MADDE BAĞIMLILIĞI VE SPORTİF ETKİNLİK
Gün geçmiyor ki uyarıcı ve uyuşturucu maddelerden söz edilmesin. Bağımlı gençlerin işlediği suçlar özellikle gasp ve tecavüz eylemleri içimizi karartıyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin suça bulaşması bir anlamda heder olması yüreğimizi parçalıyor. Düşünen beyinler ve vicdan sahibi kişiler durumu tespit edip çare aramak zorundadırlar.
Ankara Emniyet Müdürlüğü polisleri 2015 yılında uyuşturucu kullanımına ve satışına ilişkin il genelinde 4546 olaya el koydu. Operasyonlarda 2162 kilogram esrar, 98 kilogram eroin, 43 kilogram kokain, 304299 ecstasy, 7,5 kilogram bonzai, 187 kök haşhaş ve 589 kök Hint keneviri ele geçirildi. Uyuşturucu sağlandığı sanılan 927.000 Lira, 5.100 avro, 3.500 dolara el konulması kararlaştırıldı.
Narkotimler ve narkotik polislerinin düzenlediği operasyonlar kapsamında 8079 şüpheli, uyuşturucu satışı ve kullanımına yönelik suçlama ile gözaltına alındı. Zanlılardan 965'i çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece cezaevine gönderildi. 519'una da adli kontrol uygulamasına karar verildi. Bu arada geçen yıl operasyonlarda ele geçirilen esrarın 2014'e göre yüzde 100, kokainin de yüzde 50 arttığı öğrenildi.
Güvenlik kuvvetlerince ele geçirilen uyuşturucu, maddeler ve çeteler bir başarı öyküsüdür. Uyuşturucu ile mücadelenin güvenlik ve adliye ayakları istenilen düzeyde olabilir. Güvenlik kuvvetlerimizi kutluyoruz. Hatta Ankara polisi yaptığı operasyonlarda 69 hassas terazi, 81 tabanca, 20 kurusıkı, 2089 mermi, 7 uzun namlulu silah, 69 av tüfeği ele geçiriyor.
Çocuklarımızın ve gençlerimizin risk altında olduğunu belirtelim. Çeteler parçalanmış olan aile çocuklarını hedef seçerek onları uyuşturucu maddelere alıştırıyorlar. Bu maddelere alışan çocuklar suç işlemeye eğimlidirler.
Risk altındaki bu çocuklar şiddete, fiziksel ve cinsel istismara, yaralanmalara kronik- tehlikeli bulaşıcı hastalıklara yakalanmalara, öldürmelere gibi olumsuz eylemlere maruz kalırlar. Uçucu maddelerle bu çocuklar acılardan kurtulacağını, kendisini mutlu hissedeceğini sanır. Halbuki durum öyle değildir.
Madde bağımlılığın tedavisi var mıdır? Elbette var. Ancak tedavi süreci zorlu ve uzun bir maratondur. En güzel günler hastane köşelerinde geçiyor. Hayat kısadır, sağlıklı bir ömür sürmek görevimizdir ve hakkımızdır. Dolayısı ile en iyisi maddeye hiç başlamamaktadır. Kendimizi ve çevremizi bu maddelerden uzak tutarak koruyabiliriz.
Madde bağımlılığının önlenmesi ve tedavi spor ile mümkündür. Özellikle Türk insanının yapısına uygun olan Uzakdoğu sporları; yüzme, güreş, voleybol ve basketbol gibi idmanlar; yürümek, bisiklete binme spor türleri göz ardı edilmemelidir.
Sporun hastalıkların ve bağımlılığın önlenmesinde en etkili araç olduğu unutulmamalıdır. Gençlerimize, çocuklarımıza, kadınlara ve erkeklere, yaşlılara (futbol hariç) sporu tavsiye etmeliyiz.
Sonuç: "Çocuklarına ve yaşlılara sporu tavsiye etmeyen topluluklar sağlıklı nesillerini yitirmişlerdir."