Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
2964.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Nisan 2017

Mali disipline devam

TC Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 26 - 28 Nisan tarihleri arasında 'Türk Bankacılık Sektöründe Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Çalıştayı' düzenledi.

Çalıştayın açılış konuşmalarını Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ve MASAK Başkanı Osman Dereli yaptı.

Maliye Bakanı Ağbal konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Satır başlarıyla şöyle;

-Küresel kriz sonrası(2009) dönemde Türkiye ekonomisi büyüme oranları itibarıyla gelişmekte olan ülkeler içerisinde olumlu bir performans sergilemiştir.

-2010-2016 yılları arasında Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6,7 olmuştur.

-2016'nın son çeyreğinde açıklanan verilere(güven endeksleri, üretim endeksleri, yatırım endeksleri, ihracat rakamları) bakıldığında kamu maliyesinde uygulanan destek ve teşvik düzenlemeleri ekonomiye yukarı yönlü ivme kazandırmıştır.

-İstanbul Finans Merkezi programı kapsamında; finansal piyasaların kurumsal yapısının iyileştirilmesi, finansal piyasalara yeni enstrümanların kazandırılması, finansal işlemlerin yapılması sırasında ödenen vergilerin kaldırılması/indirilmesi konuları üzerinde çalışılıyor.

-Başta Bretix olmak üzere küresel gelişmeler, İstanbul'un küresel finans merkezi olması için önemli bir fırsat.

-Finansal piyasaların derinleşmesi ve gelişmesi için rekabet halinde olduğumuz ülkelerle rekabetimizin önünde engel oluşturabilecek varsa vergileri kaldırmaktan kaçınmayacağız.

-Vergiler ve diğer kamusal maliyetlerin azaltılması konusunda mali disipline dikkat edeceğiz.

-Bir mal üzerindeki vergi yükü nasıl hesaplanır? O malın perakende satış fiyatına bakılır yani akaryakıtın petrol istasyonundaki satış rakamına bakılır bir de onun üzerinde bütün vergilere bakılır, birbirlerine bölünür. Ortaya vergi yükü dediğimiz oran çıkar. Maliye Bakanı olarak söylediğim, akaryakıt üzerinden almış olduğumuz maktu vergiler zaman içerisinde artmış olsa da aslında oran olarak bakıldığında vergi yükü azalma eğiliminde. Motorin için söylüyorum, yüzde 66-67 mertebesindeki oranlardan yüzde 59 oranına düştük. Dolayısıyla diyebilirsiniz ki 'Vergi yükü bu haliyle de yüksek' o ayrı bir şey. Ama benim soru önergesine verdiğim cevap gayet net. Biz zaman zaman akaryakıt üzerinde aldığımız maktu vergiyi artırıyoruz ama bunu her yıl da yapmıyoruz. Birçok yılda akaryakıttaki vergiyi değiştirmiyoruz. Onun için zaman içerisinde vergi yükünün oran olarak aşağı gelmesi de gayet doğal diye konuştu.

Sunumunun sonunda da sıkı para politikasına ve mali disipline devam edeceklerini söyleyen Ağbal birinci önceliklerinin, büyüme oranlarını yükseltme, istihdamı arttırma, işsizliği azaltma ve enflasyonu aşağı doğru çekmek olduğunu belirtti.

Konusu açılmışken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksini açıkladı. Ekonomik Güven Endeksi Nisan ayında geçen aya göre yüzde 3,6 artışla 96 değerinden 99,5'e yükseldi.

[email protected]