Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Kasım 2018

Mardin ve yerel seçimler

Dinlerin ve dillerin şehri Mardin.
Farklılıkların zenginlik olduğunu Mardin’den daha güzel sergileyen bir şehir bulamazsınız. Burada dini, mezhebi, etnik farklılıkların her rengini bulmak mümkün.
MSP’nin kalesi idi Mardin, sonra Refah Partisi’nin ve en son AK Parti’nin kalesi idi. Lakin ne olduysa kale ”içerden” düştü.
Diyarbakır için yazdıklarımız Mardin için de geçerli; “neden ve niçinler” burada da araştırılıp soruşturulmamış. Üstelik geçmişte Mardin’in demografik yapısına, manevi atmosferine, ekonomik gerçekliğine dikkat edilmemiş.
Siyasette reel-politik göz ardı edilemez, lakin siyasetin reel politik kaygılarla sınırlan(dırıl)ması nitelik ve nicelik olarak büyük kayıplara sebebiyet verir. Geçmişte Mardin’de siyaset biraz reel politik ağırlıklı yürütülünce ilişkiler siyaseti ilkeler siyasetine baskın çıkmış ve bu durum AK Parti’ye kaybettirmişti.
Mardinliler kayyum öncesi belediyecilikten bir hayır görmemişti. 1 Kasım 2016 itibariyle Mardin hizmet gördü. Vali Mustafa Yaman devletin bütün imkânlarını Mardin ve Mardinliler için seferber etti. Diyarbakır’da olduğu gibi Mardin’de de vatandaşlar belediyeciliğin ne demek olduğunu anladı.
Peki, son 5 seçimde Mardin’de durum nasıldı?
Diyarbakır’da olduğu gibi burada da hizmete göre değil, ideolojik kaygılara bağlı olarak oy kullanılmış. Mardinlilerin büyük bir kısmı, “Belediye farklı, belediye seçimlerinde hizmet edenlere oy vereceğiz” dese de bunun orana ne kadar yansıyacağını ancak seçim akşamı görebiliriz.
Mardin’de Türk, Kürt, Arap ağırlıklı bir sosyoloji mevcut. Kızıltepe ve Nusaybin Mardin seçmeninden daha fazla seçmene sahip ve seçim sonuçlarına direkt etki eden iki ilçe. Burada Kürt-Arap dengesinin gözetilmesi şart.
Mardin’de de aşiretlerin tavrı önemli. Geçmişten günümüze varlığını sürdüren, insanlara zulmetmeyen, şehrin huzur ve barışına katkısı olan saygın aşiretler arasında sağlanacak denge seçimlere ciddi manada etki edecektir. AK Parti bu aşiretlerin ortak aday etrafında kenetlenmelerini sağlayabilir ise Büyükşehir Belediye seçimlerinin kaderi değişebilir.
Ancak;
İlçe belediye başkanları belirlenirken, Meclis üyelikleri belirlenirken oy potansiyeli, liyakat dikkate alınmaz ise bütün çaba heba edilir. Zaten kısır siyasi çekişmelerin bunalttığı Mardinliler bu seçimde liyakat ve hakkaniyete dayalı tercihler görmez ise sonuç daha kötü olabilir.
Görüştüğümüz Mardinliler “AK Parti bütün ilçelerde seçimi kazanacak adaylarla ve meclis üyeleri ile seçime girecek olursa taşranın vereceği oylar tahminleri altüst edebilir” diyorlar ve devamında “Ancak Büyükşehir Adayı hepsinden önemli. Büyükşehir Adayı süreci domine edebilecek biri, yani Mardinlileri kenetleyebilecek biri olmalı” diyorlar. Kim diye sorduğumuzda:
-Mustafa Yaman,
-Orhan Miroğlu,
-Süleyman Çelik,
-Vecdi Karaman gibi isimler ön plana çıktı.
İl Başkanının görevden alınmasından sonra Mardinlilerle yeniden konuştuk. Mardinliler -istisnalar hariç- parti teşkilatlarının halka yönelik faaliyetlerinin çok yetersiz olduğunu, ev ev gezen, köy köy ziyaretler düzenleyen HDP’lilerin çok gerisinde kaldığını söylüyorlar.
Hemşehrilerini kucaklayan bir teşkilatın bir an önce kurulmasını ve çalışmalara başlamasını bekliyor Mardinliler. Bu il başkanı atamasının belediye seçimlerini kazanma ya da kaybetmede önemli bir gösterge olacağını vurgulayan Mardinliler, “İnsani yönü gelişkin, sevecen, sıcak kanlı, yüzü gülen ve gerektiğinde kararlılığını sergileyebilen bir başkan istiyoruz” diyorlar.
Bizce de İl Başkanı tercihi seçimlerin kaderine etki edecek. Kanaatim odur ki, Ak Parti Genel Merkez’i bu konuda geniş kesimleri kucaklayabilecek bir başkanı hem de bu yazı yayınlanmadan önce atayacaktır.
Bundan sonraki yazımızda genel değerlendirmemizi yazacağız inşaallah.