en hayırlılarıdır. Bu ordunun askerleri savaşmak üzere saf saf düzen alınca, Rumlar: “Bizden esir edilenlerle aramızdan çekilin de onları öldürelim,” derler. Müslümanlar da: “Hayır, vallahi sizinle, kardeşlerimizin arasından çekilmeyiz,” derler. Bunun üzerine (müslümanlar) onlarla harp eder. Bu (müslüman)lardan üçte biri kaçar. Allah ebediyyen bunların tevbesini kabul etmez. Üçte biri katledilir, bunlar Allah indinde şehitlerin en faziletlileridir. Üçte biri de muzaffer olur. Bunlar ebediyen fitneye düşmezler. Savaşı kazanan üçte birlik ordu Konstantiniyye’yi (İstanbul’u yeniden) fetheder. (Fetihten sonra) bunlar, kılıçlarını zeytin ağacına asmış, ganimet taksim ederken, şeytan aralarında şöyle seslenir: “Mesih Deccal, sizin arkanızdan ailelerinize ulaştı!” Bunun üzerine, (yola) çıkarlar. Ancak bu haber yanlıştır. Şam’a geldiklerinde (gerçekten Deccal) çıkar. Bunlar savaş için hazırlık yapıp safları düzenlerken, namaz için kamet okunur. Derken (Allah’ın Peygamberi) İsa bin Meryem iner ve onlara gitmek ister. Allah’ın düşmanı (Deccâl), İsa’yı görünce, tıpkı tuzun suda erimesi gibi, erimeye başlar. Eğer bırakacak olsa, (kendi kendine) helak oluncaya kadar eriyecektir. Ancak Allah, O’nu, (İsa aleyhisselam) eliyle öldürür. Öyle ki (İsa aleyhisselam,) onlara; mızrağındaki (Deccal’in) kanını gösterir.” (Müslim 7278)

“Melhame-i Kübrâ (büyük savaş) gününde, Müslümanların Fustat’ı, (çadırı, komuta merkezi) Şam (bölgesinin) en hayırlı şehirlerinden olan Dimeşk adındaki şehir tarafında bulunan Guta’da olacaktır.” (Ebu Davud 4298)

İsa aleyhisselam indiğinde, Hazret-i Mehdi de çıkmış olacaktır. Hazret-i Mehdi’nin Adı, Muhammed, babasının adı Abdullah’tır. Resûlullah efendimizin soyundan yani Hazret-i Fâtıma radıyallahü anhânın evladındandır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Allahü Teâlâ, kıyamet kopmadan önce, ehl-i beytimden birini yaratır ki, ismi benim ismim gibi, babasının ismi, benim babamın ismi gibi olur. Ondan önce dünya zulümle doluyken, onun zamanında adaletle dolar.” (Ebu Davud)

“Medine halkından olan Mehdi, Mekke’ye gidecek. Mekke halkından bir kısmı O’na gelecek ve istemediği halde O’nu evinden çıkarıp O’na biat edeceklerdir.) (Ebu Davud)

“Eshab-ı Kehf, hazret-i Mehdi’nin yardımcıları olacak, İsa aleyhisselam da, bunun zamanında gökten inip Hazret-i Mehdi ile birlikte, Deccal ile savaşacaktır.” (İmam Süyuti)

Konuyla alakalı başka bir hadis-i şerif de şöyledir:

“Mehdi, tıpkı Zülkarneyn ve Süleyman aleyhisselam gibi bütün dünyaya hükmedecektir.” (Kitabü’l-Bürhan sh. 10 ve el-Kavlü’l-Muhtasar sh. 32)