Mali Müşavirlerin ve muhasebecilerin sesini duyun
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon düzeltmesi' kararına muhasebeciler ve mali müşavirler tepki gösteriyor. Birçok ilde basın açıklamaları yapıyorlar. Her platformda seslerini duyurmak için büyük gayret gösteriyorlar.
Mesele şu,
Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 563) Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini belirtti.
Söz konusu düzenleme, enflasyon düzeltmesi yapılması gereken 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde, enflasyon düzeltmesi yapma yükümlülüğü bulunan mükelleflerden 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL'nin altında olanlar tarafından enflasyon düzeltmesi yapılmamasına yönelik bir düzenleme.
Bakan Şimşek yaptığı açıklamada, iş dünyası ile yapılan toplantılarda meslek kuruluşlarınca 2023 yılsonunda mutlaka enflasyon düzeltmesi yapılmasını ve 2024 yılında da devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Yapılan istişareler sonrasında da Bakanlık olarak gerekli düzenlemeleri yaptık” dedi.
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulandığı takdirde özellikle küçük işletmeler açısından vergi adaletsizliğine yol açacağını ve yatırım yapan işletmeler açısında da adaletsizlik oluşturacağına dikkat çekiyor.
Anlayacağınız tüm uyarılara rağmen Maliye Bakanlığı uygulamada ısrarcı davranıyor. İşin hazin tarafı 17 Ağustos olan beyanname verme süresi son kez denilerek 27 Ağustos‘a ardında da 6 Eylül tarihine uzatılıyor.
Hal böyle olunca mali müşavirler bir ay boyunca gece gündüz demeden çalışarak 1 milyondan fazla beyanname veriyor.
Sonra da Mehmet Şimşek çıkıp, enflasyon muhasebesinin kaldırılması gerektiği yönünde tekrar bir düzeltme beyannamesi istiyor. Bu durumda da muhasebeciler geçişi vergi beyannamesi verdiği için tekrardan düzeltme yapmak durumunda kalacaklar.
Şimdi çıkın işin içinden.
Bu insanlar isyan etmesin de ne yapsın?
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaoğlu haklı olarak idarenin son anda yaptığı bu değişiklikleri onca verilen emeğin hiçe sayılması olarak nitelendiriyor. Ve bu durum meslek camiasında derin bir güvensizliğe de yol açıyor.
Düşünün meslek mensuplarının gecesine gündüzüne katarak, büyük fedakârlıklarla ve emekle hazırladıkları beyannameler bir anda geçersiz kılınıyor ve yeniden düzenlenmesi isteniyor.
Böylesine saçma bir durum, bu insanların mesleki onurlarını zedelemek anlamına gelmiyor mu?
Mali müşavirler ve muhasebeciler, bu tebliğin yürürlüğünün durdurulmasını istiyor. Ve bu yanlış giderilene kadar da hiçbir beyannamenin düzeltilmeyeceğini ifade ediyorlar. Çünkü hata yapmadıklarını düşünüyorlar.
Sanırım sorun mahkemeye taşınmış durumda.
Maliye Bakanlığı neden böyle son dakika değişiklikleriyle binlerce insanı mağdur durumuna sokuyor anlamış değilim.
Bu insanlar aylardır emek harcamış, kimileri sağlığını yitirmiş, kimileri de hasta halinde sorumluluğunu yerine getirmiş. İşini yapan bu insanları cezalandırmak da neyin nesidir?
Neden bu insanlar karar alma süreçlerine dahil edilmiyor ki?
Ve haftalardır ülkenin hemen her ilinde eylem yapıyorlar ve basın açıklamalarıyla dertlerini dile getiriyorlar.
Neden bu insanların dertleriyle ilgilenilmiyor?
Oysa enflasyon düzeltmesi ile binlerce küçük ve orta ölçekli işletmenin çok ciddi sorunlar yaşayacağını ve ağır vergi yükü sebebiyle kapanmayla karşı karşıya kalacaklarını söylüyorlar.
Hatta bu uygulamanın ülkemizde yatırım yapan firmaları da etkileyeceğini ve bu durumun ekonomik krizi derinleştireceği uyarısında bulunuyorlar.
Daha ne desinler?