Dolar (USD)
33.98
Euro (EUR)
37.61
Gram Altın
2728.37
BIST 100
9771.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Haziran 2024

​Mavera Vakfı'ndan "İradeni Kuşan, Umudu Yeşert"

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı “iradeni kullan, umudu yeşert!” temasıyla üniversitede okuyan gençlerimize çağrıda bulundu. 2018 yılında Kudüs, 2019’da Küresel Barış ve Adalet, 2020’de Fıtratın Çağrısı, 2021’de İyilik Ben’de Başlar, 2022’de Sözümüz Var!, 2023’te ‘Öz’ünü Bil, Özgür Ol! felsefesini merkez alan ve deneme dalında başarılı eserlerin doğmasına vesile olan Mavera, bu defa “İradeni Kuşan, Umudu Yeşert!” diyerek genç idraklerin sözünü, düşünü, düşüncesini harekete geçirdi. Bu seneki yarışmada denemenin yanı sıra hikâye ve şiir türlerine de yer verildi.

Bu yıl yedincisi icra edilen yarışmanın deneme jüri üyesi olmam teklif edildiğinde büyük bir heyecan duydum. Zira yolculuk ederken öğrenme bilincine bir de dünya hayatımızın hemen bütününü yönlendirme kudretini elinde tutan “irade” ve “umut” gibi iki dev kavram üzerine yazılan pek çok metinle karşılaşma güzelliği eklenecekti. Yazıların, yarınların sanatkârları elinde şekilleneceğini bilmek, iyiye hakkını teslim çabasına girmekse apayrı bir kıymetti. Hemen şuraya gerek vakfa ismimizi öneren ve gerekse süreç boyunca deneme jürisindeki hocalarımızla etkileşim içinde olmamızı sağlayarak yol gösterici bir rol üstlenen Dr. Müjdat Uluçam’a teşekkürümü iliştireceğim. Zira okuma çeşitliliğini, dikkatini, yerinde eleştirilerini ve motive edici tutumunu takip ettiğim bu güzel insanın organizasyondaki emeği çok büyüktü. Bu vesileyle tanımaktan onur duyduğum Mavera mütevelli heyeti başkanı Mehmet Koca ve yönetim kurulu başkanı Mustafa Kara’nın gayretlerine şahitlik etmek de aynı ölçüde değerliydi. Deneme alanında bambaşka perspektiflerin, dokunuş ve sezgilerin yazındaki temsili olan Dr. Alim Kahraman, Fahri Tuna, Gökhan Özcan, Dr. Kurtuluş Öztürk, Mustafa Uçurum, Dr. Müjdat Uluçam, Prof. Dr. Vildan Coşkun hocalarımızla aynı zemine yer almak özel bir tecrübeydi.

20 Mayıs Perşembe Mavera Vakfında, samimi bir atmosfer içerisinde vakfın mütevelli heyeti, yönetim kurulu başkanları ve gönül elçileri, jüri üyeleri, ödüle uygun bulunan genç kardeşlerimizle birlikte yemek yedik. Daha sonra Bağlarbaşı Kongre Merkezi’nde ikram ve ödül töreni gerçekleştirildi. Güzel sesler, güzel sözler, güzel renkler, güzel yüzlerle hemhal olunan ikram faslında Mavera TV için kısa pasajlar çekildi, salonun samimi bir köşesinde öğrencilerin ve jüri üyelerinin duyguları ağırlandı. Eski Denizli valisinin, Üsküdar kaymakamı ve Üsküdar milli eğitim müdürünün, Haliç Üniversitesi rektörünün, Sivil toplum kuruluşları yönetici ve üyelerinin, Mavera temsilcilerinin, yurdun dört bir yanından gelen ve yarının büyük edebiyatçıları olan öğrencilerin yanında kıymetli edebiyatçıları da ortamda görmüş olduk. İnsanların görmeden birbirleri hakkında kanaat sahibi olabileceğine, büyük hislerin doğması için uzun birlikteliklerin gerekmeyeceğine, kalp ve kalemin somut görüntüden daha fazla etki taşıdığına inananlardanım. Salonda özellikle Bir Nokta edebiyat dergisinden tanıdığım, görmeden bildiğim Süleyman Çelik, Adnan Berber ve zarif, samimi hanımefendim Yasemin Kuloğlu ile karşılaşmak güzel bir detaydı. Ayrıca bu kısacık zaman diliminde şiir jürisindeki hocalarımızdan Hüseyin Akın, Serap Kadıoğlu ve Şakir Kurtulmuş’un sözüne matuf kılınmak gurur vericiydi. Değerli büyüklerim Fahri Tuna ve Mustafa Uçurum’un refakatleri ise anlamlı, bir o kadar öğreticiydi.

