Dolar (USD)
34.26
Euro (EUR)
37.05
Gram Altın
3004.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Ekim 2024

Mardin Uluslararası Film Festivali



Yazar & Sinema ve Müzik Yapımcısı Zeki Sincar ile Mardin Uluslararası Film Festivali üzerine söyleşi gerçekleştirdik.


Neden Mardin’de festival düşündünüz?

Mardin'de düzenlenen "2. Uluslararası Film Festivali" başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mezopotamya Sinemacılar Kültür Tanıtım Derneğince düzenlenen festivalin açılışı, Atatürk Kültür Merkezi'nde törenle yapıldı.

Sunuculuğunu oyuncu Wilma Elles'in yaptığı törende konuşan festival başkanı Zeki Sincar, bir yandan Mardin'in tanıtımını yaptıklarını bir yandan da gençleri sanatçılarla buluşturduklarını belirtti.

Sincar, gençleri sinemaya yönlendirmek istediklerini ifade ederek, "Daha çok film çekilsin daha çok yönetmenimiz çıksın istiyoruz. Birçok ünlü Mardin'e geliyor, fakat halkla buluşamıyor. Biz halkla buluşturmak istiyoruz. Mardinliyim ve Mardin'e hizmet etmek istiyorum. Bu kente bir borcum olduğunu düşünüyorum." dedi.

Festival kapsamında kısa film yarışması da düzenlediklerini anlatan Sincar, 670'e yakın kısa film başvurusu yapıldığını aktardı.



İlk sene festivale katılan sanatçılardan bahsetsek?

Wilma Elles, Arzu Yanardağ, Burak Sarımola, Yaşar Kutbay, Sefa Zengin, Nuri Alço, Adnan Koç, Erkan Kolçak gibi ünlü isimler yer aldı.

Festivalin finale kalan filmleri ise ünlü yönetmen Alper Mestçi’in Jüri Başkanlığı ile sahiplerini buldu.


Peki ikinci festivalinize katılan sanatçılar kimlerdi?

Festivalde Ali Sürmeli, Burçin Bildik, Şahin Kendirci, Metin Yıldız, , Adnan Koç, Sultan Sarohan, Çiğdem Tunç, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, , Burak Tamdoğan ve Murat Tatlı gibi ünlü isimler de yer aldı. Jüride ise ünlü yönetmen Alper Mestçi, Tümay Özokur, İlker Savaşkurt, Buğra Kekik Mezopotamya kültür derneği başkanı adem sincar bulundu.

Festivalin onursal başkanı ise Orhan Miroğlu olmuştur.


ZEKİ SİNCAR KİMDİR?
Yazar & Sinema ve Müzik Yapımcısı
1981 Yılında Mardin’de doğdu. Evli 3 Çocuğu var.Mezopotamya coğrafyasının tüm kültür zenginliklerinin barındığı Mardin’den aldığı ilhamlar ve çoklu kültür’de yaşamış olduğu deneyimler ile çocuk yaştan beri sanat’a ve sanatçı’ya özel bir duygu barındırarak yetişmiştir.
Eğitim hayatının yanında ticaret hayatını da entegre ederek yaşayan Zeki Sincar sosyal alanda gerçekleştirdiği aktif duruşlarla çok genç yaşta ülke genelinde geniş bir kitle tarafından tanınmıştır. Özellikle pandemi başlangıcıyla ağır darbe yiyen sinema ve müzik sektörüne derin soluk kazandıran ve en riskli süreçte sanat’ın yeniden hayat bulmasına yönelik yaptığı yatırımlar ve projeler sanat ve sektör camiası tarafndan minnetle karşılanmış ve uluslararası arenadan aldığı ödüller ile Türkiye’de Sanat’ın yeniden can bulmuş haline nefes veren önemli mimarlar arasında yer almıştır.
Sadece sanat çalışmalarının üreticiliğine değil, sanat ahlakının korunması ve yaygınlaştırılması konularında da önemli sosyal projelere imza atan Zeki Sincar 2022 yılına KİRVE isimli kitap yazarak girmekte ve Kirve’lik olgusunun tüm kültürel yapısını gün ışığına çıkararak önemli bir kültürel esere daha imza atmıştır.Son Olarak Mardin’de ikincisi Düzenlenen Mardin Uluslarası Film Festivalininde Kurucu Başkanlığını Yürütmektedir

SİNEMA FİLMLERİ :
Bahtsız Bedri
Ceberruh
7 Yedi
İntikam oyunları.
Silüet
İllegal aşk
Ammon



BELGESELLER
Kirve
Buhur Suyu

YAZDIĞI KİTAPLAR. Kirve.
İntikam oyunları ALDIĞI ÖDÜLLER
Lafa
Orinos
Tokyo Film Awards
Florance Film Awards
Andromeda Film Awards
İstanbul Awards
Top İndia Film Awards
Foça film festivali
Prisma film festivali.
Rome film festivali
Kalakiri film festivali
World film carnival
Golden Wheat awards

JÜRİ ÜYESİ OLDUĞU FESTİVALLER
Gladyatör Film Awards
Andromeda Film Awards
Siirt film festivali
FESTİVAL KURUCU BAŞKANI
Mardin Uluslararası Film Festivali
 
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme