Malatya''da çocuklar için el ele
İnce bir davetti; gönle dokundu gönülden gelen sesi. Maksadıyla, gayretiyle, mekânıyla, insanıyla güzeldi. Bu, Nilüfer Z. Aktaş’ın Malatya’nın evlatları için icra ettiği ikinci ince işçiliği, fikir anneliğiydi. İlki Nisan-2016’da “Kırmızı Hayatın Rengi Olsun” projesiydi. 44 yazarın bir araya gelerek öğrencilerle buluştuğu programda “kırmızı hayatın rengi olsun, ölümün değil” teması işlenmişti. Bu defa da sarf edilen çaba çocuklarımız ve gençlerimiz içindi. Parçası olmaktan gurur duyduğum güzellik için yurdumuzun dört bir yanından gençlerin ruhlarına dokunacak 44 mektup talep edildi ve mektupları okuyan gençler, onların kalplerinde bıraktığı izlerin fotoğraflarını kağıtlara nakşetti.
14 Ocak Pazartesi sabahı 44 yazarın katılımıyla gerçekleştirilen kahvaltıda Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı ve 91.000 Dev Öğrenci Ortaokulu Müdürü Vahap Arıkan söz alarak Malatya’nın medeniyetlerin buluşmasındaki önemini ve modern insanın yalnızlığını, nesillerin ihyası için kalplere dokunmanın ehemmiyetini vurguladı. Yazarları temsilen konuşan Mustafa Özçelik, Merhum Mehmet Akif’in “Çünkü milletlerin ikbali için evladım/Marifet, bir de fazilet... iki kudret lâzım” mısralarını okuyarak anlamlı bir konuşmaya imza attı.
Kahvaltı faslından sonra yazarlar, okullarla buluşturuldu. Benim de nasibime-gönlümde çok munis hatıralar bırakan- Hidayet Ortaokulu düştü. Hoşsohbet müdürümüz Hakan Akbalık talebelerin genel itibarla sosyoekonomik durumunun düşük olduğunu fakat aynı ölçüde iştiyaklarının büyüklüğünü belirtirken, Malatya altıncısının çıktığı, 0.01 puanlı Fen Lisesine öğrenci emanet eden çocukların yetiştirildiği, öğrenci ortalamasının 99’u bulduğu bu okulda olmak, bilhassa kitap içindeki mektupları okuyarak beni özellikle rica eden Türkçe öğretmeni Tuba Gül Koşar ile tanışmak beni çok mesut etti… Yaren Su, Furkan, Öznur ve diğerler öğrenci kardeşlerimi, ömrüm oldukça tebessümle hatırlayacağımı biliyorum.
Okul programlarının akabinde Malatya’nın sanat sokağına gezi düzenlendi. Sanat Merkezi’nde mektup ve resimlerin anıtlaştırıldığı kitaplarla buluştuk. Birbirinden güzel resimler sergilenmiş ve hâletlerini ebedîleştiren evlatlarımız, aileleri ile birlikte bizleri karşılamaya gelmişti. Açılış konuşmasını Vali Aydın BARUŞ’un yaptığı programda, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur POLAT, İl Milli Eğitim Müdürü Ali TATLI, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep BULUT, Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü CEMAL KALAY, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Behçet BAKIR sırasıyla söz aldılar. Projenin fikir annesi Nilüfer Z. Aktaş ise “Allah Resulü diyor ki; Bir yanlış görürsen elinle düzeltmeye çalış, buna gücün yetmezse, dilinle düzelt, ona da gücün yetmezse kalbinle buğz et. Bize emanet edilen bu dünyayı kötülüklerden korumak adına bir araya geldik 44 yazarla. Ekilen tohumlar fidanlara, ağaçlara dönüşecek, hepinize minnettarım. Yeni çaba ve oluşumlarda buluşmak üzere, hepiniz hoş geldiniz.” sözleriyle selamladı katılımcıları. Program sonunda yazarlar çocuklar için, kitapta mektuplarının bulunduğu sayfaları imzaladılar.
Malatya’nın Gramafon Müzesi ise görülmeye değer bir incelikler silsilesiydi. Ruhları,1890’lara doğru nostaljik bir gezintiye çıkaran müzede çok sayıda eski radyo ve taş plak vardı. Geç saatlere kadar süren program, Kernek Külliyesi’nde devam etti.
Malatya samimiyeti, inceliği, güzelliği, misafirperverliği ile gönüllerde sıcacık izler bıraktı…
Selam ile