Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2434.63
BIST 100
9883.93
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Temmuz 2021

MEB, FETÖ konusunda neler yaptı?

Eğitim camiası dışında olanların merak edip konu üzerinde tartıştığı ve çoğu zaman bizlerin de muhatap kaldığı sorular şunlar: MEB camiası içerisinde hâla kendini gizleyen FETÖ’cüler var mıdır? Varlıkları devam ediyor ise, zamanla bunlar ilerleyip kendilerine yeni bir alan açmaları ve sinsice örgütlenmeleri söz konusu olabilir mi? MEB bu konuda bir çalışma başlatmış mı, bilginiz var mı? Ya da MEB bu konuda neler yapıyor ve neden kamuoyu ile paylaşmıyor?

Bu sorular çok haklı ve yerinde endişeleri, kaygıları, tedirginlikleri barındırıyor. Nitekim bizler de kimi zaman yazdığımız yazılar ile MEB yetkililerine bu kaygılarımızı dile getirdik ve dikkat edilmesi gereken hususları kaleme aldık. Her ne kadar ciddi anlamda basına yansımasa da bu tür soruların gündeme getiriliyor olması ve hatta eğitimcilerin kendi aralarında kimi zaman müzakere ediyor olmaları anlaşılabilir bir durum.

Şimdi gelelim yukarıda yazdığımız merak edilen ve bize yöneltilen soruların cevaplarına:

Öncelikle şunu belirteyim ki; MEB ilk günden bugüne dek ciddi ve sıkı bir çalışma yürütmekte. Bu süreç içerisinde gereken ne ise kimsenin gözyaşına bakmadan gerekeni yaptı, yapıyor. Sadece kamuoyuna ve basına yansımasını, görünür hale gelmesini istemedi. Bunun birkaç nedeni olmakla birlikte kuvvetle muhtemeldir ki FETÖ, kendinin deşifre edildiğini bilmesi, farkına varması, sinsi bir yapılanma olması nedeni ile kendine yeni maskeler, yeni kılıflar üretmesi veya kendine yeni metotlar geliştirmesi gibi konuların önüne geçmek… Muhtemel bir diğer nedeni ise, mümkün olduğu kadar, FETÖ’ye dair sempati besleyen, yardım veya yataklık eden, irtibatlı veya iltisaklı kimseler var ise, MEB camiası içerisinde kalmaması adına yani yüzde 100 bir temizlik sağlanması adına bu çalışma görünür kılınmadı, perde arkasında olması gerektiği kadar titizlikle ve üstün başarı ile yürütüldü. Büyük sonuçlar elde edildi. MEB, tarih boyunca belki de en saf en temiz halini yaşıyor FETÖ konusunda… FETÖ’den o kadar uzak ve FETÖ’ye karşı o kadar tepkili bir duruşa sahip ki, FETÖ’ye dair hiçbir kırıntının camia içerisinde kalmadığını gönül rahatlığı ile söylemek mümkün.

15 Temmuz sonrası eğitimciler birbirlerine “Acaba bu da FETÖ’cü olabilir mi?” gibi temkinle ve güvensizlikle yaklaşır iken gelinen noktada, günümüzde, Bakanlığın duruşu sonucu oluşan bir başarı mı, tabandaki eğitimcilerin kenetlenmesi sonucu oluşan bir başarı mı bilemiyorum ama böyle bir güvensizliğin kalmadığını, eğitimcilerin birbirlerine çok yüksek bir güven duygusu beslediklerini söylemek mümkün ve sevindirici. 15 Temmuz gibi dehşet bir geceyi yaşamış bir eğitim toplumunun böyle bir güvensizliği bertaraf etmesi psikolojik olarak FETÖ’nün eğitim içindeki oyununu bozduğunu söyleyebiliriz.

Yetkililer ve öncü kadrolar şunun bilince ve farkında: Devletin bekası ne denli önemli ise, eğitim sisteminin bilumum terör örgütlerinden arındırılması da o denli önemli. Çünkü terör örgütlerinin yerleşmeye, güçlenmeye ve kendine alan açmaya ilkin ‘eğitim sisteminden’ başladığını biliyoruz ve bu nedenle hiçbir terör örgütüne asla müsaade edilmiyor. En basitinden müfredat, başta FETÖ ve PKK olmak üzere tüm terör örgütlerinden arındırıldı; terör örgütlerinin kullandığı veya bu terör örgütlerini anımsatan jargonlar bir program aracılığı ile tespit edilip gerek kitabın tamamı gerek ise ilgili kısım veya bölümler müfredattan çıkarıldı; saf, temiz ve çocuklarımızın zihinlerini bulandırmayan bir müfredat oluşturuldu. Onlarca çalışma yürütüldü. Halen temkinli olmak amacıyla farklı yeni çalışmalar yürütülüyor.

MEB bir yandan FETÖ vb terör örgütleri ile mücadele eder iken diğer taraftan MEB’i veya çalışmalarını hedef haline getirmeye çalışan bazı medya mensupların oluşturmaya çalıştıkları algıyı düzeltmeye çalışıyor; içimizde MEB’in enerjisini tüketmeye çalışan gazetecilerin, yazarların ve belki de siyasetçilerin var oluşu üzücü… FETÖ kadar olmasa da bunlar da eğitim sistemimize ciddi anlamda zarar veriyor. MEB, FETÖ ile mi mücadele edecek bunlarla mı uğraşacak, kaç parçaya bölünüp mücadele edecek hangi birine yetişecek, takdiri kamuoyuna ve siz değerli okurlarımın vicdanına bırakıyorum...