Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2498.73
BIST 100
9460.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Nisan 2020

Maske İçin Birbirlerine Düştüler

Koronavirüs dünyayı kasıp kavururken, ülkeleri de birbirine düşürdü. Ülkeler arasında maskeleri ele geçirme savaşı yaşanırken, son olarak Çekya ile İtalya arasında yaşanan maske krizi gündeme damgasını vurmuştu. şimdi ise ABD ile Almanya, Kanada, Brezilya ve Fransa arasında tıbbi malzeme savaşı başladı. ABD’nin bu ülkelerin sipariş ettiği malzemelere yolda el koyma vakaları artarken ABD’ye yönelik sert suçlamalar geldi. ABD ise suçlamaların hiçbirini kabul etmezken uyarıları da dikkate almadı.

Almanya maskeleri istiyor

Koronavirüsün dünya geneline yayılması nedeniyle şimdilerde birçok ülke maske, tıbbi solunum cihazı ve dezenfektan sıkıntısı çekiyor. Özellikle maske kullanımında büyük artış gözlenirken, maskeleri sırf sağlıkçılar değil, halk da satın almak istiyor.

Yakın zamanda Çin’e maske siparişi veren Almanya, ABD’nin ele geçirme hamlesi ile şaşırdı kaldı. Alman Sağlık Bakanlığı, Çin'deki bir şirkete doktorlar ve hastane çalışanları için sipariş verdiği N95,FFP2 ve FFP3 maskelerini beklerken adeta şok geçirdi. Alınan bilgiye göre ABD, Almanya'nın Çin'den ısmarladığı maskelere yolda el koyarken tıbbi malzemelerin tümünü kendisine aldı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn pazarda ciddi bir maske savaşı olduğunu söylerken "Tüm dünya maske peşinde. Maskeler altın değerinde" diyerek ABD’ye açıktan göndermede bulundu. Koronavirüsten dolayı maske ve koruma elbisesi malzemeleri tedarik etmekte çok büyük sıkıntı çeken Almanya'nın maskelerini geri almak için birçok yola başvurduğu belirtiliyor.

Herkes maske peşinde

AB üyesi olan Çekya geçtiğimiz günlerde Çin'in İtalya'ya gönderdiği ve Losovice kentinde sevk için bekleyen 110 bin maske ve tıbbi malzemeye el koymuştu, iki ülke arasındaki kriz Çekya'nın İtalya'ya aynı miktarda maske göndereceği sözünü vermesiyle çözülmüştü. Bir benzeri ise Tunus ile İtalya hattında yaşandı. Tunus İtalya’nın Tunus'a ait tıbbi malzemelere el koyduğunu belirtti. Anlayacağınız tüm dünyada maskelerden dolayı ortalık karıştı.

Brezilya ise tıbbi siparişlerinin ABD tarafından alındığını öne sürdü. Buna göre, Brezilya'nın Çin’e vermiş olduğu tıbbi elbise siparişi Brezilya’ya ulaşmadan ABD’ye yönlendirildi. Yani kısacası dünyada bir tıbbi ekipman savaşı başlamış durumda. Ayrıca yabancı basında yer alan haberlere göre ABD’li maske tedarikçileri Çin’den Fransa’ya gitmesi planlanan ve içinde çok sayıda tıbbi maske bulunan kargo için yüksek paralar ödedi ve maskeleri aldı... Dünyadaki maske sıkıntısı daha sürecek gibi görünüyor…

Ülkelerde ihracat yasağı

Pek çok ülkede tıbbi ekipman eksikliği olduğu belirtiliyor. Bununla beraber hükümetler sağlık ekipmanları ve tıbbi ürünlere ihracat yasağı getirdi. Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı ise gün geçtikçe artarken bazı ülkeler maske ve tıbbi ekipman peşine düştü.

ABD kabul etmiyor

Yabancı basında yer alan haberlere göre son olay ABD ve Fransa arasında yaşandı. ABD’li maske tedarikçileri Çin’den Fransa’ya gönderilmesi planlanan çok sayıda maskeye ciddi paralar ödeyerek maske dolu kargoları ABD’ye götürdü. Neye ugradığını şaşıran Fransızlar ülkelerine gönderilmesi beklenen maskelerin Şanghay Havalimanı’nda bekletildiği esnada ABD’li yetkililer tarafından Fransa’nın üç katı para ödeyerek maskeleri ABD'ye gönderdi. Suçlamaları tümüyle rededen ABD ise Çin’den Fransa için sipariş edilmiş tek bir maske bile almadığını iddia etti. Görünen o ki ABD Koronavirüsle öyle zor duruma girdi ki, artık silah savaşlarının yanında şimdide dünyada tıbbi ekipman savaşını başlattı.