Bağlarbaşı Kongre Merkezi büyük bir katılım ve coşkuyla karşıladı bizleri. Hakkı Demir Anadolu Lisesi öğrencilerinin eski İstanbul’dan kopan güzel musiki sunumlarının ardından söz alan yürütme kurulu başkanı Sedat Ayyıldız denemede kız kardeşlerimizin üstünlüğünü, şiir ve hikâyenin Mavera yarışmasına katılmasıyla erkek öğrencilerin de sahneye çıktığını, yürütme kurulunun konu seçimini, değerlendirme kurulunun belirlenmesini, bu yıl Almanya ve İtalya da dâhil 172 farklı üniversiteden yazı geldiğini hülasa süreci arz etti.

Mavera sinevizyon gösterisi ile katılımcılara duygu dolu anlar yaşatıldı.

Salonu selamlayan Mavera yönetim kurulu başkanı Mustafa Kara küresel emperyalizmin ve günümüz gençlerinin itibarsızlaştırılmasını eleştirirken “iradeni kuşan umudu yeşert” temasının önemini vurguladı. Vakfın uzaktan eğitimde ciddi bir ilerleme kaydettiğini, Ocak-Mayıs arasında on bini aşkın gençle faaliyet yürüttüklerini, atölyeler ve yaz okulları düzenlediklerini; “iyiliğin estetik hâli Mavera sanat” sloganıyla İstanbul ve Üsküdar’da oturan çocuklar için resim, hat, ebru, musiki atölyelerinde yüz yüze eğitim gerçekleştirildiğini, yapılan bağışlarla devamlılığın sağlanabildiğini, vakfın yeni oluşumlarla yeni projelere imza attığını kapsamlı bir şekilde anlattı. Vakfın yeni evli çiftlere borç vermesi gerçekleştirilen hizmetlerin akılda kalan bir parçasıydı.

Mavera Mütevelli heyeti başkanı Mehmet Koca ise yarışmanın destekçilerine ve katılımcılara ayrı ayrı teşekkür etti. 12 sene önce kurulan platformun temel gayesini “Mensubu olduğumuz ümmetin ve milletimizin dertlerine günümüz nispetinde çareler aramak” olarak özetlerken, meselelerin konuşulup tartışıldığı bir platforma ev sahipliği yapmayı hedefleri arasında belirtti. Müslüman dünyanın içinde bulunduğu ahvalin ferde yaşattığı travmayı “kendimize ait bir hikâye kurmayı beceremiyoruz” söylemiyle izah etti. Sosyal bilimcilere duyulan ihtiyaç, zamanın gerisinde kalmama, doğru olanı söylemekte ısrar ve yaşadığı çağa öneriler bulmanın yolunun umut ve irade gücünde aranması konuşmanın hülasasını teşkil etti.

Selamlama ve açılış konuşmalarından sonra ülkenin dört bir yanından gelen canım gençlere ödülleri takdim edildi. Çok sayıda mansiyon ödülünün de verildiği törende şiir dalında birinci olan Osman Cemal Kızılaslan ödülünü Eski Denizli Valisi Hasan Karahan ve Mavera Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Koca’dan aldı. İkinciliğine hak kazanan Seferi Özgenç’e Üsküdar Kaymakamı Âdem Yazıcı ve Mavera Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kara eşlik etti. Üçüncü Murat Türkcan’a ödülünü Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Semih Durmuş takdim etti. Hikâye dalında birinci olan Mehmet Emirhan Görgülü’ye ödülünü Mehmet Koca, ikinciliğe hak kazanan Dilruba Yıldız’a Mustafa Kara ve üçüncü olan Serhat Uysal’a İstanbul Aile Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sami Yılmaz verdi. Deneme dalında birinci olan Yunus Emre Yaşar’a ödülünü Haliç Üniversitesi Rektörü Nihat İnanç, ikinci İrem Özdemir’e HAKAMER Başkanı Prof. Dr. Abdülhamid Birışık ve üçüncü Neslihan Demir’e İlke İlim, Kültür Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sait Öner takdim etti.

Mavera Vakfında ödül alan öğrencilerimizin yazı atölyelerinde ağırlanacağından ve eserlerinin kitaplaştırılacağından duyduğumuz mutluluğu da yazımıza ekleyelim ve bu özverinin devamını dileyerek her şey için teşekkür edelim.

Selam ile.