Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2497.96
BIST 100
9446.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Aralık 2012

Maddi çöküşten hayat tecrübesine

3 yıl önce muayene için gelmişti. Gözlerinin içi gülüyordu. Konuşurken arada küçük kahkahalar atıyordu. Bu aralar işleri yolundaymış, iyi para kazanıyormuş. "Nereye harcayacağımı şaşırıyorum" diyordu.

Yurtiçi yurtdışı gezilere sık çıkıyormuş. " Bu yüzden çocuklarım ve ailemi ihmal ediyorum" itirafında bulunuyordu. Çok yoğunmuş. Eve geç geliyormuş. İbadetlerini aksatır olmuş. "Geçen gün bir iş görüşmesinde az da olsa alkol almaya mecbur kaldım." diye üzüntüsünü belirtti. Evlilik dışı ilişkileri olmuş. "Zenginlik güzel şey, ama bu yoğunluk yoruyor" ifadesinde bulunuyordu.

Ersin bey 3 yıldır görünmüyordu. Birkaç gün önce tekrar geldi. "Çok sıkıntılıyım doktor bey" dedi. Meğer görüşmediğimiz zamanlarda devran tersine dönmüş, işleri kötüye gitmişti. "Bildiğiniz gibi değil, ben iflas ettim. O kadar çok borcum var ki. Hükümet iyi ki karşılıksız çıkan çekler sebebiyle hapse atılmayı kaldırdı. Yoksa şu an cezaevinde olabilirdim. "

3 yıl önceki görüşmede konuşurken kahkahalar atan Ersin bey bu sefer gözyaşları dökmeye başladı. Zaten bakışlarında ağlamaklı bir hal vardı. Arabasını satmış, borçlarını ödemek için malvarlığını elinden çıkarmıştı.

"Size bir şey söyleyeyim mi? Bu kadar perişan haldeyim ama bu şer gibi görünen halimden çok dertliyim. Ancak bazı hayırlar da elde etmedim değil"

Merakla sordum: "Şer gibi görünen bu iflasın ne gibi hayırlı sonuçları oldu?"

Saymaya başladı:

u00b7 İnsanları daha iyi tanımış. " Yardım ettiğim, zor durumdan çıkardığım, bazı insanların benden daha iyi duruma gelince telefonuma dahi çıkmadıklarını gördüm. Yıkıldım belki ama inşallah ibret aldım."

u00b7 İbadetine daha düşkün olmuş. " Artık namazlarımı kaçırmıyorum."

u00b7 Ailesine düşkünleşmiş, daha çok vakit ayırır olmuş, " Eşim her türlü derdime zamanında göğüs gerdi. Bana vefalı davrandı. Şimdi kıymetini daha iyi anlıyorum. "

u00b7 Yine anlamış ki; gönül, maneviyat, kalp gibi değerler maddiyattan çok daha kıymetlidir ve önde gelir. "Bunu anlamam bile büyük kazanç."

u00b7 Şeyh Edebali'nin tavsiyelerine uymanın önemini bir kez daha görmüş. "İnsan çok zengin olsa bile orta seviyede bir yaşantının üzerine çıkmamalı. Lüks ve savurganlık içerisinde olmamalı."

u00b7 Beslenmesine dikkat ediyormuş. Aşırılıklardan kaçınıyormuş. "Sporu ve egzersizi ihmal etmiyorum. Hareketli yaşamı tercih ediyorum. "

u00b7 Şimdi elindeki nimetlerin kıymetini daha iyi anlıyormuş. " İşimi tekrar kurdum. Artık daha sağlam basarak ilerliyorum. Kazandığım helalinden her kuruş daha bir değerli geliyor. "

u00b7 "Rabbime hep şükrediyorum. Daha kötüsü olabilirdi. Rabbim beni korudu. Benden daha üzücü durumlara düşenlere bakarak secdeye kapanıyorum. Trafik kazası geçirenler var, çevresine rezil olanlar ayrı. İnşallah toparlayacağım ve bu krizi atlatacağım."

Dostumuz gerçekten bu krizden dersler çıkarmıştı. Maddi kriz onun için manevi bir ders ve ibret vesilesi olmuştu. Bu bakış açısının çok önemli ve yerinde olduğunu kendisine ifade ettim.