Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Ocak 2023

​MEB'de sömestri tatili düzenlemesi yapılacak mı?

Zamanın ruhuna bağlı olarak her dönem kamuoyunda farklı konular gündeme gelir, tartışılır. Pandemi döneminde uzun soluklu okuldan uzak durmanın getirdiği rehavetten midir, tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçtan mıdır bilemiyorum ama son zamanlarda sömestri tatil süresinin uzatılmasına yönelik kamuoyunda bir tartışma yürütülüyor. Daha önceki süreçlerde farklı konular da kamuoyunun gündemine girdiği, tartışıldığı oluyordu. Bugüne dek eğitime dair yapılan neredeyse tüm tartışmaları yakından takip ettim. En son gündeme gelen ‘15 tatili’ diye adlandırılan sömestri tatiline dair süregelen tartışmaları ve yorumları takip ediyorum.

Mevcut düzende sömestri tatil süresinin 2 hafta ile sınırlı olduğunu biliyoruz. Henüz biz küçük iken, okula gittiğimiz ve ilkokul sıralarında oturduğumuz dönemlerde de durum aynı idi. Bundan yaklaşık 30 yıl öncesinden bahsediyorum. O günden bugüne eğitime dair birçok şey değişmesine rağmen sömestri tatil süresinde herhangi bir değişme olmayıp aynı kalması düşündürücü değil mi?

Gözlemlediğim kadarı ile gerek öğrenciler gerek ise öğretmenler bu sürenin kısa olduğunu düşünüyor. Tamamı olmazsa da kamuoyunda böyle düşünen ciddi bir kesim var. Baktığınızda haksız da değiller. Çalışmak yorulmak kadar dinlenmek de insanın en doğal hakkı. Bireyin hem motivasyonunu hem de verimini arttırır. Sömestri tatili kısa olması nedeni ile çoğu öğretmen çalıştığı şehirden ayrılıp tatile çıkamıyor. Gerek ekonomik nedenlerle gerek ise tatil süresinin kısa olması nedeni ile çalıştığı ilden ayrılıp memlekete gidemeyen, sıla-yı rahimde bulunamayan öğretmenler de var. Kendi gelişimi için kültürel gezilere katılarak yurtdışı seyahatlerde bulunmak isteyen öğretmenler için de bu süre kısa. Oturduğu evi, semti, mahalleyi değiştirmek isteyen öğretmen için de adaptasyon süresi ve taşınma, yerleşme süresi bağlamında kısa.

Bazen teori ile pratik birbirini tutmayabilir. Evdeki hesabın çarşıya uymaması bundandır. Bu eğitim sistemimiz, öğrenci ve öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşulları için de geçerli. Planladıkları ile uyguladıkları aynı olmayabilir.

Yaz ayları öğrenciler için 3 ay öğretmenler için ise 2 ay gibi bir süre. Bu süre oldukça fazla olup öğrenciyi de öğretmeni de okuldan oldukça fazla uzak tutmuş oluyor. Bunun aksine ise, sömestri tatili çok daha kısa. Yaz tatili süresi kısaltılarak sömestri tatili süresi ise uzatılarak her iki dönem arasındaki denge sağlanamaz mı? Böyle bir değişim beraberinde sıkıntılar mı doğurur yoksa eğitim paydaşları için daha mı iyi olur, sonuçların ne getireceğini bilemiyorum ama gözlemlerim sürenin uzatılması eğitime olumlu katkılar sağlayacağı yönünde. Tatil süresinin dengeli olması halinde öğrencilerin de öğretmenlerin de okula daha büyük bir özlem ile gelerek, eğitime çok daha verimli bir şekilde döneceklerini düşünenlerdenim.

En azından pratik olarak birkaç ilde denense ve sonuçları gözlemlense belki sömestri tatilini daha da uzatacak belki de doğru olanı yapıyoruz diye aynı şekilde yola devam edeceğiz. MEB’in bazı konularda öğretmenlerden dönüt alarak yoluna devam ettiğini biliyoruz. Gerek çalıştaylar gerek konferans ve buluşmalar gerek ise anketler aracılığı ile bunu sağlıyor. Sömestri tatili konusunda da öğretmenlerin sesine kulak verip ne düşündüklerini ölçebilir. Doğrusu nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyorum. Yaşadığımız dijital dünyada, böyle bir anketi uygulayarak öğretmenlerden dönüt alması MEB için oldukça kolay. Uygulanmazsa bile öğretmenlerin bu konuda ne düşündüğü bile tek başına merak konusu olabilir.

Sömestri tatil süresinin değiştirilmesi radikal bir karar olarak görülebilir ama uygulamada çok doğru sonuçlar doğuracağına olan inancımı paylaşmak isterim. Bakalım son süreç, özellikle Sayın Mahmut ÖZER döneminde meslek liselerinden köy okullarına değin birçok doğru adıma imza atan MEB, seçimler öncesi bu yönde radikal bir karara imza atar mı?
Bekleyip göreceğiz.