Medreselerimizin Bazı Bilinmeyen Yönleri 3
Altı ay önceki bir medrese çalıştayımızda, medreseler konusunu enine boyuna masaya yatırmış ve faydalı bazı neticelere varmıştık. O karalar, peyderpey imkan dahilinde uygulanmaya çalışılmaktadır. Dün Anadolu platformunun benzeri bir çalıştayında idik. Burada konu sadece medreseler değildi ama katılımcıların çoğu medreseli ulema idi. Dolayısıyla konu da ağırlıklı olarak medreseler oldu. Medreseler ve ilim açısından oldukça çorak geçen onca yıllardan sonra bu gelişmeler, ümit vericiu2026
Burada sizlerle paylaştığım konular, özetle ve ana hatlarıyla medreselerimizin bazı farklılıkları idi. Detaylara girildiğinde daha nice farklılıklar mevcuttur. Ama tekrar edelim ki, bu farklılıkları gündeme getirmemizdeki gaye, başka medreselere karşı iftihar etmek gibi basit düşünceler değildir. Bilakis bunları var olan tüm medreselerle tecrübe paylaşımı ve medreselerde olması gereken gelişim ve değişimlere bir nebze olsun katkıda bulunmaktır. Kaldı ki biz de nice kardeş medreselerden değişik konularda istifade etmekteyiz.
Davet Ve Tebliğ Açısından
-
Medreselerimizde geçmişi ve bugünü bilen geleceğe yönelik plan ve hedefleri olan davetçiler yetiştirmek hedeflenmektedir
. Allah (cc) a hamdolsun ki bu konuda belli mesafeler de alınmıştır. -
Her talebe davetçilik provası konumundaki haftalık ders halkalarına dahildir. Bu konuda gereken seviyeye gelen öğrenciler; kendi ders halkalarını oluşturur veya onlara bir ders halkası teslim edilerek, davet ve eğitimcilik yetenekleri geliştirilir.
-
Medreselerimizde vakit namazlarının ardından kısa hatireler yaptırılarak talebelerin topluma hazırlanmaları sağlanır. Böylece talebeleri araştırmaya teşvik etmek, konuşma kabiliyetini geliştirmek, heyecanlarını atmak ve karşılıklı nasihatleşmeleri sağlanmış olmaktadır. Bu aynı zamanda hitabet, davet ve tebliğin de pratik bir uygulaması olmaktadır.
-
Bir zamanlar bizim okuduğumuz bazı medreselere Türkçe kitap, dergi ve gazete bile getirmek yasak idi. Bizim medreselerimizde ise özellikle Fıkh-ud dave olmak üzere gerekli konularda gereği kadar Türkçe kitaplar, İslami gazete ve dergiler de bulunmaktadır.
Nefis Tezkiyesi Ve Ruh Terbiyesi Açısından
-
Medreselerimizde Kur'an ve Sünnetin ruhuna uygun bir nefis tezkiyesi ve ruh terbiyesi programı uygulanmaktadır. Bunun için günübirlik:
-
Her sabah, sabah namazını müteakip, toplu olarak, Kur'an ve Sünnetten me'sur dua, zikirler yapılmaktadır. Öğrenci tatil vb. zamanlarda da bunu ferdi olarak uygulamakla görevlidir.
-
Dua ve zikir programını müteakip, duruma göre toplu veya ferdi, günlük Kur'ani virdin okunması.
-
Her akşam; yine toplu veya ferdi kardeşlik duasının okunması.
-
Haftada iki gün; Pazartesi ve Perşembe oruçlarının tutulması ve iki gün aynı zamanda teheccüde de kalkılması. Tabi başlangıç aşamasındaki öğrencilere haftada bir gün olarak uygulanmaktadır. Nefis tezkiyesi ve ruh terbiyesi, sadece medrese talebelerimiz değil. Davet ve eğitim çalışmalarımıza dahil olan tüm kardeşlerimize de uygulanmaktadır. Hangi meslek veya iş sınıfından olursa olsun. Çünkü nefis tezkiyesi ve ruh terbiyesi her davetçinin yol azığıdır. Sübhanekeu2026 Bihamdikeu2026 Esteğfirukeu2026