Meclis-i Nisa: Konya'da kadın çıkartması!
Konya-Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'nun misafirleri olarak Konya'daydık. Kalabalık bir grup gazeteci, aktivist, yazar kadının katıldığı "Meclis- Nisa" uluslar arası bir kadın inisiyatifi oluşturma amacıyla planlanmış başarılı bir organizasyon oldu.
Türkiyeli kadınların yanı sıra Sudanlı, Filistinli, Suriyeli, Tunuslu kadınların da kadın sorunlarını, İslamofobiyi masaya yatırdığı Meclis-i Nisa'ya Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan, Güldal Akşit de katıldı.
Meclis-i Nisa, sadece Türkiye'nin değil İslam dünyasının entelektüel kadınlarını bir araya getiren ve gelenekselleşmesi kuvvetle muhtemel bir dünya Müslüman kadınları platformuna hızla dönüşecek gibi görünüyor.
Meclis-i Nisa, bünyesine Avrupalı Müslüman kadınları da dahil ederek büyüyecek. Ayrıca sadece kadın meselesi değil dünya sorunlarına ilişkin her konuda tespit yapıp çözüm önerileri getirmeyi planlıyor.
Başkan Fatma Toru amaçlarını: "İslamofobi artık bir endüstri haline gelmiştir. Söz konusu önyargılarla hareket etmekle beraber gerçekleri perdelemek için de mücadele vermektedir. İnsanları İslam'dan soğutmak ve İslam'ın içini boşaltmak için çalışma yürüten endüstri, Müslümanları özellikle de inancını yaşayan kadınları ötekileştirmeyi kendisine ana hedef olarak almıştır. İslam'ın kadına verdi değeri, önemi ve misyonu görmezden gelen İslamofobi, ötekileştirmenin yanı sıra Müslüman kadınların hayatını zorlaştıracak, kamudan ve sosyal hayattan uzaklaştıracak yasakçı uygulamaların altına da imza atmaktadır.
İşte tüm bu olumsuzluklara karşı yeni bir söyle yeni bir eylem ve yeni bir yöntem belirtmek çağın koşullarında kaçınılmaz olmuştur. Bu soruna karşı öncelikle adınlar sorumluluk almalıdır. Kadınlar yüreklerini birleştirip ortak akıl ile hareket ederek ırkçı anlayışlara karşı birlikte mücadele etmelidir. İşte Meclis-i Nisa, dünyanın dört bir tarafında yaşayan Müslüman kadınların bir araya gelerek başlatacağı onurlu ve ilkeli mücadelenin adıdır. Bu mücadelenin eylemsel yol haritasını çizmek için Meram Belediyesi ev sahipliğinde imanı, izanı ve irfanı kuşanmış insanların diyarı Konya'dayız." Diyerek açıklıyor.
Oturum içeriklerinin: "İslam'da Kadın, Dünyanın Müslüman Kadına Bakışı, Tarih ve Medeniyet Ekseninde Müslüman Kadın, İslam Coğrafyasında Savaş ve Kadın, İslamofobi ve Medyada Müslüman Kadın, Aile ve Sosyal Yaşamda Müslüman Kadın Duruşu" başlıklarıyla belirlendiği Meclis-i Nisa'da konuyla ilgili dikkat çekici tespitler yapıldı.
Konuşmacılar; Adalet, kadın ve İslamofobi, İslami Hareketlerde kadının fonksiyonu, Medyada İslamofobi ekseninde algı operasyonları, büyüyen Türkiye'de kadının gelişimi, savaş, kadın ve inanç, AB'nin İslamofobi üzerinden Müslüman kadına bakışı, mülteci kadınların sorunları, aile ve toplumsal yaşamda kadının fonksiyonu, Ortadoğu'da yaşananların izdüşümü, Müslüman Türkiye vatandaşlarının Avrupa'da İslamofobi ile mücadelesi gibi önemli konularda sunumlar yaptılar.
Oturumlardaki en dikkat çeken öneri Gülden Sönmez'in, İslamofobi kavramının kullanılıp yaygınlaştırılmasına karşı çıkılarak bu şekilde İslam ile ilgili olumsuz bir duygu, algı oluşturulmasının önüne geçilmesi fikri oldu. Sönmez, İslamofobi kavramı kullanımına karşı gerekli suç duyurusunda bulunulup bu kavramın uluslar arası platformda bir nefret suçu kategorisine alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Organizasyon, gerek konu başlıklar gerekse katılımcıları ile Müslüman kadın dünyasında yeni bir entelektüel hareket olarak büyük bir boşluğu dolduracak gibi görünüyor. Müslüman kadının İslam'da kadın dışındaki konularda da var olmaya çalışması açısından büyük ve önemli bir adım; emek verenlere teşekkür ediyoruzu2026
Twitter.com/sabihadogann